Caracterització i valor pronòstic de l’estudi citogenètic de les leucèmies mieloides agudes incloses en protocols CETLAM

dc.contributor.author
Ruiz Xivillé, Neus
dc.date.accessioned
2022-09-06T19:08:01Z
dc.date.available
2022-09-06T19:08:01Z
dc.date.issued
2022-04-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675226
dc.description.abstract
Les leucèmies mieloides agudes (LMA) són un grup heterogeni de neoplàsies hematològiques amb diferents característiques clíniques i genètiques. Les alteracions citogenètiques de la LMA s’associen tant a característiques clíniques específiques com a la resposta al tractament; i defineixen els esquemes d’estratificació del risc en la LMA. Tanmateix, la importància pronòstica d’algunes anomalies citogenètiques recurrents segueix sent incerta. En aquest treball s’han analitzat les alteracions citogenètiques i el seu impacte sobre el pronòstic de 1417 pacients adults diagnosticats de LMA de novo (excloent LMA amb t(15;17) o reordenació PML-RARA) i inclosos en protocols CETLAM de quimioteràpia intensiva entre el 1994 i el 2012. En l’anàlisi multivariant, la t(8;21)(q22;q22) i la inv(16)(p13q22)/t(16;16)(p13;q22) han estat les úniques anomalies que prediuen un pronòstic relativament favorable. A més, en pacients amb t(8;21) o inv(16)/t(16;16), les anomalies citogenètiques addicionals no tenen un efecte advers significatiu en el pronòstic. Per altra banda, diverses anomalies han predit un resultat significativament més dolent, concretament la monosomia del cromosoma 7, les alteracions estructurals del cromosoma 1, el cariotip complex de més de 4 anomalies (CK) i el cariotip monosòmic (MK). Finalment, els pacients d’aquesta sèrie s’han distribuït en tres grups pronòstic segons les alteracions citogenètiques que presentaven i d’acord amb tres sistemes d’estratificació del risc (MRC, CALGB i el proposat per CETLAM en aquest treball). S’ha demostrat que els tres sistemes són vàlids per classificar els pacients en tres grups pronòstic ben definits. Aquest treball consolida la importància pronòstica de les alteracions citogenètiques en la LMA i obre algunes vies per seguir investigant en el camp de la citogenètica de la LMA.
en_US
dc.description.abstract
Las leucemias mieloides agudas (LMA) son un grupo heterogéneo de neoplasias hematológicas con distintas características clínicas y genéticas. Las alteraciones citogenéticas de la LMA se asocian tanto a características clínicas específicas como a la respuesta al tratamiento; y definen los esquemas de estratificación del riesgo en la LMA. Sin embargo, la importancia pronóstica de algunas anomalías citogenéticas recurrentes sigue siendo incierta. En este trabajo se han analizado las alteraciones citogenéticas y su impacto sobre el pronóstico de 1417 pacientes adultos diagnosticados de LMA de novo (excluyendo LMA con t(15;17) o reordenación PML-RARA) e incluidos en protocolos CETLAM de quimioterapia intensiva entre el 1994 y 2012. En el análisis multivariante, la t(8;21)(q22;q22) y la inv(16)(p13q22)/t(16;16)(p13;q22) han sido las únicas anomalías que predicen un pronóstico relativamente favorable. Además, en pacientes con t(8;21) o inv(16)/t(16;16), las anomalías citogenéticas adicionales no tienen un efecto adverso significativo en el pronóstico. Por otra parte, varias anomalías han predicho un resultado significativamente peor, concretamente la monosomía del cromosoma 7, las alteraciones estructurales del cromosoma 1, el cariotipo complejo de más de 4 anomalías (CK) y el cariotipo monosómico (MK). Por último, los pacientes de esta serie se han distribuido en tres grupos pronóstico según las alteraciones citogenéticas que presentaban y de acuerdo con tres sistemas de estratificación del riesgo (MRC, CALGB y el propuesto por CETLAM en este trabajo). Se ha demostrado que los tres sistemas son válidos para clasificar a los pacientes en tres grupos pronóstico bien definidos. Este trabajo consolida la importancia pronóstica de las alteraciones citogenéticas en la LMA y abre algunas vías para seguir investigando en el campo de la citogenética de la LMA.
en_US
dc.description.abstract
Acute myeloid leukemias (AML) are a heterogeneous group of hematological neoplasms with distinct clinical and genetic features. Cytogenetic abnormalities in AML are strongly associated with both clinical features and therapeutic outcome and provide the framework for risk-stratification schemes in AML. However, the prognostic significance of some recurring cytogenetic abnormalities remains uncertain. This study analyzes the cytogenetic alterations and their impact on the prognosis of 1417 adult patients diagnosed with de novo AML (excluding AML with t(15;17) or PML::RARA rearrangement) and included in CETLAM protocols for intensive chemotherapy between 1994 and 2012. In multivariable analysis, t(8;21)(q22;q22) and inv(16)(p13q22)/t(16;16)(p13;q22) were the only abnormalities predicting a relatively favorable prognosis. In patients with t(8;21) or inv(16)/t(16;16), additional cytogenetic abnormalities did not have a significant adverse effect. On the other hand, several abnormalities predicted a significantly worse outcome, namely monosomy of chromosome 7, structural alterations of chromosome 1, complex karyotype with more than 4 abnormalities (CK) and monosomal karyotype (MK). Finally, the patients in this series were distributed in three prognostic groups according to their cytogenetic alterations and according to three risk stratification systems (MRC, CALGB and the one proposed by CETLAM in this work). All three systems have been shown to be valid for classifying patients into three well-defined prognostic groups. This work consolidates the prognostic importance of cytogenetic alterations in AML and opens some paths for further research in the field of AML cytogenetics.
en_US
dc.format.extent
195 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Citogenètica
en_US
dc.subject
Citogenética
en_US
dc.subject
Cytogenetics
en_US
dc.subject
Leucèmia mieloide aguda
en_US
dc.subject
Acute myeloid leukemia
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Caracterització i valor pronòstic de l’estudi citogenètic de les leucèmies mieloides agudes incloses en protocols CETLAM
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
575
en_US
dc.contributor.authoremail
nruiz@iconcologia.net
en_US
dc.contributor.director
Ribera Santasusana, J. M. (José María)
dc.contributor.director
Granada Font, Isabel
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documents

nrx1de1.pdf

4.370Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)