dc.contributor.author
Galve Navarro, Sandra
dc.date.accessioned
2024-05-28T08:27:05Z
dc.date.available
2024-05-28T08:27:05Z
dc.date.issued
2023-10-25
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691058
dc.description.abstract
Introducció:
L'avaluació de la via aèria del pacient pediàtric continua tenint manca d'evidència i limitacions per reconèixer els que presenten una intubació difícil.
Aquest article investiga quins son els factors predictius en l'àmbit del maneig de la VAD en el pacient pediàtric i establir un llindar d'edat per a l'aplicació de probes a peu de llit per a l'avaluació preanestèsica. La identificació dels factors que condicionen una dificultat permet una planificació més acurada i disminuir les conseqüències derivades dels intents repetits com el traumatisme sobre la via aèria i la hipòxia conseqüència de l'apnea prolongada.
Hipotesi i Objectiu(s):
Avaluar els tests predictius que composen l'Escala d'Arné amb la finalitat d'identificar els factors de risc significatius d'intubació difícil i crear un model per a preveure una laringoscòpia i intubació traqueal difícil en pacients pediàtrics. La incidència d'intubació difícil i el llindar d'edat per a l'aplicació de l'avaluació preanestèsica de la via aèria són objectius secundaris.
Mètodes: Es tracta d'un estudi observacional de tipus retrospectiu que inclou 1385 pacients entre 0 i 16 anys, sotmesos a anestèsia general i intubació traqueal l'any 2018 en un hospital universitari de tercer nivell a Barcelona, Espanya. Les variables predictives són les incloses en l'Escala d'Arné. Les variables que defineixen la intubació difícil són: valor de l'escala de Cormack-Lehane, intents d'intubació, i l'ús de dispositiu diferent a la laringoscòpia directe, que resulten en la variable depenent binària de la intubació difícil. S'estableixen dos grups d'edat (=< o > 6 anys) i es realitza un model de regressió logística amb els factors predictius amb una OR significativa i determinant el valor predictiu mitjançant la corba de ROC.
Resultats: En edat preescolar (=< 6 anys), la presència d'antecedents d'intubació difícil i del diagnòstic d'una patologia associada a via aèria difícil condicionen una probabilitat del 65.98% de presentar una intubació difícil. La presència d'antecedents d'IT difícil comporta més risc que la presència de patologia associada a VAD de presentar una intubació difícil (34.01% vs 16,09%) (p<0,001). En els escolars (>6 anys), antecedents d'intubació difícil (OR=29,68), patologia associada a via aèria difícil (OR=9,85), distància tiromental (OR=8,62), obertura bucal suficient (OR=10,53) i limitació del moviment cervical (OR=15,88). El model establert amb tots els factors inclosos mostra una relació significativa de tots els elements, excepte la significació calculada per Distància (p=0,1574). La prevalença per a aquest grup d'edat a la mostra d'estudi és de 10,34% (8,82-12,94, IC 95%; p<0,001). El punt ideal de la corba del Roc es troba a 2.520, l'àrea sota la corba és 0,803.
Conclusions: Amb els resultats obtinguts es conclou que no es pot mantenir una escala predictiva com en el pacient adult.
En edat preescolar (menors o igual a 6 anys), l'absència d'antecedents d'intubació difícil i del diagnòstic d'una patologia associada a via aèria difícil condicionen una probabilitat del 95,14% de no presentar dificultats en la intubació. La presència dels dos factors implica una probabilitat del 65.98% de presentar una intubació difícil. La presència d'antecedents d'IT difícil comporta més risc que la presència de patologia associada a VAD de presentar una intubació difícil (34.01% vs 16,09%).
En edat escolar (més grans de 6 anys) entren en joc els altres tests predictius, però cap d'ells constitueix un factor de risc d'intubació difícil de manera aïllada i sí que la combinació de dos o més dels factors (antecedents d'intubació difícil, patologia associada a VAD, obertura oral, limitació de la mobilitat cervical) obliga a considerar la probabilitat de trobar dificultats en la intubació.
S'ha establert que els nens en edat preescolar no permeten la valoració dels tests on es requereix la col·laboració del pacient.
dc.description.abstract
Introducción:
La evaluación de la vía aérea del paciente pediátrico sigue teniendo falta de evidencia y limitaciones para reconocer a quienes presentan una intubación difícil.
Este artículo investiga cuáles son los factores predictivos de la VAD en el paciente pediátrico y establecer un umbral de edad para la aplicación de pruebas a pie de cama para la evaluación preanestésica. La identificación de los factores que condicionan una dificultad permite una planificación más esmerada y disminuir las consecuencias derivadas de los intentos repetidos como el traumatismo sobre la vía aérea y la hipoxia consecuencia de la apnea prolongada.
Hipótesis y Objetivo(s):
Evaluar los test predictivos que componen la Escala de Arné con el fin de identificar los factores de riesgo significativos de difícil intubación y crear un modelo para prever una laringoscopia e intubación traqueal difícil en pacientes pediátricos. La incidencia de difícil intubación y el umbral de edad para la aplicación de la evaluación preanestésica de la vía aérea son objetivos secundarios.
Métodos: Se trata de un estudio observacional de tipo retrospectivo que incluye a 1385 pacientes entre 0 y 16 años, sometidos a anestesia general e intubación traqueal en 2018 en un hospital universitario de tercer nivel en Barcelona, España. Las variables predictivas son las incluidas en la Escala de Arné. Las variables que definen la intubación difícil son: valor de la escala de Cormack-Lehane, intentos de intubación, y el uso de dispositivo distinto a la laringoscopia directo, que resultan en la variable dependiendo binaria de la intubación difícil. Se establecen dos grupos de edad (=< o > 6 años) y se realiza un modelo de regresión logística con los factores predictivos con una OR significativa y determinando el valor predictivo mediante la curva de ROC.
Resultados: En edad preescolar (=< 6 años), la presencia de antecedentes de difícil intubación y del diagnóstico de una patología asociada a vía aérea difícil condicionan una probabilidad del 65.98% de presentar una intubación difícil. La presencia de antecedentes de IT difícil comporta mayor riesgo que la presencia de patología asociada a VAD de presentar una intubación difícil (34.01% vs 16,09%) (p<0,001). En los escolares (>6 años), antecedentes de intubación difícil (OR=29,68), patología asociada a vía aérea difícil (OR=9,85), distancia tiromental (OR=8,62), apertura bucal suficiente ( OR=10,53) y limitación del movimiento cervical (OR=15,88). El modelo establecido con todos los factores incluidos muestra una relación significativa de todos los elementos, excepto la significación calculada por Distancia (p=0,1574). La prevalencia para este grupo de edad en la muestra de estudio es de 10,34% (8,82-12,94, IC 95%; p<0,001). El punto ideal de la curva del Roc se encuentra en 2.520, el área debajo de la curva es 0,803.
Conclusiones: Con los resultados obtenidos se concluye que no puede mantenerse una escala predictiva como en el paciente adulto.
En edad preescolar (menores o igual a 6 años), la ausencia de antecedentes de difícil intubación y del diagnóstico de una patología asociada a vía aérea difícil condicionan una probabilidad del 95,14% de no presentar dificultades en la intubación. La presencia de ambos factores implica una probabilidad del 65.98% de presentar una intubación difícil. La presencia de antecedentes de IT difícil comporta mayor riesgo que la presencia de patología asociada a VAD de presentar una intubación difícil (34.01% vs 16,09%).
En edad escolar (mayores de 6 años) entran en juego los otros test predictivos, pero ninguno de ellos constituye un factor de riesgo de intubación difícil de manera aislada y sí que la combinación de dos o más de los factores (antecedentes de intubación difícil, patología asociada a VAD, apertura oral, limitación de la movilidad cervical) obliga a considerar la probabilidad de encontrar
dc.description.abstract
Introduction:
Airway assessment of the pediatric patient continues to have a lack of evidence and limitations to recognize those presenting with difficult intubation.
This article investigates the predictive factors in the field of VAD management in the pediatric patient and establishes an age threshold for the application of bedside tests for preanesthetic assessment. The identification of the factors that condition a difficulty allows for more careful planning and to reduce the consequences derived from repeated attempts such as trauma to the airway and hypoxia as a result of prolonged apnea.
Hypothesis and Objective(s):
Evaluate the predictive tests that make up the Arné Scale in order to identify significant risk factors for difficult intubation and create a model to predict difficult laryngoscopy and tracheal intubation in pediatric patients. The incidence of difficult intubation and the age threshold for the application of preanesthetic airway assessment are secondary objectives.
Methods: This is a retrospective observational study that includes 1385 patients between 0 and 16 years of age, who underwent general anesthesia and tracheal intubation in 2018 in a third-level university hospital in Barcelona, Spain. The predictive variables are those included in the Arné Scale. The variables that define difficult intubation are: value of the Cormack-Lehane scale, intubation attempts, and the use of a device other than direct laryngoscopy, which result in the binary dependent variable of difficult intubation. Two age groups (=< or > 6 years) are established and a logistic regression model is performed with the predictive factors with a significant OR and determining the predictive value using the ROC curve.
Results: In preschool age (=< 6 years), the presence of a history of difficult intubation and the diagnosis of a pathology associated with a difficult airway conditions a 65.98% probability of presenting a difficult intubation. The presence of a history of difficult IT carries a greater risk than the presence of pathology associated with VAD of presenting a difficult intubation (34.01% vs 16.09%) (p<0.001). In schoolchildren (>6 years), history of difficult intubation (OR=29.68), pathology associated with difficult airway (OR=9.85), thyromental distance (OR=8.62), sufficient mouth opening ( OR=10.53) and limitation of cervical movement (OR=15.88). The model established with all factors included shows a significant relationship of all elements, except for the significance calculated by Distance (p=0.1574). The prevalence for this age group in the study sample is 10.34% (8.82-12.94, 95% CI; p<0.001). The ideal point of the Roc curve is at 2,520, the area under the curve is 0.803.
Conclusions: With the results obtained it is concluded that a predictive scale cannot be maintained as in the adult patient.
In preschool age (less than or equal to 6 years old), the absence of a history of difficult intubation and the diagnosis of a pathology associated with a difficult airway conditions a 95.14% probability of not presenting difficulties in intubation. The presence of both factors implies a probability of 65.98% of presenting a difficult intubation. The presence of a history of difficult IT entails a greater risk than the presence of pathology associated with VAD of presenting a difficult intubation (34.01% vs 16.09%).
At school age (older than 6 years) the other predictive tests come into play, but none of them constitutes a risk factor for difficult intubation in isolation and yes the combination of two or more of the factors (history of difficult intubation, pathology associated with VAD, oral opening, limitation of cervical mobility) forces to consider the probability of encountering difficulties in intubation.
It has been established that pre-school children do not allow the assessment of tests where the patient's collaboration is required.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Anestèsia pediatrica
dc.subject
Pediatric anesthesia
dc.subject
Anestesia pediátrica
dc.subject
Via aèria difícil
dc.subject
Difficult airway
dc.subject
Via aérea difícil
dc.subject
Proves predictives intubació
dc.subject
Intubation predictive tests
dc.subject
Pruebas predictivas intubación
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Predir una intubació difícil en el pacient pediàtric
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-28T08:27:05Z
dc.contributor.director
Munar Bauzá, Francisca
dc.contributor.director
Nadal Clanchet, Miriam de
dc.contributor.tutor
Nadal Clanchet, Miriam de
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques