Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna
En aquest treball m'ha interessat explorar la suposada naturalesa a la comunitat político-social dels futurs subjectes/persones capaces de viure de manera que permeti una relació recíprocament sostenible entre les persones i el lloc al llarg del temps. Una premisa inicial del treball és que en les pròximes dècades hauran de gestionar-se una sèrie de premisses ambientals i socials. El treball es basa en una varietat de tradicions teòriques, incloent visions constructivistes socials del jo i recerca positivista sobre els reptes ambientals que el futur portarà. S'utilitza un enfocament crític de teoria fonamentada abductiva per explorar les possibilitats que poden sorgir de la relació discursiva humana amb el que sembla ser una realitat ambiental i social futura cada vegada més difícil. Seguint una tradició de teoria crítica, un principi central del treball és una postura crítica cap a la influència socioeconòmica global del neoliberalisme en la capacitat d'allunyar-se del capitalisme de creixement interminable i la consequent degradació ràpida del medi ambient. El treball no espera aturar o solucionar la degradació ambiental o social. En canvi, i en consonància amb la crida de Guattari (1989) a noves ecologies subjectives necessàries del social, mental i ambiental, s'explora aquesta esperança a través de noves possibilitats de subjectivitat que probablement sorgiran com a conseqüència dels possibles escenaris que el futur portarà.
En este trabajo me ha interesado explorar la supuesta naturaleza en la comunidad político-social de los futuros sujetos/personas capaces de vivir de manera que permita una relación recíprocamente sostenible entre las personas y el lugar a lo largo del tiempo. Una premisa inicial del trabajo es que en las próximas décadas habrá que gestionar una serie de premisas ambientales y sociales. El trabajo se basa en una variedad de tradiciones teóricas, incluyendo visiones construccionistas sociales del yo e investigación positivista sobre los desafíos ambientales que el futuro traerá. Se utiliza un enfoque crítico de teoría fundamentada abductiva para explorar las posibilidades que pueden surgir de la relación discursiva humana con lo que parece ser una realidad ambiental y social futura cada vez más difícil. Siguiendo una tradición de teoría crítica, un principio central del trabajo es una postura crítica hacia la influencia socioeconómica global del neoliberalismo en la capacidad de alejarse del capitalismo de crecimiento interminable y la consiguiente degradación rápida del medio ambiente. El trabajo no espera detener o solucionar la degradación ambiental o social. En cambio, y en consonancia con la llamada de Guattari (1989) a nuevas ecologías subjetivas necesarias de lo social, mental y ambiental, se explora esa esperanza a través de nuevas posibilidades de subjetividad que probablemente surgirán como consecuencia de los posibles escenarios que el futuro traerá.
In this work I am interested in exploring the putative nature of future subjects /persons in politico-social community able to live in ways allowing a reciprocally sustaining relationship between people and place over time. A starting premise of the work is that a range of environmental and societal predicaments will need to be managed in future decades. The work draws on a range of theoretical traditions, including social constructionist views of the self and positivist research on the extra discursive environmental challenges the future will bring. A critical grounded theory abductive approach is used to explore possibilities that may emerge from the discursive human relationship with what seems likely, an increasingly grim extra discursive environmental reality. Following a critical theory tradition, a central tenet of the work is a critical stance towards the global socio-economic influence of neoliberalism on capacity to shift away from endless growth capitalism and the concomitant rapid degradation of the environment. The work is not hopeful about halting or fixing environmental degradation. Instead, and in alignment with Guattari’s (1989) call for needed new subjective ecologies of the social, mental and the environmental, hope is explored through new possibilities for subjectivity likely to emerge in consequence of the predicaments the future will bring.
Future; Collapse; Ecological; Anthropocene; Community; Subjectivity; Hope; Societal
502 - The environment and its protection
Arts, humanitats i llengües
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.