Dinámicas y causas de la deforestación en la región amazónica de Colombia. El caso de estudio de Puerto Guzmán, Putumayo (2010 - 2020)

Autor/a

Eraso Terán, Oscar Hernando

Director/a

Gisbert i Traveria, Meritxell

Badia i Perpinyà, Anna

Tutor/a

Badia i Perpinyà, Anna

Data de defensa

2023-10-31

Pàgines

401 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Geografia

Resum

Aquesta tesi doctoral analitza la desforestació al municipi de Puerto Guzmán, ubicat a la regió amazònica de Colòmbia, una zona crítica dins de l'"arc de la desforestació" on les taxes de pèrdua forestal són les més altes del país. L'objectiu principal és analitzar les dinàmiques i les causes d'aquesta desforestació en dues fases complementàries. La primera adopta un enfocament cartogràfic a partir de l'ús d'eines de teledetecció i sistemes d'informació geogràfica (SIG). S'ha generat cartografia de cobertes del sòl a escala 1:25.000 per als anys 2010 i 2020, utilitzant tècniques de classificació supervisada amb els algorismes Random Forest i k-NN a Google Earth Engine i MiraMon, respectivament, cosa que ha permès fer una anàlisi multitemporal del canvi de cobertes durant aquest període i avaluar-ne la fragmentació. La segona fase caracteritza les causes i els agents de la desforestació mitjançant una metodologia qualitativa que inclou la revisió de fonts bibliogràfiques i la recopilació de dades primàries. Es van fer un total de 25 entrevistes semiestructurades i 30 enquestes. Les entrevistes es van realitzar per explorar la percepció de diferents actors que participen a l'àrea d'estudi sobre les causes i els agents de la desforestació, el suport institucional, l'educació com a alternativa de solució i substitució de cultius il·lícits. Les enquestes es van basar en una metodologia prèviament establerta a Colòmbia per caracteritzar les causes i els agents de la desforestació. Totes dues fases es complementen: la primera mostra les conseqüències de la desforestació, mentre que la segona revela les causes i els agents responsables. L'anàlisi dels resultats ha estat estructurada en dos blocs principals que corresponen a les dues fases. Es destaca que la coberta de bosc va experimentar la variació més gran a l'àrea d'estudi durant el període del 2010 al 2020, amb una disminució del 10,55% durant aquests deu anys. Pel que fa a les causes, la informació secundària destaca com a principal problema l'alta pobresa multidimensional, mentre que l'anàlisi de les dades primàries suggereix que els esforços per aturar la desforestació no estan donant els resultats esperats. Aquesta investigació busca donar llum a les dinàmiques i causes de la desforestació a la regió i per què les estratègies per combatre-la han tingut un èxit limitat.


Esta tesis doctoral analiza la deforestación en el municipio de Puerto Guzmán, ubicado en la región amazónica de Colombia, una zona crítica dentro del "arco de la deforestación" donde las tasas de pérdida forestal son las más altas del país. El objetivo principal es analizar las dinámicas y las causas de esta deforestación en dos fases complementarias. La primera adopta un enfoque cartográfico a partir del uso de herramientas de teledetección y Sistemas de Información Geográfica (SIG). Se ha generado cartografía de coberturas del suelo a escala 1:25.000 para los años 2010 y 2020, utilizando técnicas de clasificación supervisada con los algoritmos Random Forest y k-NN en Google Earth Engine y MiraMon, respectivamente, lo que ha permitido realizar un análisis multitemporal del cambio de coberturas durante este periodo y evaluar la fragmentación. La segunda fase, caracteriza las causas y los agentes de la deforestación mediante una metodología cualitativa que incluye la revisión de fuentes bibliográficas y la recopilación de datos primarios. Se realizaron un total de 25 entrevistas semiestructuradas y 30 encuestas. Las entrevistas se realizaron para explorar la percepción de diferentes actores que participan en el área de estudio sobre las causas y agentes de la deforestación, apoyo institucional, educación como alternativa de solución y sustitución de cultivos ilícitos. Las encuestas se basaron en una metodología previamente establecida en Colombia para caracterizar las causas y agentes de la deforestación. Ambas fases se complementan: la primera muestra las consecuencias de la deforestación, mientras que la segunda revela las causas y los agentes responsables. El análisis de los resultados se ha estructurado en dos bloques principales que corresponden a las dos fases. Se destaca que la cobertura de bosque experimentó la mayor variación en el área de estudio durante el periodo de 2010 a 2020, con una disminución del 10,55% durante estos diez años. En cuanto a las causas, la información secundaria destaca como problema principal la alta pobreza multidimensional, mientras que el análisis de los datos primarios sugiere que los esfuerzos para detener la deforestación no están dando los resultados esperados. Esta investigación busca arrojar luz sobre las dinámicas y causas de la deforestación en la región y por qué las estrategias para combatirla han tenido un éxito limitado.


This doctoral thesis analyzes deforestation in the municipality of Puerto Guzmán, located in the Amazon region of Colombia, a critical area within the "deforestation arc" where forest loss rates are the highest in the country. The main objective is to analyze the dynamics and causes of this deforestation in two complementary phases. The first adopts a cartographic approach using remote sensing tools and Geographic Information Systems (GIS). Land cover mapping has been generated at a scale of 1:25,000 for the years 2010 and 2020, using supervised classification techniques with Random Forest and k-NN algorithms in Google Earth Engine and MiraMon, respectively, which has allowed a multi-temporal analysis of land cover change during this period and an assessment of fragmentation. The second phase characterizes the causes and agents of deforestation through a qualitative methodology that includes the review of bibliographic sources and the collection of primary data. A total of 25 semi-structured interviews and 30 surveys were conducted. The interviews were conducted to explore the insights of different actors involved in the study area on the causes and agents of deforestation, institutional support, education as a solution alternative and illicit crop substitution. The surveys were based on a methodology previously established in Colombia to characterize the causes and agents of deforestation. The two phases complement each other: the first shows the consequences of deforestation, while the second reveals the causes and agents responsible. The analysis of the results has been structured in two main blocks that correspond to the two phases. It is highlighted that forest cover experienced the most significant variation in the study area during the period from 2010 to 2020, with a decrease of 10.55% during these ten years. In terms of causes, secondary information emphasizes high multidimensional poverty as the main problem, while analysis of primary data suggests that efforts to halt deforestation are not yielding the expected results. This research seeks to shed light on the dynamics and causes of deforestation in the region and why strategies to oppose it have had limited success.

Paraules clau

Desforestació; Deforestation; Deforestación; Teledetecció; Remote Sensing; Teledetección; Canvi de cobertes del sòl; Land Cover Change; Cambio de coberturas del suelo

Matèries

504 - Ciències del medi ambient; 9 - Geografia i història

Àrea de coneixement

Ciències Socials; Tecnologies

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 31-10-2025

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)