Patología inmune y niveles de Vitamina D en población pediátrica

Author

Segovia Ortí, Raquel

Director

Barceló Bennasar, Antònia

de Sotto Esteban, Diego

Tutor

Barceló Martín, Bernardino

Date of defense

2022-05-19

Pages

82 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Investigació Translacional en Salut Pública i Malalties d'Alta Prevalença

Abstract

[spa] Introducción: La vitamina D tiene conocidos efectos sobre el sistema inmune y cada vez existe mayor evidencia de la relación entre niveles séricos bajos de vitamina D y el desarrollo de enfermedades alérgicas y autoinmunes. Por un lado, existe una elevada incidencia de insuficiencia de vitamina D en niños y adolescentes, ya sea por una menor exposición solar por el aumento del sedentarismo y del uso de protectores solares, como por el empeoramiento de la calidad de la dieta. Por otro lado, existe un aumento de la prevalencia de fenómenos alérgicos y autoinmunes en pediatría, centrándonos en este trabajo en la diabetes mellitus tipo 1 y la sensibilización alérgica. Muchos artículos evidencian la implicación del déficit de vitamina D en el desarrollo de diabetes en la infancia, además del beneficio de la suplementación con vitamina D en la prevención y mejora del manejo de esta patología. El bajo nivel de vitamina D también se ha relacionado con asma, sensibilización IgE mediada, atopia o rinitis alérgica, aunque hacen falta más estudios para establecer recomendaciones sobre los beneficios de la suplementación vitamínica. Contenido de la investigación: Presentamos 2 estudios retrospectivos, desde 2012 a 2019, realizados en población pediátrica (menores de 15 años) en la isla de Mallorca. Se analizaron diversas variables bioquímicas y antropométricas de sujetos con enfermedades inmunológicas de elevada prevalencia en la infancia, como la diabetes tipo 1 y la alergia, para analizar su relación con el nivel de 25(OH)D. El primer estudio realizado en niños y adolescentes con diabetes tipo 1, se muestra que la insuficiencia de vitamina D se asocia a unas variables bioquímicas que discriminan una mayor severidad en el debut de una diabetes tipo 1, como el descenso del pH, bicarbonato, levotiroxina o elevación de la creatinina; y evolutivamente, supone una menor mejora en la hemoglobina glicosilada. El segundo estudio evidencia que el estatus de vitamina D se asocia con el riesgo de sensibilización alérgica (definido por el Phadiatop®) y el número de IgE específicas positivas para los alérgenos estudiados (“plurialergia”). La hipovitaminosis D presenta una asociación inversa con la IgE específica para D. Pteronyssinus, caspa de gato y perro. Ambos estudios encuentran una considerable prevalencia de déficit de vitamina D (20-26% de los sujetos estudiados), mayor en los meses invernales y una asociación inversa entre vitamina D y edad. Conclusión Con la publicación de dos artículos en revistas científicas internacionales se evidencia que la vitamina D está relacionada con la positividad y frecuencia de sensibilización alérgica, así como factores de mayor gravedad en el debut diabético.


[cat] Introducció: La vitamina D té coneguts efectes sobre el sistema immune i cada vegada hi ha més evidència de la relació entre nivells sèrics baixos de vitamina D i el desenvolupament de malalties al·lèrgiques i autoimmunes. D'una banda, hi ha una elevada incidència d'insuficiència de vitamina D en nens i adolescents, ja sigui per una exposició solar menor per l'augment del sedentarisme i de l'ús de protectors solars, com per l'empitjorament de la qualitat de la dieta. D'altra banda, hi ha un augment de la prevalença de fenòmens al·lèrgics i autoimmunes en pediatria, centrant-nos en aquest treball a la diabetis mellitus tipus 1 i la sensibilització al·lèrgica. Molts articles evidencien la implicació del dèficit de vitamina D en el desenvolupament de diabetis a la infància, a més del benefici de la suplementació amb vitamina D en la prevenció i millora del maneig d'aquesta patologia. El baix nivell de vitamina D també s'ha relacionat amb asma, sensibilització IgE mediada, atòpia o rinitis al·lèrgica, tot i que fan falta més estudis per establir recomanacions sobre els beneficis de la suplementació vitamínica. Contingut de la investigació: Presentem 2 estudis retrospectius, des del 2012 al 2019, realitzats en població pediàtrica (menors de 15 anys) a l'illa de Mallorca. Es van analitzar diverses variables bioquímiques i antropomètriques de subjectes amb malalties immunològiques d'elevada prevalença a la infància, com la diabetis tipus 1 i l'al·lèrgia, per analitzar-ne la relació amb el nivell de 25(OH)D. El primer estudi realitzat en nens i adolescent amb diabetis tipus 1, es mostra que la insuficiència de vitamina D s'associa a unes variables bioquímiques que discriminen una major severitat al debut d'una diabetis tipus 1, com el descens del pH, bicarbonat, levotiroxina o l’elevació de la creatinina; i evolutivament, suposa una menor millora a l'hemoglobina glicosilada. El segon estudi evidencia que l'estatus de vitamina D s'associa amb el risc de sensibilització al·lèrgica (definit pel Phadiatop®) i el nombre de IgE específiques positives per als al·lergèns estudiats (“plurialergia”). La hipovitaminosis D presenta una associació inversa amb la IgE específica per a D. Pteronyssinus, caspa de gat i gos. Tots dos estudis troben elevada de prevalença de dèficit de vitamina D (20-26% dels subjectes estudiats), major en els mesos hivernals, i una associació inversa entre vitamina D i edat. Conclusió: Amb la publicació de dos articles en revistes científiques internacionals s'evidencia que la vitamina D està relacionada amb la positivitat i la freqüència de sensibilització al·lèrgica, així com factors de major gravetat en el debut diabètic.


[eng] Introduction: Vitamin D has known effects on the immune system and there is increasing evidence of the relationship between low serum levels of vitamin D and the development of allergic and autoimmune diseases. On the one hand, there is a high incidence of vitamin D insufficiency in children and adolescents, because of less sun exposure due to increased sedentary lifestyle and the use of sunscreen, or a worse quality of the diet. On the other hand, there is an increase in the prevalence of allergic and autoimmune phenomena in pediatrics, focusing in this work on type 1 diabetes mellitus and allergic sensitization. Many articles show the implication of vitamin D deficiency in the development of diabetes in childhood, in addition to the benefit of vitamin D supplementation in the prevention and improvement of the management of this pathology. Low vitamin D levels have also been linked to asthma, IgE-mediated sensitization, atopy, or allergic rhinitis; however, more studies are needed to establish recommendations on the benefits of vitamin D supplementation. Research content: We present 2 retrospective studies, between 2012 and 2019, carried out in pediatric population (under 15 years of age) on the island of Mallorca. Various biochemical and anthropometric variables from subjects with two immunological diseases of high prevalence in childhood, such as type 1 diabetes and allergy, were collected to analyze their relation to the level of 25(OH)D. The first study, developed in children and adolescent with type 1 diabetes, showed that vitamin D insufficiency is associated with biochemical variables that discriminate greater severity in the onset of type 1 diabetes, such as a decrease in pH, bicarbonate, levothyroxine, or an increase in creatinine, as well as a lower improvement in the glycosylated hemoglobin one year after diabetes development. The second study evidenced that vitamin D status is associated with the risk of allergic sensitization (defined by Phadiatop®) and the number of positive IgE to the allergens studied (“plurialergy”). Hypovitaminosis D has an inverse association with specific IgE for D. pteronyssinus, cat and dog dander. Both studies have found a high prevalence of vitamin D deficiency (20-26% of the subjects studied), higher in the winter months, and vitamin D level is inversely associated with age. Conclusion: With the publication of two articles in international scientific journals, it was shown that vitamin D is related to the positivity and frequency of allergic sensitization, as well as the severity of the diabetic onset.

Keywords

Vitamina D; Sistema inmune; Diabetes mellitus; Alergia; Pediatría

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Vitamina D en población pediàtrica con patologia inmune

Documents

Segovia_Orti_Raquel.pdf

984.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.