dc.contributor.author
Amestoy Ramos, Jorge
dc.date.accessioned
2024-03-17T20:42:56Z
dc.date.available
2024-03-17T20:42:56Z
dc.date.issued
2023-04-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690351
dc.description.abstract
Aquesta tesi per compendi darticles se centra en lestudi del dolor femoropatelar en pacients intervinguts de meniscectomia parcial artroscòpica des dun punt de vista radiològic, electrofisiològic i clínic.
El dolor femoropatel·lar es manifesta com un dolor difús i poc definit a la cara anterior del genoll que apareix amb activitats que impliquen una flexió mantinguda de genoll. Encara que la seva etiologia és multifactorial, aquesta patologia s’observa amb relativa freqüència en pacients sotmesos a diferents tipus de cirurgies al voltant de l’articulació del genoll. Fins a la publicació dels articles exposats en aquesta tesi doctoral, no existia cap estudi a la literatura que analitzés de forma específica el dolor patelofemoral postoperatori després d’una meniscectomia parcial artroscòpica.
El primer estudi té com a objectiu principal comparar el gruix muscular, la contractilitat neuromuscular i la força del quàdriceps femoral en pacients que desenvolupen dolor femoropatelar després de meniscectomia parcial artroscòpica respecte a pacients que no desenvolupen aquest dolor. El segon estudi pretén comparar la correlació entre el gruix muscular preoperatori del quàdriceps femoral i la seva activitat neuromuscular i força al postoperatori d’una meniscectomia parcial artroscòpica.
Per dur a terme aquest treball, es va dissenyar un estudi longitudinal de cohorts prospectiu en què es van incloure 120 pacients programats per a meniscectomia parcial artroscòpica amb uns criteris d’inclusió i exclusió determinats. A tots els pacients se’ls va practicar tant abans de la cirurgia com a les 6 setmanes després: una RM de genoll i cuixa, un estudi isocinètic, un estudi d’electromiografia de superfície i el qüestionari funcional de Lysholm. Els pacients van ser assignats a un grup oa un altre depenent de la seva resposta a una pregunta relacionada amb la presència de dolor anterior de genoll a la visita preoperatòria ia les sis setmanes després de la intervenció quirúrgica.
La troballa més important del primer treball és que la presència de dolor femoropatel·lar després de meniscectomia parcial artroscòpica s’associa a una major atròfia muscular del quàdriceps femoral a les 6 setmanes després de la cirurgia. A més, els pacients que desenvolupen aquest dolor anterior de genoll també presenten un retard més gran en l’activació neuromuscular del quàdriceps femoral, així com una menor força muscular quadricipital i uns pitjors resultats funcionals en comparació a aquells pacients que no desenvolupen aquest dolor.
El segon treball confirma que hi ha una correlació positiva directa entre el gruix muscular preoperatori del quàdriceps femoral i l’activació neuromuscular i la força d’aquest múscul al postoperatori de meniscectomia parcial artroscòpica. Aquesta associació es dóna exclusivament en aquells pacients que no desenvolupen dolor anterior de genoll després de la intervenció.
Aquests resultats tenen un gran interès des del punt de vista clínic, atès que intervencions senzilles com incloure activitats desinhibitòries específiques del quàdriceps femoral en els protocols de rehabilitació postoperatòria després de cirurgia meniscal, podria ser beneficiós per millorar l’activació voluntària d’aquest grup muscular i prevenir el desenvolupament de dolor anterior de genoll.
De la mateixa manera, un programa de rehabilitació preoperatòria centrat principalment en l’enfortiment del quàdriceps femoral, probablement condueix a una activació neuromuscular millor d’aquest grup muscular ia una millora de la funcionalitat del genoll en el postoperatori d’artroscòpia de genoll.
ca
dc.description.abstract
Esta tesis por compendio de artículos se centra en el estudio del dolor femoropatelar en pacientes intervenidos de meniscectomía parcial artroscópica desde un punto de vista radiológico, electrofisiológico y clínico.
El dolor femoropatelar se manifiesta como un dolor difuso y poco definido en la cara anterior de la rodilla que aparece con actividades que implican una flexión mantenida de rodilla. Aunque su etiología es multifactorial, esta patología se observa con relativa frecuencia en pacientes que son sometidos a diferentes tipos de cirugías alrededor de la articulación de la rodilla. Hasta la publicación de los artículos expuestos en esta tesis doctoral, no existía ningún estudio en la literatura que analizara de forma específica el dolor patelofemoral postoperatorio tras una meniscectomía parcial artroscópica.
El primer estudio tiene como objetivo principal comparar el grosor muscular, la contractilidad neuromuscular y la fuerza del cuádriceps femoral en pacientes que desarrollan dolor femoropatelar tras meniscectomía parcial artroscópica con respecto a pacientes que no desarrollan este dolor. El segundo estudio pretende comparar la correlación entre el grosor muscular preoperatorio del cuádriceps femoral y su actividad neuromuscular y fuerza en el postoperatorio de una meniscectomía parcial artroscópica.
Para llevar a cabo este trabajo, se diseñó un estudio longitudinal de cohortes prospectivo en el que se incluyeron 120 pacientes programados para meniscectomía parcial artroscópica con unos criterios de inclusión y exclusión determinados. A todos los pacientes se les practicó tanto antes de la cirugía como a las 6 semanas tras la misma: una RM de rodilla y muslo, un estudio isocinético, un estudio de electromiografía de superficie y el cuestionario funcional de Lysholm. Los pacientes fueron asignados a un grupo o a otro dependiendo de su respuesta a una pregunta relacionada con la presencia de dolor anterior de rodilla en la visita preoperatoria y a las seis semanas tras la intervención quirúrgica.
El hallazgo más importante del primer trabajo es que la presencia de dolor femoropatelar tras meniscectomía parcial artroscópica se asocia a una mayor atrofia muscular del cuádriceps femoral a las 6 semanas tras la cirugía. Además, los pacientes que desarrollan este dolor anterior de rodilla también presentan un mayor retraso en la activación neuromuscular del cuádriceps femoral, así como una menor fuerza muscular cuadricipital y unos peores resultados funcionales en comparación a aquellos pacientes que no desarrollan este dolor.
El segundo trabajo confirma que existe una correlación positiva directa entre el grosor muscular preoperatorio del cuádriceps femoral y la activación neuromuscular y la fuerza de este músculo en el postoperatorio de meniscectomía parcial artroscópica. Esta asociación se da exclusivamente en aquellos pacientes que no desarrollan dolor anterior de rodilla tras la intervención.
Estos resultados tienen un gran interés desde el punto de vista clínico, dado que intervenciones sencillas como incluir actividades desinhibitorias específicas del cuádriceps femoral en los protocolos de rehabilitación postoperatoria tras cirugía meniscal, podría ser beneficioso para mejorar la activación voluntaria de este grupo muscular y prevenir el desarrollo de dolor anterior de rodilla.
Del mismo modo, un programa de rehabilitación preoperatoria centrado principalmente en el fortalecimiento del cuádriceps femoral, probablemente conducza a una mejor activación neuromuscular de este grupo muscular y a una mejora de la funcionalidad de la rodilla en el postoperatorio de artroscopia de rodilla.
ca
dc.description.abstract
This thesis by compendium of articles focuses on the study of patellofemoral pain in patients undergoing arthroscopic partial meniscectomy from a radiological, electrophysiological and clinical point of view.
Patellofemoral pain manifests as diffuse, poorly defined pain in the anterior aspect of the knee that occurs with activities that involve sustained knee flexion. Although its etiology is multifactorial, this pathology is observed relatively frequently in patients who undergo different types of surgeries around the knee joint. Until the publication of the articles presented in this doctoral thesis, there was no study in the literature that specifically analyzed postoperative patellofemoral pain after arthroscopic partial meniscectomy.
The first study has as its main objective to compare muscle thickness, neuromuscular contractility and strength of the quadriceps femoris in patients who develop patellofemoral pain after arthroscopic partial meniscectomy with respect to patients who do not develop this pain. The second study aims to compare the correlation between the preoperative muscle thickness of the quadriceps femoris and its neuromuscular activity and strength in the postoperative period of arthroscopic partial meniscectomy.
To carry out this work, a prospective longitudinal cohort study was designed that included 120 patients scheduled for arthroscopic partial meniscectomy with specific inclusion and exclusion criteria. All patients underwent an MRI of the knee and thigh, an isokinetic study, a surface electromyography study, and the Lysholm functional questionnaire both before surgery and 6 weeks after it. Patients were assigned to one group or another depending on their response to a question related to the presence of anterior knee pain at the preoperative visit and six weeks after surgery.
The most important finding of the first study is that the presence of patellofemoral pain after arthroscopic partial meniscectomy is associated with greater muscular atrophy of the quadriceps femoris at 6 weeks after surgery. In addition, patients who develop this anterior knee pain also present a greater delay in neuromuscular activation of the quadriceps femoris, as well as lower quadriceps muscle strength and worse functional results compared to those patients who do not develop this pain.
The second study confirms that there is a direct positive correlation between the preoperative muscle thickness of the quadriceps femoris and the neuromuscular activation and strength of this muscle in the postoperative period of arthroscopic partial meniscectomy. This association occurs exclusively in those patients who do not develop anterior knee pain after the intervention.
These results are of great interest from a clinical point of view, since simple interventions such as including specific disinhibitory activities of the quadriceps femoris in postoperative rehabilitation protocols after meniscal surgery could be beneficial for improving the voluntary activation of this muscle group and preventing the development of anterior knee pain.
Similarly, a preoperative rehabilitation program focused primarily on strengthening the quadriceps femoris probably leads to better neuromuscular activation of this muscle group and improved knee function postoperatively after knee arthroscopy.
ca
dc.format.extent
104 p.
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cirurgía genoll
ca
dc.subject
Cirugía de rodilla
ca
dc.subject
Knee surgery
ca
dc.subject
Cuadriceps femoral
ca
dc.subject
Dolor femoropatelar
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Dolor femoropatelar tras meniscectomía parcial artroscópica y su relación con el cuádriceps femoral. Estudio clínico, radiológico y electrofi siológico
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
jamestoyramos@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Torres Claramunt, Raúl
dc.contributor.director
Pérez Prieto, Daniel
dc.contributor.director
Monllau García, Juan Carlos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques