Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Fisiològiques
La Leucoencefalopatia Megalencefàlica amb Quists subcorticals (de l’anglès Megalencephalic Leukoencephalopathy with subcortical Cysts, MLC) és un tipus rar de leucodistròfia caracteritzada per la presència de vacuoles en la substància blanca del sistema nerviós. Es suggereix que la patogènesi de la malaltia és causada pel mal funcionament de les cèl·lules glials en el control de la homeòstasi iònica i el fluid cerebral. Els gens responsables de la malaltia són MLC1 i GLIALCAM que codifiquen per dues proteïnes que reben el mateix nom i que actualment es desconeix la seva funció biològica i la seva estructura. Ambdues proteïnes formen un complex a la membrana plasmàtica que s’expressa principalment en els astròcits que envolten la barrera hematoencefàlica i a la glia de Bergmann del cerebel. Es coneix que aquest complex regula de manera directa a varis canals iònics i transportadors involucrats en el control del flux de ions i de l’aigua en les cèl·lules glials, afectant la seva localització i funció; i indirectament a través de vies de senyalització. El principal objectiu d’aquesta Tesi és augmentar el coneixement estructural d’ambdues proteïnes amb la finalitat d’entendre la seva funció biològica i el mecanisme patològic de la malaltia.
Megalencephalic Leukoencephalopathy with subcortical Cysts (MLC) is a rare genetic disorder characterized by macrocephaly and white matter vacuolization, whose pathogenesis is suggested to rely on a dysfunction on the control of water and ionic homeostasis by glial cells. MLC disease is caused by mutations in either MLC1 or GLIALCAM genes, which codify for membrane proteins that form a complex with an unknown function mainly expressed in astrocytes. GlialCAM, an Ig-like cell adhesion molecule, has also been described as an auxiliary subunit of the chloride channel ClC-2. The main objective of this thesis was increasing the structural knowledge of GlialCAM, proposing a structural model, based on bioinformatic and biochemical evidences, of GlialCAM dimerization through its extracellular domains; and MLC1 protein, characterising a system to express and purify MLC1 to obtain his 3D structure.
Malalties cerebrals; Enfermedades cerebrales; Brain diseases; Proteòmica; Proteómica; Proteomics; Astròcits; Astrocitos; Astrocytes; Membranes cel·lulars; Membranas celulares; Cell membranes; Ciències de la salut; Ciencias biomédicas; Medical sciences
612 - Physiology
Ciències de la Salut
Programa de Doctorat en Biomedicina
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.