La Contribució de les Fires Comercials a la Marca Ciutat: el cas de Fira Barcelona

Author

Jonàs Cortés, Josep

Director

San Eugenio Vela, Jordi de

Codirector

Ginesta Portet, Xavier

Date of defense

2023-05-26

Pages

294 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Traducció, Gènere i Estudis Culturals

Abstract

Aquesta investigació, que versa sobre la importància de les fires comercials en la construcció de marques de ciutat (de San Eugenio, 2011), neix d’un interès personal i professional que ha acabat vehiculant-se per mitjà d’un conveni entre la UVic-UCC i Fira Barcelona i compta amb el suport del Pla de Doctorats Industrials (AGAUR 2018 DI 98) del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. És per això que aquest treball d’investigació es centra en la relació existent entre les fires comercials que se celebren a Barcelona i la marca de la ciutat. Així dons, aquesta tesi pretén aportar informació i unes conclusions rellevants vers la relació entre Fira Barcelona, i altres organitzadors d’esdeveniments firals, i la marca Barcelona, en base a l’aplicació d’una metodologia estructurada a partir de l’estudi de cas (Thompson, 2022). És a dir, pretén comprendre si l’activitat firal de la ciutat incideix en els objectius de city branding i de posicionament de la imatge de la ciutat . Al mateix temps, aquest estudi aportarà informació vers el model de relació que hi ha entre els actors per tal d’assegurar l’impacte positiu que els esdeveniments han de generar a la marca de la ciutat. Així doncs, l’interès principal en realitzar aquest treball d’investigació es centra en la seva aplicabilitat directa en el meu àmbit professional, on estic desenvolupant la meva activitat.


Este trabajo de investigación demuestra que la celebración de las ferias comerciales influye en el posicionamiento de la marca de la ciudad y al desarrollo de su territorio, gracias a la colaboración pública y privada, a la participación de los stakeholders, a la creación de grupos de trabajo específicos y el liderazgo de los responsables de la ciudad. En este caso concreto, se constata esta sinergia entre Fira Barcelona y la ciudad de Barcelona; gracias a la celebración de grandes salones internacionales.


This research work demonstrates that trade fairs influence the positioning of the city's brand and the development of its territory, thanks to public and private collaboration, the participation of stakeholders, the creation of specific working groups and the leadership of the city's decision-makers. In this specific case, this synergy between Fira Barcelona and the city of Barcelona can be seen, thanks to the holding of major international trade fairs.

Keywords

Imatge de marca; Fira Barcelona; Fires comercials; Place branding; City branding; Barcelona; Trade Fairs

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Fires

Note

Programa Doctorat Industrial (acord entre UVIC-UCC i Fira de Barcelona)

Documents

tesdoc_a2023_jonas_josep_contribucio_fires.pdf

1.819Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)