La suficiencia investigadora de la instrucción penal

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Borràs Andrés, Núria
dc.date.accessioned
2022-12-07T08:17:18Z
dc.date.available
2023-11-02T23:45:34Z
dc.date.issued
2022-11-02
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687216
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
ca
dc.description.abstract
[spa] La fase previa al juicio oral del proceso penal ha venido caracterizada, en los diferentes ordenamientos procesales, como una fase eminentemente investigadora. Sin embargo, su encaje procesal, la extensión de su cometido y el modo de llevarlo a cabo carecen de una sistematización uniforme, pues su engranaje está vinculado a las bases político-filosóficas de los diferentes sistemas procesales. La indeterminación de sus límites y significación en el conjunto del proceso la han ido configurando como una etapa sobredimensionada. Este trabajo se focaliza en la actual sobreexplotación de la fase previa al juicio oral, con el objetivo de delimitar su finalidad y la suficiencia de las tareas que se le encomiendan. Se concluye que impera una vasta ambigüedad sobre la función epistemológica de la instrucción que socava la agilización del proceso y la optimización de éste como una herramienta para la determinación imparcial de los hechos. La reflexión de estos aspectos finaliza con una serie de propuestas para la simplificación y neutralización de la fase previa al juicio, partiendo de que la mayor eficiencia epistemológica del proceso y su racionalización requieren de una depuración profunda de esta etapa procesal.
ca
dc.description.abstract
[cat] La fase prèvia al judici oral del procés penal ha estat caracteritzada, en els diferents ordenaments processals, com una fase eminentment investigadora. No obstant això, el seu marc processal, l'extensió de la seva tasca i la manera de dur-la a terme no gaudeixen d’una sistematització uniforme, ja que el seu concret engranatge està lligat a les bases politicofilosòfiques dels diferents sistemes processals. La indeterminació dels seus límits i del seu pes en el conjunt del procés l'han anat configurant com una etapa sobredimensionada. Aquest treball es focalitza en l'actual sobreexplotació de la fase prèvia al judici oral, amb l'objectiu de delimitar la finalitat i la suficiència de les tasques que se li encomanen. S’arriba a la conclusió de que impera l’ambigüitat en la funció epistemològica de la instrucció, que dificulta l’agilització del procés i la seva optimització com una eina per a la determinació imparcial dels fets. La reflexió d'aquests aspectes finalitza amb una sèrie de propostes per a la simplificació i la neutralització de la fase prèvia al judici, partint de que la major eficiència epistemològica del procés i la seva racionalització requereixen una depuració profunda d'aquesta etapa processal.
ca
dc.description.abstract
[eng] The pre-trial phase of criminal proceedings has been characterized, in the different procedural systems, as an eminently investigative phase. However, its procedural setting, the extent of its function and the way it is carried out lack a uniform systematization, since it is linked to the political-philosophical bases of the different procedural systems. The indetermination of its limits and magnitude in the process as a whole has gradually made it an overdimensioned stage. In this scenario, this paper examines the current overexploitation of the pre-trial phase, with the aim of delimiting its essential purpose and the sufficiency of the tasks entrusted to it. We come to the conclusion that there is a huge ambiguity about the epistemological function of the pre-trial phase that undermines the streamlining of the process and its optimization as a tool for the impartial determination of the truth. The consideration of these aspects ends with various proposals for the simplification and neutralization of the pre-trial phase, on the assumption that the greater epistemological efficiency of the process and its rationalization require a profound purification of this procedural stage.
ca
dc.format.extent
404 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Procediment penal
ca
dc.subject
Procedimiento penal
ca
dc.subject
Criminal procedure
ca
dc.subject
Instrucció del sumari
ca
dc.subject
Instrucción del sumario
ca
dc.subject
Preliminary examinations (Criminal procedure)
ca
dc.subject
Sistema acusatori (Dret)
ca
dc.subject
Principio acusatorio
ca
dc.subject
Adversary system (Law)
ca
dc.subject
Investigació criminal
ca
dc.subject
Investigación criminal
ca
dc.subject
Criminal investigation
ca
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
ca
dc.title
La suficiencia investigadora de la instrucción penal
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
343
ca
dc.contributor.director
Nieva Fenoll, Jordi
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

NBA_TESIS.pdf

2.923Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)