Las circulaciones migratorias rumanas en Europa: 1989-2015. Movilidades, redes, trayectorias

Author

Maisongrande, Vincent

Director

Pujadas Muñoz, Joan Josep

Date of defense

2023-09-29

Pages

460 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

Aquest treball repassa la cronologia de la migració romanesa a Europa entre 1989 i 2015. Detalla els seus múltiples aspectes i transformacions, analitzant-les a diverses escales i amb una mirada soci-estructural i geogràfic, amb un èmfasi particular sobre les mobilitats i la seva configuració dinàmica. Ofereix una visió molt detallada, des de dins i a nivell de terreny, d'un fenomen pròpiament transnacional, molt complex però de grandíssima amplitud i rellevància, malgrat que s'hagi desenvolupat en major part des de la informalitat i la invisibilitat; i que, per tant, segueixi àmpliament desconegut. A nivell teòric, s'utilitzen diverses eines conceptuals, com la de xarxa migratòria, o de Camp Migratori Romanès, que constitueixen respectivament el suport i l'espai interactiu dins del qual es configuren aquestes mobilitats i les seves evolucions. A nivell de recerca, consisteix en un seguiment minuciós, durant 25 anys, de les trajectòries de mobilitat d'un grup de migrants romanesos triats per l'exemplaritat dels seus casos particulars, i per l'exemplaritat de les seves experiències en diverses destinacions de les seves migracions successives. Les entrevistes biogràfiques, i les extenses observacions realitzades en diferents països i en diversos períodes, em van permetre recollir una gran quantitat de dades que poder contextualitzar en relació al fenomen històric general de la migració romanesa. A nivell d'anàlisi, s'identifica quins elements semblen influir més decisivament, de manera indirecta i mitjançant la seva influència sobre el camp migratori que fa de nexe i de vector d'integració entre els uns i els altres, sobre el fenomen migratori romanès: els models de relacions familiars i comunitàries a Romania, la imposició continental del capitalisme neoliberal i de les seves polítiques econòmiques i eines, els marcs jurídics i els procediments burocràtics (els de "estrangeria" en particular) dels països de destinació dels fluxos.


Este trabajo repasa la cronología de la migración rumana en Europa entre 1989 y 2015. Detalla sus múltiples aspectos y transformaciones, analizándolas a diversas escalas y desde un enfoque socio-estructural y geográfico, con un énfasis particular sobre las movilidades y su configuración dinámica. Ofrece una visión muy detallada, desde dentro y a nivel de terreno, de un fenómeno propiamente transnacional, tremendamente complejo pero de grandísima amplitud y relevancia, pese a que se haya desarrollado en mayor parte desde la informalidad y la invisibilidad; y que, por tanto, siga ampliamente desconocido. A nivel teórico, se apoya en diversas herramientas conceptuales, como la de red migratoria, o de Campo Migratorio Rumano, que constituyen respectivamente el soporte y el espacio interactivo dentro del que se configuran estas movilidades y sus evoluciones. A nivel de investigación, consiste en un seguimiento minucioso, a lo largo de 25 años, de las trayectorias de movilidad de un grupo de migrantes rumanos escogidos por la ejemplaridad de sus casos particulares, así como de sus experiencias en diversos destinos de sus migraciones sucesivas. Las entrevistas biográficas así como las extensas observaciones de campo realizadas en distintos países y en varios periodos, me permitieron cosechar una gran cantidad de datos que poder contextualizar en relación al fenómeno histórico general de la migración rumana. A nivel de análisis, se llega a identificar qué elementos parecen influir más decisivamente, de forma indirecta y mediante su influencia sobre el campo migratorio que hace de nexo y de vector de integración entre unos y otros, sobre el fenómeno migratorio rumano: los modelos de relaciones familiares y comunitarias en Rumanía, la imposición continental del capitalismo neoliberal y de sus políticas económicas y métodos, los marcos jurídicos y procedimientos burocráticos (los de "extranjería" en particular) de los países de destino de los flujos.


In this study, I try to unravel the history of Romanian migration in Europe between 1989 and 2015, showing its different aspects and numerous transformations, by analyzing them on different scales, both from a socio-structural and geographical approach. But I also try to put a particular emphasis on mobility and his dynamic configuration. The result consists in a deep and quite precise look, "from within" and "at ground level", at a truly transnational phenomenon; which appears to be ridiculously complex but extremely broad and relevant, despise the fact that it always has been mainly informal and invisible, for a lot of reasons; and, therefore, had remained widely unknown. On a theoretical level, my work relies on several different tools, several concepts: such as the migratory social network, or the Romanian Migratory Field. They respectively represent the concrete social basis, and the main frame of interaction, from which Romanian mobility, and his given evolutions, are defined. On a field-research level, my work consists of a meticulous monitoring, over 25 years, of the trajectory of a group of Romanian migrants. They, and their own particular fate in several "reception" countries, from a place to another, were selected as a faithful illustration of the whole. The long interviews I had with them, as well as the extensive observations I carried out in different countries over the years, allowed me to collect a large amount of data that could be put in perspective with the general historical phenomenon of Romanian migration. On an analysis level, it seems possible to identify which aspects seem to be the most decisive, indirectly and through their influence on the Migratory Field, which acts as a link and as a vector of integration between said aspects: these models of family and community relations in Romania; this continental process of imposition of neoliberal capitalism and its economic policies and methods; this legal frameworks and bureaucratic procedures (those of "about foreigners" in particular) of the receiving countries of the flows.

Keywords

Migracions; Xarxes Socials; Romania; Migraciones; Redes Sociales; Rumanía; Migration; Social Networks

Subjects

3 - Social Sciences; 316 – Sociology. Communication; 572 - Anthropology; 9 - Geography. History

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Vincent Maisongrande.pdf

6.866Mb

2. TESI_ANNEXOS.pdf

21.15Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)