La Fatiga Vocal en docentes: construcción de una escala

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Contreras Regatero, Silvia
dc.date.accessioned
2023-01-26T11:09:14Z
dc.date.available
2023-01-26T11:09:14Z
dc.date.issued
2022-12-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687513
dc.description.abstract
INTRODUCCIÓ: La fatiga vocal (FV) és un símptoma vocal primari que experimenten els docents i s'ha definit com la sensació de cansament acompanyat d'una disminució quantificable del rendiment vocal. OBJECTIU: Per a prevenir la patologia vocal es proposa elaborar un instrument d'autoavaluació de la FV en docents. Amb els resultats de l'escala, es pretén avaluar l'estat actual de la FV en els docents i com influeixen en ella les condicions laborals. DISSENY: transversal, amb un sol grup i ex post-facto. METODOLOGIA: Es realitza una anàlisi exhaustiva dels antecedents teòrics sobre sensacions, limitacions i factors desencadenants de FV i es comparen amb altres qüestionaris que exploren la FV. Es genera una escala de 19 ítems que se sotmet segons el parer de dos logopedes especialitzats en veu professional. Una mostra de 144 docents respon el qüestionari, juntament amb el Voice Hàndicap Index-10 per a validar l'escala i un qüestionari elaborat per a descriure les característiques laborals i personals d'ells. Es realitza el refinament dels ítems, anàlisi factorial exploratòria (AFE) i confirmatòria (AFC), anàlisi de fiabilitat i validesa, anàlisi de la capacitat diagnòstica i punts de tall i anàlisi de la jerarquia subjacent entre els ítems amb anàlisis de Mokken Scale. Es realitza una anàlisi descriptiva a partir dels valors de mitjana, desviació típica i freqüències absolutes i relatives segons punts de tall i un estudi dels resultats en funció de les dades laborals, socials i personals dels participants amb procediments t-student per a dos grups independents i anàlisis de variància (ANOVA). RESULTATS: Es presenta l'Escala de Fatigabilitat vocal en Docents (EFV-D). El refinament d'ítems, AFE i AFC mostra una escala de 17 ítems agrupats en dos factors. La EFV-D mostra bons indicadors de fiabilitat i validesa. Els valors de AUC són de 0.81, mostrant els següents punts de tall: no fatiga<15, fatiga moderada entre 15 i 28 i fatiga elevada >28 de les puntuacions totals de la EFV-D. Les puntuacions mitjanes obtingudes pel col·lectiu docent en la EFV-D es troben en la franja de fatiga vocal moderada i el 72% de la mostra conviu amb fatiga vocal. Excepte el sexe i els antecedents de patologia vocal, no s’han trobat diferències significatives segons les característiques sociodemogràfiques, personals i laborals. CONCLUSIÓ: L'Escala de Fatigabilitat Vocal en Docents (EFV-D) és una eina fiable i vàlida per a detectar la fatigabilitat vocal.
ca
dc.description.abstract
INTRODUCCIÓN: La fatiga vocal (FV) es un síntoma vocal primario que experimentan los docentes y se ha definido como la sensación de cansancio junto a una disminución cuantificable del rendimiento vocal. OBJETIVO: Para prevenir la patología vocal se propone elaborar un instrumento de autoevaluación de la FV en docentes. Con los resultados de la escala, se pretende evaluar el estado actual de la FV en los docentes y cómo influyen en ella las condiciones laborales. DISEÑO: transversal, con un solo grupo y ex post-facto. METODOLOGÍA: Se realiza un análisis exhaustivo de los antecedentes teóricos sobre sensaciones, limitaciones y factores desencadenantes de FV y se cotejan con otros cuestionarios que exploran la FV. Se genera una escala de 19 ítems que se somete a juicio de dos logopedas especializados en voz profesional. Una muestra de 144 docentes responde el cuestionario, junto con el Voice Handicap Index-10 para validar la escala y un cuestionario elaborado para describir las características laborales y personales de ellos. Se realiza el refinamiento de los ítems, análisis factorial exploratorio (AFE) y confirmatorio (AFC), análisis de fiabilidad y validez, análisis de la capacidad diagnóstica y puntos de corte y análisis de la jerarquía subyacente entre los ítems con análisis de Mokken Scale. Se realiza un análisis descriptivo a partir de los valores de media, desviación típica y frecuencias absolutas y relativas según puntos de corte y un estudio de los resultados en función de los datos laborales, sociales y personales de los participantes con procedimientos t-student para dos grupos independientes y análisis de varianza (ANOVA). RESULTADOS: Se presenta la Escala de Fatigabilidad vocal en Docentes (EFV-D). El refinamiento de ítems, AFE y AFC muestra una escala de 17 ítems agrupados en dos factores. La EFV-D muestra buenos indicadores de fiabilidad y validez. Los valores de AUC son de 0.81, con los siguientes puntos de corte: no fatiga<15, fatiga moderada entre 15 y 27 y fatiga elevada >28 de las puntuaciones totales de la EFV-D. Las puntuaciones medias obtenidas por el colectivo docente en la EFV-D se encuentran en la franja de fatiga vocal moderada y el 72% de la muestra convive con fatiga vocal. Salvo el sexo y los antecedentes de patología vocal, no se encontraron diferencias significativas según las características socio demográficas, personales y laborales. CONCLUSIÓN: La Escala de Fatigabilidad Vocal en Docentes (EFV-D) es una herramienta fiable y válida para detectar la fatigabilidad vocal.
ca
dc.description.abstract
INTRODUCTION: Vocal fatigue (VF) is a primary vocal symptom experienced by teachers and has been defined as a quantifiable decline in vocal performance. OBJECTIVES: In order to prevent vocal pathology in teachers, it is developed a self-assessment instrument for VF in teachers. Also, we aim to measure the current state of VF in teachers with the results of the scale and explore how working conditions influence their VF. DESIGN: cross-sectional, with single group and ex post-facto. METHODS: An exhaustive analysis of the theoretical background on sensations, limitations and triggers of VF is carried out and cross-checked with other questionnaires exploring VF. A 19-item scale is generated and submitted to the judgment of two voice therapist. A sample of 144 teachers answered the questionnaire, also with the Voice Handicap Index-10 to validate the scale and a questionnaire to describe the work and personal characteristics of the participants. Item refinement, exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA), reliability and validity analysis, cut-off and area under the curve analysis, and Mokken Scale Analysis are performed. A descriptive analysis is performed based on mean values, standard deviation and absolute and relative frequencies according to cut-off points and a study of the results according to the participants' work, social and personal data with t-student procedures for two independent groups and analysis of variance (ANOVA). RESULTS: The Vocal Fatigability Scale in Teachers (VFS-T) is presented. The refinement of items, EFA and CFA yields a scale of 17 items grouped into two factors. The VFS-T shows good indicators of reliability and validity. The AUC values are 0.81, yielding the following cut-off points: non fatigue<15, moderate fatigue between 15 and 27 and high fatigue >28 of the VFS-T total scores. The mean scores obtained by the teachers on the VFS-T are in the moderate vocal fatigue range and 72% of the sample live with vocal fatigue. Except for sex and previous vocal pathology, no significant differences were found according to socio-demographic, personal and occupational characteristics. CONCLUSION: The Vocal Fatigability Scale in Teachers (VFS-T) is a reliable and valid tool for detecting vocal fatigue.
ca
dc.format.extent
174 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Fatiga vocal
ca
dc.subject
Scale
ca
dc.subject
Fiabilidad
ca
dc.subject
Validity
ca
dc.subject
Vocal fatigue
ca
dc.subject
Docentes
ca
dc.subject
Reliability
ca
dc.subject
Escala
ca
dc.subject
Teachers
ca
dc.subject
Validez
ca
dc.subject.other
Salut i serveis socials
ca
dc.title
La Fatiga Vocal en docentes: construcción de una escala
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
613
ca
dc.subject.udc
614
ca
dc.subject.udc
615
ca
dc.subject.udc
616.2
ca
dc.contributor.authoremail
SilviaCR2@blanquerna.url.edu
ca
dc.contributor.director
Vila Rovira, Josep Maria
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Silvia_Contreras.pdf

1.833Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)