dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Penna, Gonzalo
dc.date.accessioned
2022-12-05T09:51:23Z
dc.date.available
2022-12-05T09:51:23Z
dc.date.issued
2022-11-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687208
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciències Polítiques
ca
dc.description.abstract
[spa] La tesis trata acerca de la relación entre participación ciudadana (popular) y la toma de decisiones y prácticas vinculadas con el sistema penal. A su vez, enmarcada en sociedades con profundas desigualdades. El objeto hace referencia al sistema penal, en sentido amplio (leyes de fondo, normas de ejecución, gestión de la cárcel), a una idea de ciudadanía activa que refiere a la participación de las personas en asuntos públicos (ubicando a la democracia participativa como disciplina de consulta) y a la desigualdad (en distintas dimensiones) como una característica –en más o en menos– de las sociedades que conforman los Estados latinoamericanos contemporáneos. Para tal análisis se ha discutido el concepto de populismo penal, situación que permitió a avanzar en el estudio de la tensión entre participación de expertas/os y/o legos, con la mirada desde la democracia participativa, el problema de la desigualdad desde el punto de vista conceptual y con datos empíricos, y un marco legal y normativo definido por Constituciones occidentales asociadas al liberalismo político y también por el sistema de derechos humanos. Además del análisis descripto, que conceptualmente se encuentra bajo el marco de sociedades del conflicto y con la integración de diferentes saberes, disciplinas (por ser la tesis heredera de la Criminología Crítica y la Sociología Jurídico Penal), fueron relevadas experiencias que permiten identificar el fenómeno asociado al objeto de la tesis, y principalmente a la hipótesis (la participación popular en el sistema penal es posible, y además otorga mayor legitimidad a las decisiones que se tomen desde el punto de vista social, normativo y legal); esto es, situaciones en las cuales la intervención de la población no ha conllevado procesos/resultados que pudieran considerarse como populismo punitivo, a la vez que han permitido la participación de actores involucrados de manera directa con la situación a discutir (también fue vista una experiencia punitivista, por la consideración en sí misma como contrapunto y para que sirviera a los fines comparativos).
ca
dc.description.abstract
[cat La tesi estudia la relació entre participació ciutadana (popular) i la presa de decisions i de pràctiques vinculades amb el sistema penal. Així mateix, emmarcada en societats amb profundes desigualtats. L'objecte fa referència al sistema penal, en sentit ampli (lleis de fons, normes d'execució, gestió de la presó), a una idea de ciutadania activa que fa referència a la participació de les persones en assumptes públics (ubicant la democràcia participativa com disciplina de consulta) ia la desigualtat (en diferents dimensions) com una característica –en més o menys– de les societats que conformen els Estats llatinoamericans contemporanis. Per a aquesta anàlisi s'ha discutit el concepte de populisme penal, situació que va permetre avançar en l'estudi de la tensió entre participació d'experts/es i/o llecs, amb la mirada des de la democràcia participativa, el problema de la desigualtat des del punt de vista conceptual i amb dades empíriques, i un marc legal i normatiu definit per Constitucions occidentals associades al liberalisme polític i també pel sistema de drets humans. A més de l'anàlisi descripta, que conceptualment es troba en el marc de societats del conflicte i amb la integració de diferents sabers i disciplines (la tesi és hereva de la Criminologia Crítica i la Sociologia Jurídic Penal), van ser rellevades experiències que permeten identificar el fenomen associat a la tesi, i principalment a la hipòtesi (la participació popular en el sistema penal és possible i atorga més legitimitat a les decisions que es prenguin des del punt de vista social, normatiu i legal); és a dir, situacions en les quals la intervenció de la població no ha comportat processos/resultats que es poguessin considerar com a populisme punitiu, mentre que han permès la participació d'actors involucrats de manera directa amb la situació a discutir (també va ser considerat una experiència punitivista, per la consideració en si mateixa com a contrapunt, i perquè servís a les finalitats comparatives).
ca
dc.description.abstract
[eng] The thesis is about the relationship between citizen participation (people) and decision-making and practices related to the penal system. It is framed in societies with profound inequalities. The object refers to the penal system, in a broad sense (substantive laws, criminal enforcement laws, prison management), it also refers to an idea of active citizenship towards to participation of people in public affairs (placing democracy participatory as a consultation discipline) and inequality (in different dimensions) as a characteristic of the societies that make up the contemporary Latin American States. For the analysis, the concept of penal populism has been discussed, a situation that allowed to advance in the study of the tension between the participation of experts and laymen, also with a view of participatory democracy, the problem of inequality (conceptual point of view and data), and a regulatory framework by Western Constitutions – associated with political liberalism and human rights–. In addition to the analysis described, which is conceptually within the framework of conflict societies and with the integration of different knowledge and disciplines (the thesis is heir to Critical Criminology and Legal and Criminal Law Sociology), it was analyzed experiences that allow identifying the phenomenon associated with the object and mainly to the hypothesis (popular participation in the penal system is possible and also provides more legitimacy from social, normative and legal point of view): situations in which the intervention of the people has not led to processes/results identified with punitive populism, while this has allowed the participation of actors involved in the situation to be discussed (it was also considered a punitive experience, due to consideration itself as a counterpoint, and also because it allows comparison with other experiences).
ca
dc.format.extent
212 p.
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Derecho penal
ca
dc.subject
Criminal law
ca
dc.subject
Empresonament
ca
dc.subject
Imprisonment
ca
dc.subject
Participació ciutadana
ca
dc.subject
Participación ciudadana
ca
dc.subject
Citizen participation
ca
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
ca
dc.title
Sistema penal, ciudadanía activa y desigualdad. Un estudio sobre participación popular en el sistema penal. Posibilidades y límites
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
García-Borés Espí, Josep Maria
dc.contributor.tutor
Silveira Gorski, Héctor Claudio
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess