dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Dret Penal, Criminologia i Dret Internacional Públic
dc.contributor.author
Trespaderne Dedeu, Ariadna
dc.date.accessioned
2023-12-15T10:21:09Z
dc.date.available
2024-10-30T23:05:18Z
dc.date.issued
2023-10-30
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689560
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
ca
dc.description.abstract
[spa] El presente estudio investigó dos formas de victimización experimentadas por mujeres universitarias en España en el ámbito de las relaciones sentimentales: la intrusión relacional obsesiva y la coerción sexual. Ambas manifestaciones pueden conducir a formas más graves de violencia de género. El objetivo de este estudio fue determinar la importancia de estos dos tipos de victimización, ordenados de menor a mayor riesgo, en relación con la victimización femenina por violencia física y sexual en sus relaciones de pareja. A tal fin, se utilizó una muestra de 505 mujeres universitarias. Los datos fueron recopilados mediante un cuestionario en línea, en el cual las participantes informaron sobre sus posibles experiencias de victimización. Los análisis del estudio sugieren que la intrusión relacional obsesiva y la coerción sexual son procesos habituales experimentados por las mujeres en las relaciones de pareja y pueden predecir la aparición de violencia física o sexual según su desempeño.
Para su análisis, se presentaron dos modelos explicativos de riesgo de violencia basados en redes neuronales artificiales: uno para la violencia física y otro para la violencia sexual. La violencia se estimó a partir de las conductas de intrusión relacional obsesiva y la coerción sexual ocurridas en el contexto de una relación de pareja. Ambos modelos proporcionaron un patrón criminológico válido para examinar la importancia de estos comportamientos según la expresividad de la violencia. Los principales hallazgos mostraron que la intrusión relacional obsesiva es más relevante para estimar la violencia física, mientras que la coerción sexual es más destacada para la violencia sexual. Sin embargo, ambas estrategias son coexistentes y complementarias para incrementar una posible aparición de comportamientos violentos más graves. Este trabajo enfatiza la importancia de la prevención en la violencia de género, y aporta a la criminología un análisis exhaustivo de las dinámicas intrusivas y sexualmente coercitivas en la gestión del riesgo de violencia de género. Esto se traduce en una posible mejora para las futuras estimaciones al considerar ambas manifestaciones, las cuales a menudo son difíciles de medir.
ca
dc.description.abstract
[cat] Aquest estudi va investigar dues formes de victimització experimentades per dones universitàries a Espanya en l’àmbit de les relacions sentimentals: la intrusió relacional obsessiva i la coerció sexual. Ambdues manifestacions poden conduir a formes més greus de violència de gènere. L’objectiu d’aquest estudi va ser determinar la importància d’aquests dos tipus de victimització, ordenats de menor a major risc, en relació amb la victimització femenina per violència física i sexual en les relacions de parella. Amb aquest propòsit, es va utilitzar una mostra de 505 dones universitàries. Les dades van ser recopilades mitjançant un qüestionari en línia, en el qual les participants van informar sobre les seves possibles experiències de victimització. Les anàlisis de l’estudi suggereixen que la intrusió relacional obsessiva i la coerció sexual són processos habituals experimentats per les dones en les relacions de parella i poden predir l’aparició de violència física o sexual segons el seu desenvolupament.
Per això, es van presentar dos models explicatius de risc basats en xarxes neuronals artificials: un per a la violència física i un altre per a la violència sexual. La violència es va estimar a partir de les conductes d’intrusió relacional obsessiva i la coerció sexual succeïdes en el context d’una relació de parella. Tots dos models van proporcionar un patró criminològic vàlid per examinar la importància d’aquests comportaments segons l’expressió violenta. Els principals resultats van mostrar que la intrusió relacional obsessiva és més rellevant per a l’estimació de la violència física, mentre que la coerció sexual és més destacada per a la violència sexual. No obstant això, totes dues estratègies són coexistents i complementàries per incrementar una possible aparició de comportaments violents més greus. Aquest treball emfatitza la importància de la prevenció de la violència de gènere, i aporta a la criminologia una anàlisi exhaustiva de les dinàmiques intrusives i sexualment coercitives en la gestió del risc de violència de gènere. Això es tradueix en una possible millora per a les futures estimacions en considerar ambdues manifestacions, les quals sovint són difícils de mesurar.
ca
dc.description.abstract
[eng] This study investigated two forms of victimization experienced by university women in Spain within the context of romantic relationships: obsessive relational intrusion and sexual coercion. Both manifestations can lead to more severe forms of gender-based violence. The objective of this study was to determine the importance of these two types of victimization, ordered from lower to highest risk, in relation to female victimization by physical and sexual violence in romantic relationships. To this end, a sample of 505 university women was used. Data were collected through an online questionnaire in which participants reported their possible experiences of victimization. The analysis of the study suggests that obsessive relational intrusion and sexual coercion are common processes experienced by women in romantic relationships and can predict the occurrence of physical or sexual violence based on their performance.
To achieve this, two explanatory models of violence risk were presented based on artificial neural networks: one for physical violence and another for sexual violence. Violence was estimated from the behaviors of obsessive relational intrusion and sexual coercion occurring in the context of a romantic relationship. Both models provided a valid criminological pattern to examine the importance of these behaviors according to the expression of violence. The main findings showed that obsessive relational intrusion is more relevant for estimating physical violence, while sexual coercion is more prominent for sexual violence. However, both strategies are coexistent and complementary in increasing the likelihood of more severe violent behaviors. This work emphasizes the importance of prevention in gender-based violence and contributes to criminology with a comprehensive analysis of intrusive and sexually coercive dynamics in the management of gender-based violence risk. This translates into a potential improvement for future estimations by considering both manifestations, which are often difficult to measure.
ca
dc.format.extent
382 p.
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Violència contra les dones
ca
dc.subject
Violencia contra las mujeres
ca
dc.subject
Violence against women
ca
dc.subject
Criminologia
ca
dc.subject
Criminología
ca
dc.subject
Criminology
ca
dc.subject
Conducta de risc (Psicologia)
ca
dc.subject
Conducta de riesgo (Psicología)
ca
dc.subject
Risk-taking (Psychology)
ca
dc.subject
Delictes sexuals
ca
dc.subject
Delitos sexuales
ca
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
ca
dc.title
Deconstruyendo la violencia de género: modelando el riesgo de violencia mediante la intrusión relacional obsesiva y la coerción sexual como variables criminológicas
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Gómez Martín, Víctor
dc.contributor.director
Soria Verde, Miguel Ángel
dc.contributor.tutor
Gómez Martín, Víctor
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess