Características clínico-epidemiológicas de los pacientes que presentan diarrea a su regreso de un viaje internacional

dc.contributor.author
España Cueto, Sergio
dc.date.accessioned
2024-05-31T08:07:01Z
dc.date.available
2024-05-31T08:07:01Z
dc.date.issued
2023-11-13
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691192
dc.description.abstract
La diarrea del viatger continua sent un problema de salut global i un dels més comuns entre els viatgers internacionals. S'estima que pot arribar a afectar fins al 70% de les persones que viatgen cada any a àrees tropicals i en vies de desenvolupament. Es contrau principalment a través de la ingestió d'aliments i begudes contaminats amb patògens que causen diarrea. Generalment, els símptomes solen desaparèixer al cap de 7-10 dies, però segons l'etiologia subjacent pot arribar a afectar significativament la qualitat de vida de les persones durant i després del viatge. A dia d'avui, tot i que s'han aconseguit avanços significatius en la prevenció i el tractament inicial de la diarrea del viatger, la malaltia segueix sent un problema de salut important arreu del món. L'objectiu dels dos estudis que componen la present tesi doctoral és avaluar les característiques clíniques, epidemiològiques i l'impacte de la diarrea del viatger i el síndrome de l'intestí irritable postinfecciós en viatgers internacionals. Un cop realitzats els estudis, s'ha pogut concloure que la infecció parasitària en la nostra cohorte és la principal causa de la diarrea en les persones que viatgen a àrees tropicals i subtropicals, una infecció associada a la durada del viatge i la cronologia dels símptomes. A més, al voltant del 10% dels viatgers atesos en el nostre centre poden desenvolupar un síndrome de l'intestí irritable postinfecciós després de l'episodi de diarrea, amb símptomes que poden perdurar durant més de 6 mesos després del seu retorn del viatge. Aquesta entitat pot arribar a ser fins a tres vegades més freqüent si la causa de la diarrea va ser d'origen parasitari.
dc.description.abstract
La diarrea del viajero continúa siendo un problema de salud global y de los más comunes en los viajeros internacionales. Se estima que puede llegar a afectar hasta al 70% de las personas que viajan cada año a áreas tropicales y en vías de desarrollo. Se adquiere principalmente a través de la ingestión de alimentos y bebidas contaminados con patógenos que causan diarrea. Generalmente los síntomas suelen desaparecer al cabo de 7-10 días, pero dependiendo de la etiología subyacente puede llegar a afectar de manera significativa la calidad de vida de las personas durante y a su regreso del viaje. A día de hoy, aunque se han logrado avances significativos en la prevención y el tratamiento inicial de la diarrea del viajero, la enfermedad sigue siendo un problema de salud importante en todo el mundo. El objetivo de los dos estudios que componen la presente tesis doctoral es evaluar las características clínicas, epidemiológicas e impacto de la diarrea del viajero y el síndrome del intestino irritable post infeccioso en viajeros internacionales. Una vez realizados los estudios se ha podido concluir que la infección parasitaria en nuestra cohorte es la principal causa de la diarrea en personas que viajan a áreas tropicales y subtropicales, infección asociada a la duración del viaje y la cronología de los síntomas. Además, alrededor del 10% de viajeros atendidos en nuestro centro pueden llegar a desarrollar un síndrome del intestino irritable post-infeccioso tras el episodio de diarrea, con síntomas que pueden llegar a perdurar durante más de 6 meses tras su regreso del viaje. Esta entidad puede llegar a ser hasta tres veces más frecuente si la causa de la diarrea fue de origen parasitario.
dc.description.abstract
Traveler's diarrhea continues to be a global health problem and one of the most common among international travelers. It is estimated to affect up to 70% of people traveling to tropical and developing areas each year. It is mainly acquired through the ingestion of food and drink contaminated with diarrhea-causing pathogens. Symptoms usually disappear within 7-10 days, but depending on the underlying etiology, it can significantly affect the quality of life during and upon return from travel. Today, although significant advances have been made in the prevention and treatment of traveler's diarrhea, the disease remains a major health problem worldwide. The aim of the two studies that make up this doctoral thesis is to evaluate the clinical and epidemiological characteristics and impact of traveler's diarrhea and post-infectious irritable bowel syndrome in international travelers. Once the studies have been carried out, it has been concluded that parasitic infection was the main cause of diarrhea in people traveling to tropical and subtropical areas, infection associated with the duration of the trip and the chronology of the symptoms. In addition, around 10% of travelers seen at our center may develop post-infectious irritable bowel syndrome after the episode of diarrhea, with symptoms that may last for more than 6 months after their return from the trip. This condition can be up to three times more frequent if the cause of the diarrhea was of parasitic origin.
dc.format.extent
105 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Diarrea del viatger
dc.subject
Travelers' diarrhoea
dc.subject
Diarrea del viajero
dc.subject
Giardia duodenalis
dc.subject
Infecció parasitària
dc.subject
Parasitic infection
dc.subject
Infección parasitaria
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Características clínico-epidemiológicas de los pacientes que presentan diarrea a su regreso de un viaje internacional
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-05-31T08:07:01Z
dc.subject.udc
616.9
dc.contributor.director
Salvador Vélez, Fernando María
dc.contributor.tutor
Falcó Ferrer, Vicenç
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documents

sec1de1.pdf

2.604Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)