El ciment amb antibiòtic redueix el risc d'infecció protètica en artroplàstia primària total de genoll? Anàlisi del Registre d'Artroplàsties de Catalunya

dc.contributor.author
Gil Gonzalez, Sergi
dc.date.accessioned
2024-05-31T08:06:48Z
dc.date.available
2024-05-31T08:06:48Z
dc.date.issued
2023-11-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691190
dc.description.abstract
La infecció periprotètica és una de les pitjors complicacions després d'implantar una artroplàstia total de genoll (ATG). El ciment ossi amb antibiòtic (ATB) és una de les eines que podria reduir la taxa d'infecció. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar l'ús de ciment amb ATB en un registre d'artroplàsties nacional, comparar la incidència d'infecció entre el grup de ciment amb ATB i ciment sense ATB, determinar les taxes de revisió sèptica i no sèptica, i identificar els factors de risc per infecció periprotètica. La base de dades del registre català d'artroplàsties va ser analitzada entre gener del 2005 i desembre del 2017. Totes les ATG cimentades varen ser incloses. El tipus de ciment va ser la variable principal de l'estudi. Variables demogràfiques i de comorbiditats també varen ser analitzades. La incidència de revisions protètiques sèptiques i no sèptiques, i el patró microbiològic varen ser analitzats als dos grups. Un total de 28.287 ATGs varen ser incloses, 19,788 (69.9%) amb ciment sense ATB i 8,499 (30.1%) amb ciment amb ATB. La incidència d'infecció va ser menor als 3, 6, 12 i 24 mesos de seguiment en el grup de ciment amb ATB, sent estadísticament significatiu als 12 i 24 mesos. La taxa de revisió protètica no sèptica també es va reduir en el grup de ciment amb ATB (HR 0,71). El sexe masculí, l'obesitat, un major número de comorbiditats, cirurgies prèvies, o hospitals de referència d'alta resolució territorial van ser identificats com factors de risc d'infecció. Es va observar un major percentatge de bacteris gram-positius i un menor de bacteris gram-negatius en el grup de ciment amb ATB respecte el grup de ciment sense ATB. En conclusió, els nostres resultats indiquen que el ciment amb ATB pot reduir eficaçment la incidència d'infecció i el risc de revisió no sèptica en la nostra població.
dc.description.abstract
La infección periprotética es una de las peores complicaciones tras implantar una artroplastia total de rodilla (ATR). El cemento óseo con antibiótico (ATB) es una de las herramientas que podría reducir la tasa de infección. El objetivo de este estudio es evaluar el uso de cemento sin y con ATB en un registro de artroplastias nacional, comparar la incidencia de infección entre el grupo de cemento con ATB y cemento sin ATB, determinar las tasas de revisión séptica y no séptica, e identificar los factores de riesgo para infección periprotética. La base de datos del registro catalán de artroplastias fue analizada entre enero del 2005 y diciembre del 2017. Todas las ATR cementadas fueron incluidas. El tipo de cemento fue la variable principal del estudio. Variables demográficas y de comorbilidades también fueron analizadas. La incidencia de revisiones protéticas sépticas y no sépticas, y el patrón microbiológico fueron analizados en los dos grupos. Un total de 28.287 ATRs fueron incluidas, 19.788 (69.9%) con cemento sin ATB y 8.499 (30.1%) con cemento con ATB. La incidencia de infección fue menor a los 3, 6, 12 y 24 meses de seguimiento en el grupo de cemento con ATB, siendo estadísticamente significativo a los 12 y 24 meses. La tasa de revisión protética no séptica también se redujo en el grupo de cemento con ATB (HR 0,71). El sexo masculino, la obesidad, un mayor número de comorbilidades, cirugías previas, o hospitales de referencia de alta resolución territorial fueron identificados como factores de riesgo de infección. Se observó un mayor porcentaje de bacterias gram-positivas y un menor de bacterias gram-negativas en el grupo de cemento con ATB respecto al grupo de cemento sin ATB. En conclusión, nuestros resultados indican que el cemento con ATB puede reducir eficazmente la incidencia de infección y el riesgo de revisión no séptica en nuestra población tras la implantación de una ATR.
dc.description.abstract
Prosthetic joint infection (PJI) is one of the worst complications in total knee arthroplasty (TKA). Antibiotic loaded bone cement (ALBC) could reduce the infection rate. The objectives of this study were to evaluate the use of ALBC in a national joint registry, analyse infection between ALBC and non-ABLC groups, determine septic and aseptic revision rates, and identify risk factors for PJI. The Catalan Joint registry database was analysed between January 2005 and December 2017. All cemented TKAs were included. The type of cement was de main variable in this study. Demographic variables and comorbidities were also analysed. Septic and aseptic revision rate and microbiological pattern were assessed in both groups. A total of 28,287 TKAs were recorded, 19,788 (69.9%) with non-ALBC and 8,499 (30.1%) with ALBC. The infection rate was lower at 3, 6, 12 and 24 months of follow-up in the ALBC group, being statistically significant at 12 and 24 months. Aseptic revision rate was also reduced in the ALBC group (HR 0,71). Male gender, obesity, high comorbidities, previous surgery, or territorial high resolution referral hospital were identified as risk factor for infection. Gram-positive bacteria were higher and gram-negative bacteria lower in the ALBC group compared to the non-ALBC group. In conclusion, our findings indicate that ALBC can effectively reduce infection rates and the risk of aseptic revisions in our population.
dc.format.extent
131 p.
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ciment amb antibiòtic
dc.subject
Antibiotic-loaded cement
dc.subject
Cemento con antibiótico
dc.subject
Artroplàstia total de genoll
dc.subject
Total knee arthroplasty
dc.subject
Artroplastia total de rodilla
dc.subject
Infecció
dc.subject
Infection
dc.subject
Infección
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
El ciment amb antibiòtic redueix el risc d'infecció protètica en artroplàstia primària total de genoll? Anàlisi del Registre d'Artroplàsties de Catalunya
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-31T08:06:48Z
dc.subject.udc
61
dc.contributor.director
Pelfort López, Xavier
dc.contributor.director
Monllau García, Juan Carlos
dc.contributor.tutor
Monllau García, Juan Carlos
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques


Documents

sgg1de1.pdf

7.325Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)