Unpacking the Many Natures of Organizational Paradox: From Transformative Dynamics to Bundles of Paradoxes in Grand Challenges

Author

Torres Nadal, Ferran

Director

Hehenberger, Lisa

Codirector

Hahn, Tobias

Date of defense

2023-07-26

Pages

207 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Els grans desafiaments a què ens enfrontem estan plens de paradoxes organitzatives. Els problemes socials complexos estan plens de moltes contradiccions persistents i interdependents que s'entrellacen de diferents formes. Comprendre com es relacionen les paradoxes entre si i com es desenvolupen en el temps segons les respostes dels diferents actors és clau per aprofitar-ne el potencial generatiu. Aquesta comprensió comença amb els supòsits ontològics a partir dels quals entenem les paradoxes. En lloc de ser excloents, diferents perspectives ontològiques de les paradoxes expliquen diferents aspectes del fenomen. Per tant, en aquesta tesi poso el focus en diferents instàncies de paradoxes entrellaçades en el context de grans desafiaments socials, entenent-les des de diferents perspectives ontològiques. Aquesta tesi es compon de tres estudis: (1) una exploració conceptual de les dinàmiques de les paradoxes a diferents nivells d’interpretació; en aquest estudi, reconciliem les perspectives de l'equilibri dinàmic i la dialèctica introduint la distinció entre paradoxes abstractes i concretes, la interacció de les quals desempaquetem a través d'un enfocament morfogenètic basat en una ontologia realista crítica; (2) un estudi qualitatiu dels bons d'impacte social a Europa per explicar com els emprenedors institucionals treballen en el context sociomaterial per nuar diverses paradoxes i articular respostes a grans reptes; en aquest estudi, explorem els nusos paradoxals des d'una ontologia quàntica, destacant la seva sociomaterialitat, i (3) un estudi qualitatiu de dues organitzacions que treballen al sector de l'habitatge a Espanya que han d'equilibrar demandes comercials i socials en què explorem com les persones responen moralment a les paradoxes organitzatives; en aquest estudi, explorem la dimensió moral de la paradoxa en ressaltar la seva naturalesa niada des d'una ontologia constitutiva. En general, aquesta tesi contribueix a la comprensió (a) de l'ontologia de les paradoxes organitzatives, així com (b) del caràcter de les paradoxes nuades, niades, abstractes i concretes.


Los grandes desafíos a los que nos enfrentamos están llenos de paradojas organizativas. Los complejos problemas sociales están llenos de muchas contradicciones persistentes e interdependientes que se entrelazan de diferentes maneras. Comprender cómo se relacionan las paradojas entre sí y cómo se desarrollan en el tiempo según las respuestas de los diferentes actores es clave para aprovechar su potencial generativo. Esta comprensión comienza con los supuestos ontológicos a partir de los cuales entendemos las paradojas. En lugar de ser excluyentes, diferentes perspectivas ontológicas sobre las paradojas arrojan luz sobre diferentes aspectos del fenómeno. En consecuencia, en esta tesis pongo el foco en diferentes instancias de paradojas entrelazadas en el contexto de grandes desafíos sociales, entendiéndolas desde diferentes perspectivas ontológicas. Esta tesis se compone de tres estudios: (1) una exploración conceptual de las dinámicas de las paradojas a diferentes niveles de interpretación; en este estudio, reconciliamos las perspectivas del equilibrio dinámico y la dialéctica introduciendo la distinción entre paradojas abstractas y concretas, cuya interacción desempaquetamos a través de un enfoque morfogenético basado en una ontología realista crítica; (2) un estudio cualitativo de los bonos de impacto social en Europa para explicar cómo los emprendedores institucionales trabajan en el contexto sociomaterial para anudar varias paradojas y articular respuestas a grandes desafíos; en este estudio, exploramos los nudos paradójicos desde una ontología cuántica, destacando su sociomaterialidad, y (3) un estudio cualitativo de dos organizaciones que trabajan en el sector de la vivienda en España que deben equilibrar demandas comerciales y sociales en el que exploramos cómo las personas responden moralmente a las paradojas organizativas; en este estudio, exploramos la dimensión moral de la paradoja al resaltar su naturaleza anidada desde una ontología constitutiva. En general, esta tesis contribuye a la comprensión (a) de la ontología de las paradojas organizativas, así como (b) del carácter de las paradojas anudadas, anidadas, abstractas y concretas.


Organizational paradoxes pervade grand challenges. Complex social problems are full of many persistent interdependent contradictions that are intertwined in different ways. Understanding how paradoxes relate to one another and unfold over time depending on actors’ responses is key to harnessing their generative potential. This understanding starts with the ontological assumptions from which we unpack paradoxes. Rather than being exclusive, different ontological understandings of paradox shed light on different aspects of the phenomenon. Accordingly, in this dissertation I put the focus on different instances of intertwined paradoxes in the context of grand challenges, unpacking them from different ontological perspectives. This dissertation consists of three studies: (1) A conceptual exploration of the dynamics of paradox across construal levels; in this study we bring together dynamic equilibrium and dialectics by introducing the distinction between abstract and concrete paradoxes, the interplay of which we unpack through a morphogenetic framework grounded in a critical realist ontology; (2) A qualitative study of social impact bonds across Europe to explain how institutional entrepreneurs work on the sociomaterial context to knot several paradoxes together and articulate responses to grand challenges; in this study we unpack paradoxical knots from a quantum ontology, highlighting their sociomateriality, and (3) A qualitative study of two organizations in the Spanish housing sector that need to balance commercial and social demands to explain how people morally respond to paradoxes; in this study we unpack the moral dimension of paradox by highlighting its nested nature from a constitutive ontology. Overall, this dissertation contributes to the understanding of (a) the ontology of paradox, as well as (b) the character of knotted, nested, and abstract and concrete paradoxes.

Keywords

Organizational paradox; Ontology; Grand challenges

Subjects

11 - Metaphysics; 3 - Social Sciences

Knowledge Area

Negocis, administració i dret

Documents

Tesi_Ferran_Torres.pdf

1.667Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)