Analysis of costs and clinical results in the process of total knee arthroplasty after the implementation of an accelerated recovery program

dc.contributor.author
García Rodríguez, Ramona
dc.date.accessioned
2024-05-23T08:19:23Z
dc.date.available
2024-05-23T08:19:23Z
dc.date.issued
2023-07-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690942
dc.description.abstract
Introducció: L'artrosi és una malaltia degenerativa molt prevalent que afecta no només la funcionalitat sinó també la qualitat de vida del pacient. L'artroplàstia total de genoll (ATG) és un procediment quirúrgic que comporta una despesa important per al sistema nacional de salut (SNS) i la previsió és que el nombre d'intervencions al nostre país continuï incrementant-se a causa de l'augment en l'esperança de vida poblacional. En aquest estudi, s'ha implementat un programa de recuperació accelerada (RA) de l'ATG per optimitzar els recursos destinats al tractament de l'artrosi. Objectiu: L'objectiu de l'estudi va ser fer una anàlisi de costos tant directes com indirectes del programa de RA en comparació al programa estàndard (PE) utilitzat fins ara. A més, es pretén avaluar els resultats clínics dels dos programes, inclosa la satisfacció del pacient i la millora en la qualitat de vida. Metodologia: S'hi van incloure un total de 143 pacients intervinguts mitjançant una ATG al centre de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (CSPT). Es va fer un estudi observacional retrospectiu de 77 pacients per al grup del PE i un estudi prospectiu de 66 pacients per al grup de RA. Un any post-intervenció, es van comparar els dos procediments a nivell de cost-efectivitat, mitjançant una Anàlisi de Minimització de Costos. Resultats: Comparant els dos procediments es va trobar que el programa de RA suposa un estalvi de 1.783,56 euros per al centre hospitalari i de 1.215,56 euros per al SNS, en comparació del programa PE. Els resultats d'aquest estudi indiquen que hi ha una diferència de costos totals entre els dos procediments mentre que els resultats clínics obtinguts són equivalents. Conclusions: L'alternativa del programa de RA és més cost-efectiva per al centre hospitalari i per al SNS i com calia esperar, la major part de la reducció de la despesa és deguda a la disminució de l'estada hospitalària (EH). La implementació de nous programes que mantinguin els resultats clínics esperats i alhora ajudin a reduir costos per al SNS hauria de ser de major prioritat a tots els centres sanitaris.
dc.description.abstract
Introducción: La artrosis es una enfermedad degenerativa muy prevalente que afecta no solo a la funcionalidad sino también a la calidad de vida del paciente. La artroplastia total de rodilla (ATR) es un procedimiento quirúrgico que conlleva un importante gasto para el sistema nacional de salud (SNS) y la previsión es que el número de intervenciones en nuestro país se continue incrementando debido al aumento en la esperanza de vida poblacional. En el presente estudio, se ha implementado un programa de recuperación acelerada (RA) de la ATR con el fin de optimizar los recursos destinados al tratamiento de la artrosis. Objetivo: El objetivo del estudio fue realizar un análisis de costes tanto directos como indirectos del programa de RA en comparación al programa estándar (PE) utilizado hasta el momento. Además, se pretende evaluar los resultados clínicos de ambos programas, incluida la satisfacción del paciente y la mejoría en su calidad de vida. Metodología: Se incluyeron un total de 143 pacientes intervenidos mediante una ATR en el centro de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (CSPT). Se realizó un estudio observacional retrospectivo de 77 pacientes para el grupo del PE y un estudio prospectivo de 66 pacientes para el grupo de RA. Un año post-intervención, se compararon los dos procedimientos a nivel de coste-efectividad, mediante un Análisis de Minimización de Costes. Resultados: Comparando los dos procedimientos se encontró que el programa de RA supone un ahorro de 1.783,56 euros para el centro hospitalario y de 1.215,56 euros para el SNS, en comparación con el programa PE. Los resultados de este estudio indican que existe una diferencia de costes totales entre los dos procedimientos mientras que los resultados clínicos obtenidos son equivalentes. Conclusiones: La alternativa del programa de RA es más coste-efectiva para el centro hospitalario y para el SNS y como era de esperar, la mayor parte de la reducción del gasto es debido a la disminución de la estancia hospitalaria (EH). La implementación de nuevos programas que mantengan los resultados clínicos esperados y a la vez ayuden a reducir costes para el SNS debería ser de mayor prioridad en todos los centros sanitarios.
dc.description.abstract
Introduction: Osteoarthritis is a very prevalent degenerative disease that affects not only functionality but also the patient's quality of life. Total knee arthroplasty (TKA) is a surgical procedure that entails a significant expense for the national health system (NHS) and it is expected that the number of interventions in our country will continue to increase due to in population life expectancy. In the present study, an accelerated recovery program for TKA has been implemented in order to optimize the resources allocated to the treatment of osteoarthritis. Aim: The aim of the study was to perform an analysis of both direct and indirect costs of the accelerated recovery program compared to the standard program used so far. In addition, we evaluated the clinical outcomes of both programs, included patient satisfaction and improvement in quality of life. Methodology: A total of 143 patients undergoing TKA at the Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (CSPT) center were included. A retrospective observational study of 77 patients was performed for the standard program group and a prospective study of 66 patients for the accelerated recovery group. One-year post-intervention, the two procedures were compared in terms of cost-effectiveness, by means of a Cost Minimization Analysis. Results: Comparing the two procedures, it was found that the accelerated recovery program saved 1,783.56 euros for the hospital center and 1,215.56 euros for the NHS, compared to the standard program. The results of this study indicate that there is a difference in total costs between the two procedures while the clinical outcomes obtained are equivalent. Conclusions: The alternative accelerated recovery program is more cost-effective for the hospital and for the NHS and, as expected, most of the cost reduction is due to the decrease in hospital stay. The implementation of new programs that maintain the expected clinical outcomes and at the same time help to reduce costs for the NHS should be a higher priority in all healthcare centers.
dc.format.extent
166 p.
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Artroplastia genoll
dc.subject
Knee arthroplasty
dc.subject
Artroplastia rodilla
dc.subject
Recuperació accelera
dc.subject
Accelerated recovery
dc.subject
Recuperación acelera
dc.subject
Anàlisi de costos
dc.subject
Costs analisys
dc.subject
Anàlisis de costes
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Analysis of costs and clinical results in the process of total knee arthroplasty after the implementation of an accelerated recovery program
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-23T08:19:22Z
dc.subject.udc
33
dc.subject.udc
617
dc.contributor.director
Puig Verdie, Luis
dc.contributor.director
Torner i Pifarré, Pere
dc.contributor.director
Joshi Jubert, Nayana
dc.contributor.tutor
Joshi Jubert, Nayana
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques


Documentos

rgr1de1.pdf

17.46Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)