La deconstrucción de la identidad asociada a un trastorno mental

Author

Rojo Pardo, Carmen

Director

Íñiguez Rueda, Lupicinio

Moreno Gabriel, Eduard

Date of defense

2022-10-21

Pages

236 p.



Abstract

Des d’una perspectiva discursiva, aquesta tesis per compendi d’articles té el propòsit de descriure la forma en la societat que adscribe a la persona diagnosticada d’un trastorn mental greu a diferents categories i com aquesta persona té la possibilitat de negociar, influir, resistir o rebel·lar-se. a la seva permanencia en tales categorias. Per això, és rellevant comprendre la construcció de la identitat de les persones diagnosticades d’un trastorn mental greu en els contextos de rehabilitació psicosocial. Això requereix que, davant del concepte clàssic d’identitat m’hagi proposat treballar aquest objectiu amb un concepte dinàmic d’identitat relacionat amb les pràctiques socials per ser més compatible amb el model de recuperació i d’ajuda mútua. Parece llavors que aquesta investigació consisteix, en primer lloc, en realitzar un breu repas als contextos d’inclusió psicosocial al camp de la salut mental. Seguidament, en presentar el concepte d’identitat en el marc d’un projecte radiofónico autogestionat com a Radio Nikosia per, posteriorment, identificar les estratègies argumentatives en les que es porta a terme la deconstrucció de la identitat del trastorn mental a través de l’anàlisi de la metàfora conceptual. Per tant, aquesta investigació comprèn la importància de les pràctiques discursives en Radio Nikosia per modificar la permanència de les identitats anclades en el trastorn mental greu que constitueix així, un tipus de discurs que funciona com una eina potent que fomenta la inclusió social.


Desde una perspectiva discursiva, esta tesis por compendio de artículos tiene el propósito de describir la forma en que la sociedad adscribe a la persona diagnosticada de un trastorno mental severo a diferentes categorías y como esta persona tiene la posibilidad de negociar, influir, resistir o rebelarse a su permanencia en tales categorías. Para esto, es relevante comprender la construcción de la identidad de las personas diagnosticadas de un trastorno mental severo en los contextos de rehabilitación psicosocial. Esto requiere que, frente al concepto clásico de identidad me haya propuesto trabajar este objetivo con un concepto dinámico de identidad relacionado con las prácticas sociales por ser más compatible con el modelo de recuperación y de ayuda mutua. Parece entonces que esta investigación consiste, en primer lugar, en realizar un breve repaso a los contextos de inclusión psicosocial en el campo de la salud mental. Seguidamente, en presentar el concepto de identidad en el marco de un proyecto radiofónico autogestionado como Radio Nikosia para, posteriormente, identificar las estrategias argumentativas en las que se lleva a cabo la deconstrucción de la identidad del trastorno mental a través del análisis la metáfora conceptual. Por lo tanto, esta investigación comprende la importancia de las prácticas discursivas en Radio Nikosia para modificar la permanencia de identidades ancladas en el trastorno mental severo constituyéndose así, un tipo de discurso que funciona como una potente herramienta que fomenta la inclusión social.


From a discursive perspective, this thesis by compendium of articles has the purpose of describing the way in which society ascribes the person diagnosed with a severe mental disorder to different categories and how this person has the possibility of negotiating, influencing, resisting or rebelling. to their permanence in such categories. For this, it is relevant to understand the construction of the identity of people diagnosed with a severe mental disorder in the context of psychosocial rehabilitation. This requires that, compared to the classic concept of identity, I have proposed to work on this objective with a dynamic concept of identity related to social practices, since it is more compatible with the model of recovery and mutual aid. It seems then that this research consists, first of all, in making a brief review of the contexts of psychosocial inclusion in the field of mental health. Next, to present the concept of identity in the framework of a self-managed radio project such as Radio Nikosia, to subsequently identify the argumentative strategies in which the deconstruction of the identity of the mental disorder is carried out through the analysis of the conceptual metaphor. Therefore, this research understands the importance of the discursive practices in Radio Nikosia to modify the permanence of identities anchored in severe mental disorder, thus constituting a type of discourse that functions as a powerful tool that promotes social inclusion.

Keywords

Trastorn mental; Trastorno mental; Mental disorder; Discurs; Discurso; Discourse; Identitat; Identidad; Identity

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

crp1de1.pdf

5.533Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

This item appears in the following Collection(s)