Memorias Colectivas y Migraciones: Sentidos políticos de las luchas migrantes en Barcelona| Memòries Col·lectives

dc.contributor.author
Álvarez Martínez-Conde, Catalina Andrea
dc.date.accessioned
2023-06-24T18:10:06Z
dc.date.available
2023-06-24T18:10:06Z
dc.date.issued
2022-11-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688518
dc.description.abstract
Aquesta investigació indaga en la construcció de memòries col·lectives al voltant de les lluites migrants a Barcelona i els sentits que produeixen aquestes memòries sobre la pràctica política i l’exercici de drets. A través de la metaanàlisi de set Narratives de memòria produïdes amb activistes d’aquestes lluites, s’assenyala que les memòries polítiques de les lluites migrants disputen els marcs hegemònics de reconeixement que promouen la marginació dels col·lectius migrats dels sistemes de protecció social. En aquest marc, les memòries produïdes en aquesta investigació estableixen esquemes d’intel·ligibilitat alternatius que constitueixen subjectes col·lectius amb agència dignes de ser protegits. Per això, reelaboren el temps i l’espai social, inscrivint múltiples inicis i presències a través de les memòries de les accions col·lectives. Alhora, construeixen un lloc d’enunciació política que comprèn la categoria migrant com a efecte d’una matriu de dominació que produeix la precarietat. La reinterpretació de la violència a través de la memòria configura una comunitat política que té al centre l’heterogeneïtat i la lluita per la justícia social, promovent accions col·lectives que vinculen diverses esferes de la vida. Aquesta investigació és una aportació a la intersecció dels estudis sobre memòries col·lectives i migracions en considerar l’acció col·lectiva migrant com a objecte de record, la categoria migrant com a efecte de la memòria i productora d’aquesta, i a les lluites migrants com a espai de commemoració que produeix altres passats en què reconèixer-nos.
ca
dc.description.abstract
Esta investigación indaga en la construcción de memorias colectivas en torno a las luchas migrantes en Barcelona y los sentidos que estas memorias producen sobre la práctica política y el ejercicio de derechos. A través del meta-análisis de siete Narrativas de memoria producidas con activistas de estas luchas, se señala que las memorias políticas de las luchas migrantes disputan los marcos hegemónicos del reconocimiento que promueven la marginación de los colectivos migrados de los sistemas de protección social. En este marco, las memorias producidas en esta investigación establecen esquemas de inteligibilidad alternativos que constituyen sujetos colectivos con agencia dignos de ser protegidos. Para ello, reelaboran el tiempo y el espacio social, inscribiendo múltiples inicios y presencias a través de las memorias de las acciones colectivas. A su vez, construyen un lugar de enunciación política que comprende la categoría migrante como efecto de una matriz de dominación que produce la precariedad. La reinterpretación de la violencia a través de la memoria configura una comunidad política que tiene en su centro la heterogeneidad y la lucha por la justicia social, promoviendo acciones colectivas que vinculan diversas esferas de la vida. Esta investigación es un aporte a la intersección de los estudios sobre memorias colectivas y migraciones al considerar la acción colectiva migrante como objeto de recuerdo, la categoría migrante como efecto de la memoria y productora de ésta, y a las luchas migrantes como espacio de conmemoración que produce otros pasados en los que reconocernos.
ca
dc.description.abstract
This research explores the construction of collective memories around migrant struggles in Barcelona and the meanings that these memories produce on political practice and the exercise of rights. Through the meta-analysis of seven Narratives of memory produced with activists of these struggles, this research points out that the political memories of migrant struggles dispute the hegemonic frames of recognition that promote the marginalization of migrant collectives from social protection systems. In this framework, the memories produced in this research establish alternative intelligibility schemes that constitute collective subjects with agency worthy of protection. To this end, they rework time and social space, inscribing multiple beginnings and presences through the memory of collective actions. At the same time, they construct a place of political enunciation that understands the migrant category as the effect of a matrix of domination that produces precariousness. The reinterpretation of violence through memory configures a political community that has at its core heterogeneity and the struggle for social justice, promoting collective actions that link diverse spheres of life. This research is a contribution to the intersection of collective memory and migration studies by considering migrant collective action as an object of memory, the migrant category as an effect of and producer of collective memory, and migrant struggles as a space of commemoration that shapes a community of belonging by promoting other pasts in which to recognize ourselves.
ca
dc.format.extent
252 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Memòria col·lectiva
ca
dc.subject
Memoria colectiva
ca
dc.subject
Collective memory
ca
dc.subject
Migració
ca
dc.subject
Migración
ca
dc.subject
Migration
ca
dc.subject
Acció col·lectiva
ca
dc.subject
Acción colectiva
ca
dc.subject
Collective action
ca
dc.subject.other
Ciències Socials
ca
dc.title
Memorias Colectivas y Migraciones: Sentidos políticos de las luchas migrantes en Barcelona| Memòries Col·lectives
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
ca
dc.contributor.authoremail
cata.alvarezmc@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Piper Shafir, Isabel
dc.contributor.director
Tirado Serrano, Francisco Javier
dc.contributor.director
Montenegro Martínez, Marisela
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

camc1de1.pdf

2.142Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)