La intromisión ilegítima al derecho al honor por inclusión de datos en los ficheros de solvencia patrimonial y crédito

Author

Aguilar Díaz, Richard Alexander

Director

Villagrasa Alcaide, Carlos

Tutor

Villagrasa Alcaide, Carlos

Date of defense

2022-10-14

Pages

424 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Dret Privat

Abstract

El objeto de esta tesis se centra en el tema de la intromisión ilegítima al derecho al honor por inclusión de datos en los ficheros de solvencia económica y de crédito. Es materia de estudio la posible irregularidad de la inscripción de una deuda en los ficheros de solvencia patrimonial y de crédito, que se produce por el incumplimiento de los requisitos o trámites a realizar para una inscripción en los ficheros, y que, en nuestra investigación, supone dos consecuencias jurídicas, como son: (i) la inobservancia de las leyes en materia de protección de datos, y (ii) la configuración de este incumplimiento como un acto de intromisión ilegítima al derecho al honor, regulada en el artículo 7 de la Ley Orgánica 1/1982, de 5 de mayo, de Protección Civil del Derecho al Honor, a la Intimidad Personal y Familiar y a la Propia Imagen. Partimos del estudio de la doble obligación legal impuesta a los prestamistas por la denominada normativa de crédito responsable y que consiste en: (i) evaluar la solvencia de los prestatarios y (ii) comunicar las deudas impagadas a los ficheros negativos, lo cual redunda, según la citada normativa, en protección de los consumidores para evitar un sobreendeudamiento de futuros prestatarios; pero, con el cumplimiento de esta normativa, se pueden ver comprometidos el derecho al honor, además de la protección del derecho a la protección de datos personales. Continuamos nuestra investigación con base en el desarrollo de los siguientes bloques temáticos: (i) El derecho fundamental al honor, (ii) los ficheros de solvencia patrimonial y de créditos, (iii) la normativa de protección de datos y los servicios de solvencia, (iv) la intromisión ilegítima por inclusión irregular en ficheros y (v) el daño moral en la Ley Orgánica 1/1982, de 5 de mayo, de Protección Civil del Derecho al Honor, a la Intimidad Personal y Familiar y a la Propia Imagen. Finalmente, nuestro objetivo con la presente tesis es analizar los mecanismos de protección de los derechos fundamentales, como son el honor y la protección de datos personales, que el ordenamiento pone a disposición del deudor, a modo de panoplia jurídica frente a la abstrusa terminología y funcionalidad que las nuevas tecnologías están generando con los modelos disruptivos que ofrecen en el ámbito de la contratación del mercado crediticio, en clave de inmediatez, y que afectan directamente al consentimiento libre e informado de los consumidores y usuarios.


El tema objecte d´aquesta tesi se centra en el tema de la intromissió il·legítima a el dret a l'honor per inclusió de dades en els fitxers de solvència econòmica i de crèdit. Es matèria d´estudi la possible irregularitat de la inscripció d'un deute en els fitxers de solvència patrimonial i de crèdit que es produeix per l'incompliment dels requisits o tràmits a realitzar per a una inscripció en els fitxers, i que en la nostra investigació suposa dues conseqüències jurídiques, com ara: (i) la inobservança de les lleis en matèria de protecció de dades, i (ii) la configuració d'aquest incompliment com un acte d'intromissió il·legítima a el dret a l'honor, regulada en l'article 7 de la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Partim de l'estudi de la doble obligació legal imposada als prestadors per l'anomenada normativa de crèdit responsable i que consisteix en (i) avaluar la solvència dels prestataris i (ii) comunicar les deutes impagats als fitxers negatius, la qual cosa redunda, segons l'esmentada normativa, en protecció dels consumidors per evitar un sobreendeutament dels futurs prestataris; però amb el compliment d'aquesta normativa, es poden veure compromesos el dret a l'honor, a més de la protecció del dret a la protecció de dades personals. Continuem la nostra investigació amb base en el desenvolupament dels següents blocs temàtics: (i) El dret fonamental a l'honor, (ii) els fitxers de solvència patrimonial i de crèdits, (iii) la normativa de protecció de dades i els serveis de solvència, (iv) la intromissió il·legítima per inclusió irregular en fitxers i (v) el dany moral en la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil de el dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar ia la pròpia imatge. Finalment, el nostre objectiu amb la present tesi és analitzar els mecanismes de protecció dels drets fonamentals, com són l'honor i la protecció de dades personals, que l'ordenament posa a disposició del deutor, a manera de panòplia jurídica davant la abstrusa terminologia i funcionalitat que les noves tecnologies estan generant amb els models disruptius que ofereixen en l'àmbit de la contractació del mercat creditici, en clau d'immediatesa i que afecten directament al consentiment lliure i informat dels consumidors i usuaris.


The object of our study is related about the Illegitimate interference with the right to honor due to the inclusion of data in the financial and credit solvency files o blacklist. The irregularity of the registration of a debt in the equity and credit solvency files that occurs due to non-compliance with the requirements or procedures to be carried out for an registration in the files will be the subject of our study, and that in our investigation involves two consequences, that are: (i) the non-observance of the laws on data protection, and (ii) the configuration of this breach as an act of illegitimate interference with the right to honor, regulated in article 7 of the Organic Law 1/1982, of May 5, of civil protection of the right to honor, to personal and family privacy and to one's own image. We start from the study of the double legal obligation imposed on lenders by the so-called responsible credit regulations and which consists of (i) evaluating the creditworthiness of borrowers and (ii) communicating unpaid debts to negative files, which redounds, according to the aforementioned regulation, in consumer protection to avoid an over-indebtedness of future borrowers; but by complying with these regulations, the right to honor can be compromised, in addition to the protection of the right to the protection of personal data. We continue our research based on the development of the following thematic blocks: (i) The fundamental right to honor, (ii) the capital and credit solvency files, (iii) the data protection regulations and solvency services, (iv) the illegitimate interference due to irregular inclusion in files and (v) moral damage in Organic Law 1/1982, of May 5, on civil protection of the right to honor, personal and family privacy and one's own image. Finally, our objective with this thesis is to analyze the mechanisms for the protection of fundamental rights, such as honor and the protection of personal data, that the legal system makes available to the debtor, as a legal panoply against the abstruse terminology and functionality that new technologies are generating with the disruptive models they offer in the field of credit market contracting, in terms of immediacy and that directly affect the free and informed consent of consumers and users.

Keywords

Dret civil; Derecho civil; Civil law; Dret a l'honor; Derecho al honor; Right to honour; Protecció de dades; Protección de datos; Data protection

Subjects

347 - Civil law

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

RAAD_TESIS.pdf

2.381Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)