La identidad de la persona y el derecho a conocer sus propios orígenes biológicos

dc.contributor.author
Ortega Puente, Glòria
dc.date.accessioned
2024-04-23T17:54:30Z
dc.date.available
2024-04-23T17:54:30Z
dc.date.issued
2023-05-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690707
dc.description.abstract
El present treball aborda l'estudi del concepte identitat i planteja si és possible configurar un dret a la identitat de la persona en sentit ampli. La noció d'identitat de la persona s' imbrica en la unicitat de l'ésser humà com a ésser únic i diferent dels altres i coadjuva amb la seva dignitat i la seva personalitat. El qui som i què ens fa diferents connecta fortament amb la nostra diferent i autèntica configuració genètica, amb els nostres orígens, sent el nostre origen el substrat de la nostra identitat. Per això, el dret a conèixer els propis orígens es reconeix en múltiples instruments normatius nacionals i internacionals. En aquest treball també s' analitza el nostre dret de filiació i es discuteix la seva coherència amb el dret a conèixer els propis orígens biològics, alhora que es realitzen propostes de millora per a la seva urgent i necessària reformulació. Així mateix, es fa referència a diferents realitats en les quals el dret a conèixer els orígens biològics resulta vulnerat pel dret de filiació. Aquestes són: el reconeixement de complaença; l'adopció; el recurs a les tècniques de reproducció humana assistida (TRHA) en els casos de fecundació heteròloga; la gestació per substitució i altres modes de procreació com ara l'autoinseminació i els acords de reproducció.
ca
dc.description.abstract
El presente trabajo aborda el estudio del concepto identidad y plantea si es posible configurar un derecho a la identidad de la persona en sentido amplio. La noción de identidad de la persona se imbrica en la unicidad del ser humano como ser único y distinto de los demás y coadyuva con su dignidad y su personalidad. El quién somos y qué nos hace diferentes conecta fuertemente con nuestra distinta y auténtica configuración genética, con nuestros orígenes, siendo nuestro origen biológico el sustrato de nuestra identidad. De ahí que el derecho a conocer los propios orígenes se reconozca en múltiples instrumentos normativos nacionales e internacionales. En este trabajo también se analiza nuestro derecho de filiación y se discute su coherencia con el derecho a conocer los propios orígenes biológicos, a la vez que se realizan propuestas de mejora para su urgente y necesaria reformulación. Asimismo, se hace referencia a distintas realidades en las que el derecho a conocer los orígenes biológicos resulta vulnerado por el derecho de filiación. Estas son: el reconocimiento de complacencia; la adopción; el recurso a las técnicas de reproducción humana asistida (TRHA) en los casos de fecundación heteróloga; la gestación por sustitución y otros modos de procreación como la autoinseminación y los acuerdos de reproducción.
ca
dc.description.abstract
This thesis addresses the study of the concept of identity and raises whether it is possible to configure a right to identity of the person in a broad sense. The notion of identity of the person is imbricated in the uniqueness of the human being as a unique being and distinct from others and contributes to his dignity and personality. Who we are and what makes us different connects strongly with our different and authentic genetic configuration, with our origins, our biological origin being the substrate of our identity. The right to know one’s origins is recognized in many national and international normative instruments. This research also analyzes our right of filiation and discusses its coherence with the right to know one’s own biological origins, while making proposals for improvement for its urgent and necessary reformulation. Likewise, reference is made to different realities in which the right to know biological origins is violated by the right of filiation. Such as: “reconocimiento de complacencia”; adoption; donor – assisted conception; surrogacy and other modes of procreation such as self-insemination and reproduction agreements.
ca
dc.format.extent
561 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Identitat
ca
dc.subject
Identidad
ca
dc.subject
Identity
ca
dc.subject
Orígens biològics
ca
dc.subject
Orígenes biológicos
ca
dc.subject
Biological origins
ca
dc.subject.other
Ciències Socials
ca
dc.title
La identidad de la persona y el derecho a conocer sus propios orígenes biológicos
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
347
ca
dc.contributor.authoremail
gloriaop84@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Solé Resina, Judith
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret


Documents

gop1de1.pdf

3.331Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)