Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Geografia
Aquesta tesi doctoral pretén ser una aproximació, des de la geografia relacional, als processos de transformació urbana esdevinguts a la Comunitat Valenciana a partir de la crisi del 2008 prenent com a exemple el projecte d’una zona franca al municipi de Paterna. Es busca respondre quatre preguntes de recerca referides al paper dels diferents actors en els processos de transformació urbana —i, en especial, al dels actors locals—, a la naturalesa dels conflictes i controvèrsies, a la utilitat i les limitacions de la geografia relacional i, finalment, la possibilitat de generalització dels resultats de l’anàlisi del cas concret estudiat al conjunt de la Comunitat Valenciana en el context de crisi. La tesi s’organitza en tres parts. La primera estableix un marc teòric a partir de la consideració de les limitacions de la teoria urbana crítica vinculada a l’economia política i de les aportacions des de la geografia relacional. A la segona part es presenta el context de crisi que afecta la Comunitat Valenciana des del 2008. A la tercera i última part s’analitza el cas de la Zona Franca de Paterna a partir de tres línies d’anàlisi. La primera línia s’articula al voltant de la consideració del projecte a través de la seva representació com a intervenció sobre una realitat o cosmograma. La segona línia procura descriure i analitzar la xarxa d’actors que es constitueix entorn del projecte i les pràctiques desenvolupades per a l’exercici del poder a través d’aquesta xarxa. Finalment, la tercera línia d’anàlisi aborda les controvèrsies sorgides en el projecte i que, finalment, van portar a cancel·lar-les. Els resultats mostren com un agent local, en aquest cas l’Administració local de Paterna, és capaç d’inserir la seva agenda en xarxes translocals on el desequilibri de recursos entre els actors limita la capacitat d’exercici de poder per aquesta Administració. També es mostren les controvèrsies que es generen entre grups que s’articulen al voltant de qüestions concretes, grups que, alhora, s’insereixen en xarxes més àmplies. En el cas de la Zona Franca de Paterna, les controvèrsies es produeixen quan el projecte s’insereix, d’una banda, a les xarxes globals d’inversió en infraestructures i, de l’altra, a les xarxes que qüestionen el model de desenvolupament urbà i econòmic existent a la Comunitat Valenciana. Així mateix, aquesta tesi procura posar en relleu la utilitat de la geografia relacional en la consecució dels resultats obtinguts i s’assenyalen possibles limitacions derivades de la impossibilitat de desenvolupar certes metodologies d’anàlisi. Finalment, s’efectua una interpretació de la situació de la Comunitat Valenciana en els anys del desenvolupament del projecte com a moment de redefinició d’actors, relacions de poder i espais.
La presente tesis doctoral pretende ser una aproximación, desde la geografía relacional, a los procesos de transformación urbana acontecidos en la Comunitat Valenciana a partir de la crisis de 2008 tomando como ejemplo el proyecto de una zona franca en el municipio de Paterna. Se pretende responder a cuatro preguntas de investigación referidas al papel de los diferentes actores en los procesos de transformación urbana —y, en especial, al de los actores locales—, a la naturaleza de los conflictos y controversias, a la utilidad y las limitaciones de la geografía relacional y, finalmente, a la posibilidad de generalización de los resultados del análisis del caso concreto estudiado al conjunto de la Comunitat Valenciana en el contexto de crisis. La tesis se organiza en tres partes. La primera establece un marco teórico a partir de la consideración de las limitaciones de la teoría urbana crítica vinculada a la economía política y de las aportaciones desde la geografía relacional. En la segunda parte se presenta el contexto de crisis que afecta a la Comunitat Valenciana desde 2008. En la tercera y última parte se analiza el caso de la Zona Franca de Paterna a partir de tres líneas de análisis. La primera línea se articula en torno a la consideración del proyecto a través de su representación como intervención sobre una realidad o cosmograma. La segunda línea procura describir y analizar la red de actores que se constituye en torno al proyecto y las prácticas desarrolladas para el ejercicio del poder a través de dicha red. Por último, la tercera línea de análisis aborda las controversias surgidas en el proyecto y que, finalmente, llevaron a su cancelación. Los resultados muestran cómo un agente local, en este caso la Administración local de Paterna, es capaz de insertar su agenda en redes translocales en las que el desequilibrio de recursos entre los actores limita la capacidad de ejercicio de poder por parte de dicha Administración. También se muestran las controversias que se generan entre grupos que se articulan en torno a cuestiones concretas, grupos que, a su vez, se insertan en redes más amplias. En el caso de la Zona Franca de Paterna, las controversias se producen cuando el proyecto se inserta, por un lado, en las redes globales de inversión en infraestructuras y, por otro, en las redes que cuestionan el modelo de desarrollo urbano y económico existente en la Comunitat Valenciana. Asimismo, la presente tesis procura poner de relieve la utilidad de la geografía relacional en la consecución de los resultados obtenidos y se señalan posibles limitaciones derivadas de la imposibilidad de desarrollar ciertas metodologías de análisis. Finalmente, se efectúa una interpretación de la situación de la Comunitat Valenciana en los años del desarrollo del proyecto como un momento de redefinición de actores, relaciones de poder y espacios.
This thesis pretends to be an approximation, from the so called «relational geography», to the processes of urban transformation that have taken place in the Valencian Community since the 2008 crisis, taking the project for a Free Trade Zone in Paterna as an example. The aim is to answer four research questions referring to the role of the different actors in the urban transformation processes —and, in particular, that of local actors—, to the nature of conflicts and controversies, to the usefulness and limitations of relational geography and, finally, to the possibility of generalizing the results of the analysis of the Paterna case to the whole of the Valencian Community in the context of crisis. The thesis is organized in three parts. The first establishes a theoretical framework based on the consideration of the limitations of critical urban theory linked to political economy and the contributions from relational geography. In the second part, the context of the crisis that has affected the Valencian Community since 2008 is presented. In the third and final part, the case of the Paterna Free Trade Zone is studied from three lines of analysis. The first line is articulated around the consideration of the project through its representation as an intervention on a reality or cosmogram. The second line seeks to describe and analyze the network of actors that is constituted around the project and the practices developed for the exercise of power through this network. Finally, the third line of analysis deals with the controversies that arose in the project and that, finally, led to its cancellation. The results show how a local agent, in this case the municipality of Paterna, is able to insert its agenda in translocal networks in which the imbalance of resources between the actors limits the ability of this local administration to exercise power. The controversies that are generated between groups that are articulated around specific issues; these groups, at the same time, are inserted into broader networks. In the case of the Paterna Free Trade Zone, controversies arise when the project is inserted, on the one hand, in the global infrastructure investment networks and, on the other, in the networks that question the existing urban and economic development model of the Valencian Community. Likewise, this thesis seeks to highlight the usefulness of relational geography in achieving the results obtained; possible limitations derived from the impossibility of developing certain analysis methodologies are pointed out as well. Finally, an interpretation of the situation of the Valencian Community in the years of development of the project is made as a moment of redefinition of actors, power relations and spaces.
Geografia relacional; Geografía relacional; Relational geography; Controvèrsia; Controversia; Controversy; Comunitat valenciana; Comunidad valenciana; Valencian community
91 - Geography. Travel
Ciències Socials