Territori a l'Egipte Copte: El procés de Cristianització i Iconoclasme (s. IV-VI)

Author

Martínez Guimerà, Ariadna

Director

Oller Guzmán, Joan, 1984-

Antela Bernárdez, Borja

Date of defense

2023-02-10

Pages

660 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cultures en Contacte a la Mediterrània

Abstract

Amb aquesta tesi doctoral cerquem aprofundir en les problemàtiques inherents a l’estudi d’un paisatge religiós complex i dinàmic com el de l’Egipte Copte a cavall entre l’època romana i bizantina. Unes problemàtiques que contesten tant a expressions vinculades a la mateixa historiografia antiga com a la contemporània. Abans que res, cal dir que l’elecció d’un territori com l’Egipte Romà no respon a l’atzar, sinó a la mateixa dinàmica de la línia de recerca iniciada pel professor J. Oller l’any 2016, per la qual s’intenten estudiar aquelles regions més destacables per entendre la complexitat de la metamorfosi de les societats segons el sistema religiós que les protagonitza. En aquest sentit, l’Egipte Copte era un territori amb unes particularitats geopolítiques idònies per a comprendre i analitzar la transformació del paisatge religiós pagà a un de cristià.


Con esta tesis doctoral buscamos profundizar en las problemáticas inherentes en el estudio de un paisaje religioso complejo y dinámico como el del Egipto Copto a caballo entre la época romana y bizantina. Unas problemáticas que contestan tanto a expresiones vinculadas a la misma historiografía antigua como la contemporánea. Antes de que nada, hay que decir que la elección de un territorio como el Egipto Romano no responde al azar, sino a la misma dinámica de la línea de investigación iniciada por el profesor J. Oller en 2016, por la cual se intentan estudiar aquellas regiones más destacables para entender la complejidad de la metamorfosis de las sociedades según el sistema religioso que las protagoniza. En este sentido, el Egipto Copto era un territorio con unas particularidades geopolíticas idóneas para comprender y analizar la transformación del paisaje religioso pagano a uno de cristiano.


With this doctoral thesis we seek to deepen the problems inherent in the study of a complex and dynamic religious landscape such as that of Copte Egypt on horseback between the Roman and Byzantine eras. Problems that respond to both expressions linked to the same old and contemporary historiography. First of all, it must be said that the choice of a territory such as Roman Egypt does not respond randomly, but to the same dynamics of the line of research initiated by Professor J. Oller in 2016, in which attempts are made to study those regions that are most remarkable to understand the complexity of the metamorphosis of societies according to the religious system they are involved in. In this sense, Coptic Egypt was a territory with geopolitical peculiarities suited to understanding and analyzing the transformation of the pagan religious landscape to a Christian.

Keywords

Teodosi; Teodosio; Theodosius; Iconoclasme; Iconoclasmo; Iconoclasm; Inscripció; Inscripciones; Inscriptions

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Cinema. Theatre. Dance. Games. Sport

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

agm1de1.pdf

27.24Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

This item appears in the following Collection(s)