Evaluación de las relaciones familiares en el trastorno límite de personalidad

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Roca Santos, Mariona
dc.date.accessioned
2022-10-17T14:09:49Z
dc.date.available
2022-10-17T14:09:49Z
dc.date.issued
2022-09-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675717
dc.description.abstract
El Trastorn Límit de Personalitat (TLP) és un dels trastorns mentals més complexos de comprendre i tractar donat el seu patró d'inestabilitat en les relacions interpersonals, de l'autoimatge i l'afectivitat. Com la majoria dels trastorns mentals, es creu que el TLP té una causa multifactorial resultat de la interacció entre la vulnerabilitat genètica i els factors ambientals. Per això, la família ha estat una variable estudiada i descrita com un factor de risc en el desenvolupament del TLP. En aquest context, l'objectiu principal d'aquesta tesi doctoral va ser avaluar les relacions familiars (conjugalitat, parentalitat i coparentalitat) en famílies amb un fill/a diagnosticat/a de Trastorn Límit de la Personalitat i com la situació generada pel COVID-19 ha pogut impactar en aquestes famílies. Es van realitzar dos estudis quantitatius per a avaluar i comparar les relacions familiars en famílies amb un fill amb TLP i en famílies amb un fill sense diagnòstic psicopatològic. El primer estudi va incloure 152 progenitors casats, i el segon 60 progenitors divorciats i 60 casats. El tercer estudi va seguir un mètode qualitatiu per a explorar les experiències del confinament en 4 mares i 5 filles afectades de TLP. En general, els resultats dels estudis evidencien una major afectació de les relacions familiars en les famílies amb un fill amb TLP. Finalment es discuteixen els resultats en termes relacionals i es proposen tipologies familiars d'acord amb els resultats obtinguts.
en_US
dc.description.abstract
El Trastorno Límite de Personalidad (TLP) es uno de los trastornos mentales mas complejos de comprender y tratar dado su patrón de inestabilidad en las relaciones interpersonales, de la autoimagen y la afectividad. Como la mayoría de los trastornos mentales, se cree que el TLP tiene una causa multifactorial resultado de la interacción entre la vulnerabilidad genética y los factores ambientales. Por ello, la familia ha sido una variable estudiada y descrita como un factor de riesgo en el desarrollo del TLP. En este contexto, el objetivo principal de esta tesis doctoral fue evaluar las relaciones familiares (conyugalidad, parentalidad y coparentalidad) en familias con un hijo/a diagnosticado/a de Trastorno Límite de la Personalidad y cómo la situación generada por el COVID-19 ha podido impactar en dichas familias. Se realizaron dos estudios cuantitativos para evaluar y comparar las relaciones familiares en familias con un hijo con TLP y en familias con un hijo sin diagnostico psicopatológico. El primer estudio incluyó 152 progenitores casados, y el segundo 60 progenitores divorciados y 60 casados. El tercer estudio siguió un método cualitativo para explorar las experiencias del confinamiento en 4 madres y 5 hijas afectadas de TLP. En general, los resultados de los estudios evidencian una mayor afectación de las relaciones familiares en las familias con un hijo con TLP. Finalmente se discuten los hallazgos en términos relacionales y se proponen tipologías familiares de acuerdo a los resultados obtenidos.
en_US
dc.description.abstract
Borderline Personality Disorder (BPD) is one of the most complex mental disorders to understand and treat given its pattern of instability in interpersonal relationships, self-image and affectivity. Like most mental disorders, BPD is believed to have a multifactorial cause resulting from the interaction between genetic vulnerability and environmental factors. Thus, the family has been a variable studied and described as a risk factor in the development of BPD. In this context, the main objective of this doctoral thesis was to evaluate family relationships (marital, parental and coparental functions) in families with an offspring diagnosed with Borderline Personality Disorder and how the situation generated by COVID-19 may have impacted on these families. Two quantitative studies were conducted to evaluate and compare family relationships in families with an offspring with BPD and in families with an offspring without a psychopathological diagnosis. The first study included 152 married parents, and the second study included 60 divorced and 60 married parents. The third study followed a qualitative approach to explore the experiences of lockdown in 4 mothers and 5 daughters affected by BPD. In general, the results of the studies show a greater impairment of family relationships in families with an offspring with BPD. Finally, the findings are discussed in relational terms and family typologies are proposed according to the results obtained.
en_US
dc.format.extent
255 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Familia
en_US
dc.subject
TLP
en_US
dc.subject
Conyugalidad
en_US
dc.subject
Parentalidad
en_US
dc.subject
Coparentalidad
en_US
dc.subject
BPD
en_US
dc.subject
Family
en_US
dc.subject
Marital functions
en_US
dc.subject
Parental functions
en_US
dc.subject
Coparenting
en_US
dc.subject.other
Salut i serveis socials
en_US
dc.title
Evaluación de las relaciones familiares en el trastorno límite de personalidad
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.authoremail
MarionaRS1@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Vilaregut Puigdesens, Anna Maria
dc.contributor.codirector
Ferrer Vinardell, Marc
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TesiTDX_Mariona_Roca.pdf

1.202Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)