Desarrollo rural en Los Morochucos (Ayacucho, Perú): la voz del conocimiento local en la planificación sostenible del territorio

Author

Aronés Cisneros, Ángel Alcides

Director

Nadal Tersa, Jordi

Ortiz Guitart, Anna

Badia i Perpinyà, Anna

Tutor

Badia i Perpinyà, Anna

Date of defense

2023-10-26

Pages

247 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Geografia

Abstract

L'objectiu principal de la recerca és posar en valor la veu de les experiències de les persones que viuen als centres poblats rurals del districte de Los Morochucos (Ayacucho, Perú), partint d'una diagnosi d'accessibilitat espacial, per tal de visibilitzar els seus problemes i les seves necessitats i tenir-los en consideració en la planificació territorial. Per donar resposta a aquest objectiu s'ha aplicat una metodologia mixta que consisteix en combinar l'anàlisi cartogràfica amb l'anàlisi qualitativa. D'una banda, l'anàlisi cartogràfica, realitzada a partir d'eines SIG d'anàlisi de xarxes, ofereix una diagnosi empírica de l'accessibilitat de la població als serveis bàsics. De l'altra, l'anàlisi qualitativa realitzada a partir d'entrevistes semiestructurades, de l'observació directa i de la revisió documental, posa en valor la percepció i l'experiència de la població local i les seves prioritats. Els resultats indiquen que l'accessibilitat de la població als serveis bàsics constitueix una eina per conèixer la qualitat de vida de les poblacions rurals. A més, la percepció i l'experiència dels actors locals contribueixen a entendre els seus interessos des dels seus rols com a autoritat, com a dona i com a home i, per tant, són un actiu en el disseny d'eines de gestió territorial. Les entrevistes evidencien la priorització de les dimensions socials, econòmiques i de vida digna relacionades amb el desenvolupament sostenible. Es conclou que un model de planificació territorial rural orientat al desenvolupament sostenible ha de considerar la veu de la població per revalorar el territori com a espai de relacions i transformacions, i ha de fomentar la participació ciutadana com a motor important per la gestió del territori.


El objetivo principal de la investigación es poner en valor la voz de las experiencias de las personas que viven en los centros poblados rurales del distrito de Los Morochucos (Ayacucho, Perú), partiendo de una diagnosis de accesibilidad espacial, con el fin de visibilizar sus problemas y sus necesidades y tenerlos en consideración en la planificación territorial. Para dar respuesta a este objetivo se ha aplicado una metodología mixta que consiste en combinar el análisis cartográfico con el análisis cualitativo. Por un lado, el análisis cartográfico, realizado a partir de herramientas SIG de análisis de redes, ofrece una diagnosis empírica de la accesibilidad de la población a los servicios básicos. Por el otro, el análisis cualitativo realizado a partir de entrevistas semiestructuradas, de la observación directa y de la revisión documental, pone en valor la percepción y la experiencia de la población local y sus prioridades. Los resultados indican que la accesibilidad de la población a los servicios básicos constituye una herramienta para conocer la calidad de vida de las poblaciones rurales. Asimismo, la percepción y la experiencia de los actores locales contribuyen a comprender sus intereses desde sus roles como autoridad, como mujer y como hombre y, por lo tanto, son un activo en el diseño de herramientas de gestión territorial. Las entrevistas evidencian la priorización de las dimensiones sociales, económicas y de vida digna relacionadas con el desarrollo sostenible. Se concluye que un modelo de planificación territorial rural orientado al desarrollo sostenible debe considerar la voz de la población para revalorizar el territorio como espacio de relaciones y transformaciones, y debe fomentar la participación ciudadana como motor importante en la gestión del territorio.


The main objective of the research is to value the voice of the experiences of people who live in the rural populated centers of the district of Los Morochucos (Ayacucho, Peru), based on a diagnosis of spatial accessibility, in order to make visible their problems and their needs and take them into consideration in territorial planning. To respond to this objective, a mixed methodology has been applied that consists of combining cartographic analysis with qualitative analysis. On the one hand, the cartographic analysis, carried out using GIS network analysis tools, offers an empirical diagnosis of the accessibility of the population to basic services. On the other, the qualitative analysis carried out from semi-structured interviews, direct observation and documentary review, values the perception and experience of the local population and their priorities. The results indicate that the accessibility of the population to basic services constitutes a tool to know the quality of life of rural populations. Likewise, the perception and experience of local actors contribute to understanding their interests from their roles as authorities, as women and as men and, therefore, are an asset in the design of territorial management tools. The interviews show the prioritization of the social, economic and dignified life dimensions related to sustainable development. It is concluded that a rural territorial planning model oriented towards sustainable development must consider the voice of the population to revalue the territory as a space for relationships and transformations, and must encourage citizen participation as an important engine in the management of the territory.

Keywords

Accessibilitat als serveis bàs; Accessibility to basic service; Accesibilidad a los servicios

Subjects

9 - Geography. History

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

aaac1de1.pdf

16.43Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)