Apego y ajuste psicológico de adolescentes en familias homoparentales

Author

Alzate Duque, Viviana Marcela

Director

Ballús Barnils, Elisabeth

Codirector

Perez Testor, Carlos

Date of defense

2023-03-17

Pages

305 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L’objectiu general d’aquesta investigació era avaluar el tipus d’aferrament, les seves representacions internes i l’ajustament psicològic dels adolescents d’entre 11 i 18 anys amb pares homosexuals -mares lesbianes i pares gais- que viuen junts a la mateixa llar i formen una família nuclear biparental o monoparental. Els instruments d’avaluació utilitzats per a la recollida de dades són l’entrevista semiestructurada, instrument desenvolupat per a aquesta investigació; l’Attachment Picture Story (APS), l’Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA), i l’Achenbach System of Empirically Based Assessment - Youth Self Report (ASEBA-YSR). Els resultats suggereixen que hi ha una prevalença a establir un aferrament segur amb els progenitors homosexuals. A més, en comparació amb mostres d’altres tipologies familiars, com les famílies heterosexuals adoptives, s’observa que en els processos inconscients de l’aferrament la pèrdua és un assumpte que genera ansietat, així com les qu¨estions relacionades amb les figures parentals. Pel que fa a l’ajustament psicològic, no es van trobar subjectes en el rang clínic, i aquells adolescents al límit del rang clínic havien viscut experiències complexes anteriors no relacionades amb el fet de formar part d’una família diversa. Els resultats d'aquest estudi mostren que el determinisme genètic és tan important per a les famílies del mateix sexe com per a les parelles heterosexuals, i que la idea que l'orientació afectiva i sexual dels progenitors condiciona el desenvolupament emocional de les filles i els fills és un estereotip fals.


El objetivo general de esta investigación fue evaluar el tipo de apego, sus representaciones internas y el ajuste psicológico de adolescentes de entre 11 y 18 años con progenitores homosexuales -madres lesbianas y padres gais- que conviven en el mismo hogar y que forman una familia nuclear biparental o monoparental. Los instrumentos de evaluación usados para la recogida de datos fueron la entrevista semiestructurada, instrumento elaborado para esta investigación; el Attachment Picture Story (APS), el Inventario de Apego con Padres y Pares (IPPA) y el Sistema de Evaluación de Base Empírica de Achenbach – Youth Self-Report (Youth Self-Report/11-18 ASEBA). Los resultados sugieren que hay una prevalencia a establecer un apego de tipo seguro con los progenitores homosexuales. Además, en comparación con muestras de otras tipologías familiares como la adoptiva heterosexual, se observa que en los procesos inconscientes del apego la pérdida es un tema que supone ansiedad, así como los temas relacionados con las figuras parentales. Respecto al ajuste psicológico, no se hallaron sujetos en el rango clínico y aquellos adolescentes en el límite del rango clínico habían vivido experiencias complejas anteriores no relacionadas con el hecho de formar parte de una familia diversa. Con los resultados de este estudio se puede destacar que para las familias homoparentales el determinismo genético es tan importante como para las parejas heterosexuales y que la idea de que la orientación afectivo-sexual de los progenitores condiciona el desarrollo emocional de las hijas y los hijos es un estereotipo falso.


The general objective of this research was to evaluate the type of attachment, its representations or internal models and the psychological adjustment of adolescents between 11 and 18 years old with homosexual parents -lesbian mothers and gay fathers- who live together in the same household and form a two-parent or single-parent nuclear family. The assessment instruments used for data collection are the semi-structured interview, an instrument developed for this research; the Attachment Picture Story (APS), the Inventory of Parent and Peer Attachment (IPPA) and the Achenbach System of Empirically Based Assessment - Youth Self-Report (Youth Self-Report/11-18 ASEBA). The results suggest that there is a prevalence of secure attachment to homosexual parents. Furthermore, in comparison with samples of other family typologies such as adoptive heterosexual families, it is observed that in unconscious attachment processes, loss is an anxious issue, as well as issues related to parental figures. Regarding psychological adjustment, no subjects were found in the clinical range, and those adolescents at the borderline of the clinical range have had complex experiences nonrelated to having homosexual parents. The results of this study show that genetic determinism is as important for same sex families as it is for heterosexual couples, and that the idea that the affective-sexual orientation of the parents conditions the emotional development of their children is a false stereotype.

Keywords

Estilo de apego; Ajuste psicologico; Familia Homoparental; Representaciones internas; Adolescentes; Investigación mixta

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_VivianaMarcela_Alzate.pdf

5.541Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)