Universitat Internacional de Catalunya. Departament d'Arquitectura
L’auge progressiu dels delictes als carrers de Quito ha originat la necessitat de trobar formes innovadores de mesurament associades a la seguretat. En aquest sentit, la vitalitat urbana, generadora d’una major seguretat en múltiples contextos, s’erigeix com a possible part de la solució. El conegut “ulls al carrer” encunyat per la teòrica urbana Jane Jacobs a la dècada dels anys 60 del segle XX, resumeix la idea de que una presència més elevada de persones a l’espai públic dissuadeix als lladres de cometre actes delictius per la por a ser vistos. En base a l’esmentat anteriorment, es procedeix a estudiar aquest tipus de fenomen al barri de La Mariscal, situat al Districte Metropolità de Quito, Equador. Per portar-ho a terme es realitza una aplicació de tres índexs de mesurament de vitalitat associats a indicadors morfològics urbans que promouen la presència de persones. Posteriorment, es procedeix a vincular aquests indicadors morfològics urbans amb els delictes portats a terme a l’espai públic del barri durant l’any 2022, posant especial èmfasi als robatoris, tant a persones com a vehicles. Els resultats demostren que un major balanç entre comerços i equipaments bàsics i no bàsics, un major percentatge d’àrea de carrer, una menor distància a places i petits parcs, una menor distància a parades de transport públic i una major distància a buits fronterers es correlaciona de forma directa amb la disminució de robatoris amb violència a l’espai públic de La Mariscal. D’aquesta manera s’evidencia la veracitat de que més “ulls al carrer” poden ajudar a millorar la seguretat a l’espai públic, oferint noves opcions de planejament urbà associades a la creació de parcs de proximitat i a la promoció de la mixticitat d’usos de sòl, entre d’altres.
El auge progresivo de los delitos en las calles de Quito ha originado la necesidad de encontrar innovadoras formas de medición asociadas a la seguridad. En este sentido, la vitalidad urbana, generadora de una mayor seguridad en múltiples contextos, se erige como posible parte de la solución. El conocido “ojos en la calle” acuñado por la teórica urbana Jane Jacobs en la década de los 60 del siglo XX, resume la idea de que una mayor presencia de personas en el espacio público disuade a los ladrones de cometer actos delictivos por el miedo de ser vistos. En base lo expuesto anteriormente, se procede a estudiar este tipo de fenómeno en el barrio de La Mariscal, situado en el Distrito Metropolitano de Quito, Ecuador. Para ello se realiza una aplicación de tres índices de medición de la vitalidad asociados a indicadores morfológicos urbanos que promueven la presencia de personas. Posteriormente, se procede a asociar esos indicadores morfológicos urbanos con los delitos llevados a cabo en el espacio público del barrio durante el año 2022, haciendo hincapié en los robos, tanto a personas como a vehículos. Los resultados demuestran que un mayor balance entre comercios y equipamientos básicos y no básicos, un mayor porcentaje de área de calle, una menor distancia a plazas y pequeños parques, una menor distancia a paradas de transporte público y una mayor distancia a vacíos fronterizos se correlacionan de forma directa con la disminución de robos con violencia en el espacio público de la Mariscal. De este modo, se evidencia la veracidad de que más “ojos en la calle” puede ayudar a mejorar la seguridad en el espacio público, arrojando nuevas opciones de planeamiento urbano asociadas a la creación de parques de proximidad y a la promoción de la mixticidad de usos de suelo, entre otras.
Índice de vitalidad urbana; Morfología urbana; Análisis comparativo; GIS; Seguridad urbana; Modelo de mínimos cuadrados ordinarios; Región Andina; Quito; Urbanismo
72 - Architecture
Arquitectura