La Pantalla Fija. Entre lo fotográfico y lo cinematográfico. El caso de 'Sentimental Journey' de Nobuyoshi Araki

Author

Seco de Herrera Álvarezº, Daniel

Director

de Felipe Allué, Fernando

Date of defense

2023-05-19

Pages

420 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

Aquest projecte d’investigació examina l’obra “Sentimental Journey” del fotògraf Nobuyoshi Araki en relació amb el cinema de la modernitat dels anys seixanta i setanta. Aquest cinema es caracteritza per plantejar una nova idea del temps i de la seqüència respecte al llenguatge clàssic. Una nova temporalitat que sobrepassa l'estrictament cinematogràfic i troba reflex en altres disciplines. Adoptem l’aparat crític de Gilles Deleuze com a base per establir un diàleg entre una obra fotogràfica en paper i les obres cinematogràfiques de quatre autors com Yasujiro Ozu, Roberto Rossellini, Michelangelo Antonioni i Chantal Akerman. Pretenem demostrar que, tot i les evidents diferències, el fotollibre es converteix en un mitjà ideal per establir ponts entre la imatge fixa i la imatge en moviment. L'estructura narrativa, la diègesi i altres elements del llenguatge cinematogràfic es demostren aplicables a la imatge fixa via la seqüenciació. Això fa que, més enllà de, i malgrat les evidents diferències com la duració o la banda sonora s’estableixin autèntiques equivalències i consonàncies respecte a la idea del temps. Una nova temporalitat en la qual la imatge fixa i en moviment juguen un paper fonamental.


Este proyecto de investigación examina la obra “Sentimental Journey” del fotógrafo Nobuyoshi Araki en relación al cine de la modernidad de los años sesenta y setenta. Este cine se caracteriza por plantear una nueva idea del tiempo y la secuencia respecto al lenguaje clásico. Una nueva temporalidad que sobrepasa lo puramente cinematográfico y encuentra reflejo en otras disciplinas. Adoptamos el aparato crítico de Gilles Deleuze como base para establecer un diálogo entre una obra fotográfica sobre papel y obras cinematográficas de cuatro autores como Yasujiro Ozu, Roberto Rossellini, Michelangelo Antonioni y Chantal Akerman. Pretendemos demostrar que, a pesar de las evidentes diferencias, el fotolibro se convierte en un medio ideal para establecer puentes entre la imagen fija y la imagen en movimiento. La estructura narrativa, la diégesis y otros elementos del lenguaje cinematográfico se demuestran aplicables a la imagen fija vía la secuenciación. Esto hace que más allá de, y a pesar de, elementos como la duración o la banda sonora se establezcan verdaderas equivalencias y consonancias en cuanto a la idea del tiempo. Una nueva temporalidad en la que la imagen fija y en movimiento juegan un papel fundamental.


This dissertation examines Nobuyoshi Araki’s photobook “Sentimental Journey” in relation to the cinema of modernity of the sixties and seventies. This cinema develops new ideas regarding time and sequence different from classical language. These new ideas go beyond the cinematic and find a reflection in other disciplines. Taking Gilles Deleuze’s critical apparatus as a guide we strive to establish a dialogue between a photographic work on paper with the cinematic work of four authors like Yasujiro Ozu, Roberto Rossellini, Michelangelo Antonioni and Chantal Akerman. With the aim to prove that, despite the obvious differences, the photobook is the ideal medium to establish links between the still and the moving image. Narrative structure, diegesis and other elements of the cinematic language prove to be applicable to the still image thanks to the sequence. This results in real equivalences and consonances regarding time and sequencing despite distancing elements like duration or soundtrack. A new idea of time in which the still and moving image play a fundamental role.

Keywords

cinema; temps; fotografia; contingencia; modernitat; fotollibre

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 7 - the arts. Recreation. Entertainment. Sport; 77 - Photography and similar processes

Knowledge Area

Arts, humanitats i llengües

Documents

Tesi_Daniel_SecodeHerrera.pdf

9.090Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)