dc.contributor.author
Duran Robert, Ignasi
dc.date.accessioned
2024-05-28T08:26:30Z
dc.date.available
2024-05-28T08:26:30Z
dc.date.issued
2023-10-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691052
dc.description.abstract
La fibril·lació auricular postoperatòria (FAPO) és l'arrítmia més freqüent després d'una cirurgia, tant cardíaca com no cardíaca, i la seva aparició augmenta significativament la morbimortalitat. S'han descrit diversos factors clínics independents associats a FAPO, però no hi ha cap criteri electrocardiogràfic.
La síndrome de Bayés és l'associació entre la presència de bloqueig interauricular (BIA) a l'electrocardiograma i la incidència d'arrítmies supraventriculars paroxístiques. El paper d'aquesta entitat com a factor de risc per al'aparició d'arrítmies supraventriculars en els pacients intervinguts de cirurgia cardíaca amb prou feines ha estat estudiat.
Aquest treball de tesi és un estudi multicèntric de cohorts, retrospectiu i observacional en què s'inclouen 608 pacients consecutius sotmesos a cirurgia cardíaca coronària i/o valvular. L'objectiu principal és determinar si en aquests pacients el BIA és predictor de FAPO.
Els resultats de l'anàlisi de les dades recollides permeten concloure que el BIA és un factor de risc independent d'arrítmies supraventriculars, especialment fibril·lació auricular, al postoperatori de cirurgia cardíaca només en menors de 65 anys. A la població estudiada l'edat, la presència de patologia valvular i la necessitat de cirurgia urgent han estat els principals factors de risc d'arrítmies supraventriculars al postoperatori.
L'aparició de FAPO augmenta significativament el risc de patir esdeveniments cardiovasculars adversos greus.
dc.description.abstract
La fibrilación auricular postoperatoria (FAPO) es la arritmia más frecuente tras una cirugía, tanto cardíaca como no cardíaca, y su aparición aumenta de forma significativa la morbimortalidad. Se han descrito varios factores clínicos independientes asociados a FAPO, pero no existe ningún criterio electrocardiográfico.
El síndrome de Bayés es la asociación entre la presencia de bloqueo interauricular (BIA) en el electrocardiograma e incidencia de arritmias supraventriculares paroxísticas. El papel de esta entidad como factor de riesgo para la aparición de arritmias supraventriculares en los pacientes intervenidos de cirugía cardíaca apenas ha sido estudiado.
El presente trabajo de tesis es un estudio multicéntrico de cohortes, retrospectivo y observacional en el que se incluyen 608 pacientes consecutivos sometidos a cirugía cardíaca coronaria y/o valvular. El objetivo principal es determinar si, en estos pacientes, el BIA es predictor de FAPO.
Los resultados del análisis de los datos recogidos permiten concluir que el BIA es un factor de riesgo independiente de arritmias supraventriculares, especialmente fibrilación auricular, en el posoperatorio de cirugía cardíaca solamente en menores de 65 años. En la población estudiada la edad, la presencia de valvulopatía y la necesidad de cirugía urgente han sido los principales factores de riesgo de arritmias suparventriculares en el posoperatorio. La aparición de FAPO aumenta significativamente el riesgo de sufrir eventos cardiovasculares adversos graves.
dc.description.abstract
Postoperative atrial fibrillation (POAF) is the most frequent arrhythmia after surgery, both cardiac and non-cardiac, and its occurrence significantly increases morbidity and mortality. Various independent clinical factors associated with POAF have been described, but there are no electrocardiographic criteria.
Bayés syndrome is the association between the presence of interatrial block (IAB) on the electrocardiogram and the incidence of paroxysmal supraventricular arrhythmias. The role of this entity as a risk factor for the appearance of supraventricular arrhythmias in the patients undergoing cardiac surgery has barely been studied.
This doctoral thesis is a retrospective, observational, multicenter cohort study that includes 608 consecutive patients who underwent coronary and/or valvular heart surgery. The main objective is to determine if BIA is a predictor of POAP in these patients.
The results of the analysis of the collected data allow us to conclude that IAB is an independent risk factor for supraventricular arrhythmias, especially atrial fibrillation, in the postoperative period of cardiac surgery only in those under 65 years of age. In the population studied, age, the presence of valve disease, and the need for urgent surgery are the main risk factors for supraventricular arrhythmias in the postoperative period.
The occurrence of FAPO significantly increases the risk of serious adverse cardiovascular events.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Bloqueig interauricular
dc.subject
Interatrial block
dc.subject
Bloqueo interauricular
dc.subject
Síndrome de Bayés
dc.subject
Bayés syndrome
dc.subject
Síndrome de Bayés
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Predictores electrocardiográficos de arritmias supraventriculares en el posoperatorio de cirugía cardíaca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-28T08:26:29Z
dc.contributor.director
Álvarez García, Jesús
dc.contributor.tutor
Bayés Genís, Antoni
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina