Violencia de género: diferencias y similitudes en las percepciones de mujeres y hombres ecuatorianos.

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
dc.contributor.author
Viteri Vera, María del Pilar
dc.date.accessioned
2023-11-09T15:48:05Z
dc.date.available
2023-11-09T15:48:05Z
dc.date.issued
2023-09-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689292
dc.description.abstract
La violència de gènere és el tema central de la tesi. Aquesta és una problemàtica que afecta 6 de cada 10 dones a l'Equador, prevalença que s'ha mantingut durant la darrera dècada malgrat les intervencions del Govern Equatorià. Conèixer les percepcions des de la visió no sols de les dones sinó també dels homes permet tenir una visió més àmplia de la problemàtica exposada. Els objectius principals van estar enfocats a analitzar les diferències i similituds de les vivències i percepcions d'homes i dones equatorianes sobre els tipus i els àmbits d'ocurrència de la violència de gènere a Guayaquil. Es va realitzar un estudi de tipus mixt en el període comprès entre els anys 2019 i 2021. Dins de la investigació qualitativa es van aplicar les tècniques d'enquestes, entrevistes i grups focals. Mentres que les dades quantitatives es van recollir mitjançant una enquesta a 1.147 persones. Els resultats de la recerca mostren que la violència de gènere és present en tots els àmbits on es desenvolupen l'ésser humà, fins i tot abastant aquells àmbits virtuals. Les perspectives en relació amb la violència de gènere no difereixen significativament entre dones i homes, on els estereotips i rols culturals assignats a cada sexe són un determinant que normalitza i invisibilitza les diferents formes de manifestació de la violència de gènere. El sentiment de por i vergonya constitueixen aspectes que impedeixen a la dona denunciar els actes que la victimitzen. La culpabilització pròpia i social de què és objecte la dona víctima de violència de gènere representa un aspecte que impedeix efectuar canvis radicals per lluitar contra aquesta problemàtica. Aquesta investigació posa de manifest la necessitat de treballar en la visibilització de les implicacions de la violència de gènere per trencar paradigmes patriarcals de dominació que en molts casos estan construïts per barreres que edifiquen tant homes com les dones.
ca
dc.description.abstract
La violencia de género es el tema central de esta tesis. Esta es una problemática que afecta a 6 de cada 10 mujeres en Ecuador, prevalencia que se ha mantenido durante la última década a pesar de las intervenciones del Gobierno Ecuatoriano. Conocer las percepciones desde la visión no solamente de las mujeres sino también de los hombres permite tener una visión más amplia de la problemática expuesta. Los objetivos principales estuvieron enfocados en analizar las diferencias y similitudes de las vivencias y percepciones de hombres y mujeres ecuatorianas sobre los tipos y ámbitos de ocurrencia de la violencia de género en Guayaquil. Se realizó un estudio de tipo mixto en el periodo comprendido entre los años 2019 a 2021. Dentro de la investigación cualitativa se aplicaron las técnicas de encuestas, entrevistas y grupos focales. Mientras que los datos cuantitativos se recogieron mediante una encuesta a 1.147 personas. Los resultados de la investigación muestran que la violencia de género está presente en todos los ámbitos donde se desarrollan el ser humano, abarcando incluso aquellos ámbitos virtuales. Las perspectivas en relación a la violencia de género no difieren significativamente entre mujeres y hombres, donde los estereotipos y roles culturales asignados a cada sexo son un determinante que normaliza e invisiviliza las diferentes formas de manifestación de la violencia de género. El sentimiento de miedo y vergüenza constituyen aspectos que impiden a la mujer denunciar los actos que la victimizan. La culpabilización propia y social de la que es objeto la mujer víctima de violencia de género representa un aspecto que impide efectuar cambios radicales para luchar contra esta problemática. Esta investigación pone de manifiesto la necesidad de trabajar en la visibilización de las implicaciones de la violencia de género para romper paradigmas patriarcales de dominación que en muchos casos están construidos por barreras que edifican tanto hombres como las propias mujeres.
ca
dc.description.abstract
Gender violence is the central theme of this thesis. This is a problem that affects 6 out of 10 women in Ecuador, a prevalence that has been maintained during the last decade despite the interventions of the Ecuadorian Government. Knowing the perceptions from the point of view not only of women but also of men allows us to have a broader vision of the exposed problem. The main objectives were focused on analyzing the differences and similarities in the experiences and perceptions of Ecuadorian men and women regarding the types and areas of occurrence of gender violence in Guayaquil. A mixed type study was conducted in the period from 2019 to 2021. Within the qualitative research, the techniques of surveys, interviews and focus groups were applied. While quantitative data were collected through a survey of 1,147 persons. The results of the research show that gender violence is present in all areas where human beings develop, including virtual areas. The perspectives in relation to gender violence do not differ significantly between women and men, where stereotypes and cultural roles assigned to each sex are a determinant that normalizes and makes invisible the different forms of manifestation of gender violence. The feeling of fear and shame are aspects that prevent women from denouncing the acts that victimize them. The self-blame and social blame placed on women victims of gender-based violence is an aspect that prevents radical changes from being made to combat this problem. This research highlights the need to work on the visibility of the implications of gender violence in order to break patriarchal paradigms of domination that in many cases are built by barriers constructed by both men and women themselves.
ca
dc.format.extent
339 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Violència de gènere
ca
dc.subject
Percepció social
ca
dc.subject
Equador
ca
dc.subject
Violencia de género
ca
dc.subject
Percepción social
ca
dc.subject
Ecuador
ca
dc.subject
Gender-based violence
ca
dc.subject
Social perception
ca
dc.subject.other
Ciències socials i jurídiques
ca
dc.title
Violencia de género: diferencias y similitudes en las percepciones de mujeres y hombres ecuatorianos.
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
ca
dc.subject.udc
30
ca
dc.subject.udc
36
ca
dc.subject.udc
572
ca
dc.contributor.director
Zafra Aparici, Eva
dc.contributor.director
Anleu Hernández, Claudia Maria
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI María del Pilar Viteri Vera.pdf

7.121Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)