Tra(n)s-brotando el género en un hacer rizomático: experiencias subjetivas, [R]-existencias y transformación social

dc.contributor.author
Vega Sandin, Soraya
dc.date.accessioned
2024-05-28T08:26:45Z
dc.date.issued
2023-10-05
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691054
dc.description.abstract
Tran(s)-tocar la noció de gènere requeria no la seva eliminació, sinó un eixamplament com a forma de qüestionament. A través del rizoma de Deleuze i Guattari -i de moltes altres veus no menys fructíferes que han anat configurant el projecte- hem elaborat una noció de gènere rizomàtica, expandida, mòbil. Gezoma ofereix un conjunt d'eines per a traçar futures relacions afectives, socials i polítiques. Amplia i reformula la comprensió dels gèneres, la manera de pensar-los i relacionar-nos amb ells, des d'una diferència i no tant una identificació. Aquest treball explora les subjectivitats expandides i les seves resistències, com es pot tenir una vida vivible malgrat les imposicions normatives binàries en relació al cos, a les emocions, al llenguatge, a la pròpia manera de pensar-nos. Per a arribar a aquest lloc, hem necessitat problematitzar el mètode de recerca i proposar la broteGrafía com una maquinaria per a moure'ns pel fer investigatiu de forma rizomàtica. Aquesta proposta de tesi podria ser utilitzada com un dels múltiples mapes de resistències micropolítiques al gènere binari; o com un instrument d'intervenció terapèutica crítica activa; o com un mètode broteGràfic de pràctiques d'insurrecció en el fer investigatiu que planta cara a un sistema binari que viu infiltrat en el nostre desig i que, gràcies als moviments més enllà del binari de totes les persones implicades, ja hem començat la seva transformació imparable.
dc.description.abstract
Tran(s)-tocar la noción de género requería no su eliminación, sino un ensanchamiento como forma de cuestionamiento. A través del rizoma de Deleuze y Guattari -y de otras muchas voces no menos fructíferas que han ido configurando el proyecto- hemos elaborado una noción de género rizomática, expandida, móvil. Gezoma ofrece un conjunto de herramientas para trazar futuras relaciones afectivas, sociales y políticas. Amplía y reformula la comprensión de los géneros, la manera de pensarlos y relacionarnos con ellos, desde una diferencia y no tanto una identificación. Este trabajo explora las subjetividades expandidas y sus resistencias, cómo se puede tener una vida vivible a pesar de las imposiciones normativas binarias en relación al cuerpo, a las emociones, al lenguaje, a la propia manera de pensarnos. Para llegar a este lugar, hemos necesitado problematizar el método de investigación y proponer la broteGrafía como una maquinaría para movernos por el hacer investigativo de forma rizomática. Esta propuesta de tesis podría ser utilizada como uno de los múltiples mapas de resistencias micropolíticas al género binario; o como un instrumento de intervención terapéutica crítica activa; o como un método brotegráfico de prácticas de insurrección en el hacer investigativo que planta cara a un sistema binario que vive infiltrado en nuestro deseo y que, gracias a los movimientos más allá del binario de todas las personas implicadas, ya hemos comenzado su transformación imparable.
dc.description.abstract
Tran(s)-touching the notion of gender required not its elimination, but a broadening as a form of questioning. Through Deleuze and Guattari's Rhizome -and of many other no less fruitful voices that have shaped the project- we have elaborated a rhizomatic, expanded, mobile notion of gender. Gezoma offers a set of tools to chart future affective, social and political relationships. It broadens and reformulates the understanding of genres, the way of thinking about them and relating to them, from a difference and not so much from an identification. This work explores expanded subjectivities and their resistance, how one can have a livable life despite the binary normative impositions in relation to the body, emotions, language, and our own way of thinking. To get to this place, we have needed to problematize the research method and propose the broteGraphy as a machinery to move through the research process in a rhizomatic way. This thesis proposal could be used as one of the multiple maps of micropolitical resistances to the gender binary; or as an instrument of active critical therapeutic intervention; or as a broteGraphic method of insurrectionary practices in investigative work that confronts a binary system that lives infiltrated in our desire and that, thanks to the movements beyond the binary of all the people involved, we have already begun its unstoppable transformation.
dc.format.extent
245 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Transfeminisme
dc.subject
Transfeminism
dc.subject
Transfeminismo
dc.subject
Identitat de gènere
dc.subject
Gender identity
dc.subject
Identidad de género
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Tra(n)s-brotando el género en un hacer rizomático: experiencias subjetivas, [R]-existencias y transformación social
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-28T08:26:45Z
dc.subject.udc
1
dc.contributor.director
Pujal i Llombart, Margot
dc.contributor.director
Pujol i Tarrés, Joan
dc.contributor.tutor
Pujal i Llombart, Margot
dc.embargo.terms
24 mesos
dc.date.embargoEnd
2025-10-04T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani


Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 04-10-2025

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)