Nuevas estrategias en la prevención y tratamiento de la enfermedad injerto contra receptor: Ciclofosfamida postrasplante y terapia con Ruxolitinib

dc.contributor.author
Redondo Velao, Sara
dc.date.accessioned
2024-05-28T08:32:48Z
dc.date.available
2024-05-28T08:32:48Z
dc.date.issued
2023-10-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691116
dc.description.abstract
La present tesi doctoral recull els resultats de tres estudis publicats en revistes internacionals especialitzades en TPH que segueixen un fil argumental comú entorn de la principal causa de morbimortalitat després d'aquest procediment, la MECR. Cada un d'ells incideix en un aspecte concret i de gran rellevància dins d'aquest context. El primer treball es centra en el disseny d'una nova plataforma d'alo-TPH amb dosis reduïdes de ciclofosfamida postrasplantament (dosi total de 60 mg/kg) i tacrolimus com a profilaxi farmacològica de la MECR per a pacients amb mielofibrosi d'alt risc. Els resultats de l'estudi s'han publicat a la revista Transplantation and Cellular Therapy el 2023. El segon treball avalua l'eficàcia i seguretat del tractament de rescat amb ruxolitinib en pacients multitractats amb MECR crònica refractària o dependent d'esteroides. Els resultats d'aquest estudi s'han publicat a la revista Transplantation and Cellular Therapy el 2022. Per últim, el tercer treball, inclòs en annexos, analitza l'impacte de la introducció de la ciclofosfamida postrasplantament com a profilaxi enfront de l'aparició de la MECR en pacients que reben dosis mieloablatives d'ICT. L'estudi avalua una població homogènia de pacients amb leucèmia aguda i síndrome mielodisplàsic d'alt risc. Ha estat recentment publicat a la revista European Journal of Haematology el 2023. Cada un d'aquests estudis aporta informació detallada i original sobre la prevenció i maneig de l'EICR, permetent una visió global de la situació actual i les possibles estratègies de millora. La temàtica triada té un interès especial, ja que, a diferència d'altres problemes clàssics associats al procediment, com són la toxicitat orgànica i/o el maneig d'infeccions oportunistes, on han aparegut avenços amb repercussió positiva en els resultats finals del procediment, l'EICR continua sent el principal obstacle després de l'alo-TPH.
dc.description.abstract
La presente tesis doctoral recoge los resultados de tres estudios publicados en revistas internacionales especializadas en TPH que siguen un hilo argumental común en torno a la principal causa de morbimortalidad tras este procedimiento, la EICR. Cada uno de ellos incide en un aspecto concreto y de gran relevancia dentro de este contexto. El primer trabajo se centra en el diseño de una nueva plataforma de alo-TPH con dosis reducidas de ciclofosfamida postrasplante (dosis total de 60 mg/kg) y tacrolimus como profilaxis farmacológica de la EICR para pacientes con mielofibrosis de alto riesgo. Los resultados del estudio se han publicado en la revista Transplantation and Cellular Therapy en 2023. El segundo trabajo evalúa la eficacia y seguridad del tratamiento de rescate con ruxolitinib en pacientes multitratados con EICR crónica refractaria o dependiente de esteroides. Los resultados de este estudio se han publicado en la revista Transplantation and Cellular Therapy en 2022. Por último, el tercer trabajo, incluido en anexos, analiza el impacto de la introducción de la ciclofosfamida postrasplante como profilaxis frente a la aparición de la EICR en pacientes que reciben dosis mieloablativas de ICT. El estudio evalúa una población homogénea de pacientes con leucemia aguda y síndrome mielodisplásico de alto riesgo. Ha sido recientemente publicado en la revista European Journal of Haematology en 2023. Cada uno de estos estudios aporta información detallada y original sobre la prevención y manejo de la EICR, permitiendo una visión global de la situación actual y las posibles estrategias de mejora. La temática elegida, tiene un especial interés, ya que, a diferencia de otros problemas clásicos asociados al procedimiento, como son la toxicidad orgánica, y/o el manejo de infecciones oportunistas, donde han aparecido avances con repercusión positiva en los resultados finales del procedeimiento, la EICR sigue siendo el principal caballo de batalla tras el alo-TPH.
dc.description.abstract
This doctoral thesis presents the findings of three studies published in international journals specializing in HSCT that revolve around the main cause of morbidity and mortality after this procedure, GVHD. Each study focuses on a specific aspect of great relevance in this context. The first work details the design of a new allo-HSCT platform with reduced post-transplant doses of cyclophosphamide (total dose of 60 mg/kg) and tacrolimus as GVHD prophylaxis for patients with high-risk myelofibrosis. It resulted in an article published in the journal Transplantation and Cellular Therapy in 2023. The second paper evaluates the efficacy and safety of ruxolitinib in patients with chronic steroid-refractory/dependent GVHD. It was published in the journal Transplantation and Cellular Therapy in 2022. Finally, the third paper included in the appendices, analyzes the impact of the introduction of post-transplant cyclophosphamide as GVHD prophylaxis in patients receiving myeloablative doses of TBI. The study was conducted in a homogeneous population of patients with acute leukemia and high-risk myelodysplastic syndrome. It was recently published in the European Journal of Haematology in 2023. Each of these studies provides detailed and original information on the prevention and management of GVHD, allowing an overview of the current situation and possible strategies for improvement. The selected topic is of particular interest, since, unlike other classic issues associated with the procedure, such as organic toxicity and management of opportunistic infections, where advances have been associated with positive outcomes, GVHD remains the main challenge after HSCT.
dc.format.extent
148 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Transplantament hematopoiètic
dc.subject
Stem cell transplantion
dc.subject
Transplante hematopoyético
dc.subject
MECR
dc.subject
GVHD
dc.subject
EICR
dc.subject
Ciclofosfamida
dc.subject
Cyclophosphamide
dc.subject
Ciclofosfamida
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Nuevas estrategias en la prevención y tratamiento de la enfermedad injerto contra receptor: Ciclofosfamida postrasplante y terapia con Ruxolitinib
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-28T08:32:48Z
dc.subject.udc
61
dc.contributor.director
Martino , Rodrigo
dc.contributor.tutor
Sierra Gil, Jorge
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documentos

srv1de1.pdf

8.543Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)