dc.contributor
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Representació Arquitectònica
dc.contributor.author
Zhang, Zhihui
dc.date.accessioned
2024-06-28T10:48:14Z
dc.date.available
2024-06-28T10:48:14Z
dc.date.issued
2024-05-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691528
dc.description
Tesi en modalitat de compendi de publicacions
ca
dc.description.abstract
(English) This study delves deeply into the complex relationship between the field of architecture and human emotions, aiming to fill a significant gap in existing research. It extensively explores the profound impact of architectural design elements, such as lighting, colour schemes, and the integration of natural landscapes, on emotional responses. This research goes beyond traditional focuses on aesthetics and sustainability, striving to innovate methods for assessing the emotional impact of architectural spaces.
In this study, we adopted a technological pathway from the laboratory to virtual reality, and finally to AI, combining theoretical analysis with practical experiments and case studies. The main research includes examining the effects of lighting and spatial dimension variations on people's emotions, as well as the application of facial emotion recognition technology in virtual reality architectural environments, exploring AI's perceptual capabilities as a tool in architectural design. These studies aim to narrow the gap between theoretical research and practical application, providing new perspectives and empirical data for the field of architectural design.
The study concludes with a reflection on the methodologies used and their broader implications for architectural design practice. It offers specific strategies for architects and designers, aimed at creating spaces that resonate emotionally and add substantial value to human experiences. By prioritizing emotional factors in the design process, this research seeks to enhance overall quality of life and promote well-being in thoughtfully designed architectural spaces.
ca
dc.description.abstract
(Català) Aquest estudi aprofundeix en la complexa relació entre el camp de l'arquitectura i les emocions humanes, amb l'objectiu de cobrir un buit significatiu en la investigació existent. Explora àmpliament l'impacte profund d'elements de disseny arquitectònic, com ara la il·luminació, els esquemes de colors i la integració de paisatges naturals, en les respostes emocionals. Aquesta recerca va més enllà dels enfocaments tradicionals en estètica i sostenibilitat, esforçant-se per innovar en mètodes per avaluar l'impacte emocional dels espais arquitectònics.
En aquest estudi, s'adopta una ruta tecnològica que va des del laboratori fins a la realitat virtual i, finalment, a la intel·ligència artificial, combinant anàlisi teòric amb experiments pràctics i estudis de cas. La recerca principal inclou l'examen dels efectes de les variacions de la il·luminació i les dimensions espacials en les emocions de les persones, així com l'aplicació de la tecnologia de reconeixement facial d'emocions en entorns arquitectònics de realitat virtual, explorant les capacitats perceptives de la IA com a eina en el disseny arquitectònic. Aquests estudis busquen reduir la bretxa entre la recerca teòrica i l'aplicació pràctica, proporcionant noves perspectives i dades empíriques per al camp del disseny arquitectònic.
L'estudi conclou amb una reflexió sobre les metodologies utilitzades i les seves implicacions més àmplies per a la pràctica del disseny arquitectònic. Ofereix estratègies específiques per a arquitectes i dissenyadors, destinades a crear espais que ressonin emocionalment i afegeixin un valor substancial a les experiències humanes. En prioritzar els factors emocionals en el procés de disseny, aquesta recerca busca millorar la qualitat general de vida i promoure el benestar en espais arquitectònics dissenyats amb cura.
ca
dc.description.abstract
(Español) Este estudio profundiza en la compleja relación entre el campo de la arquitectura y las emociones humanas, con el objetivo de llenar un vacío significativo en la investigación existente. Explora extensamente el profundo impacto de elementos de diseño arquitectónico, como la iluminación, los esquemas de colores y la integración de paisajes naturales, en las respuestas emocionales. Esta investigación va más allá de los enfoques tradicionales en estética y sostenibilidad, esforzándose por innovar en métodos para evaluar el impacto emocional de los espacios arquitectónicos.
En este estudio, se adopta una ruta tecnológica que va desde el laboratorio hasta la realidad virtual y, finalmente, a la inteligencia artificial, combinando análisis teórico con experimentos prácticos y estudios de caso. La investigación principal incluye el examen de los efectos de las variaciones de la iluminación y las dimensiones espaciales en las emociones de las personas, así como la aplicación de la tecnología de reconocimiento facial de emociones en entornos arquitectónicos de realidad virtual, explorando las capacidades perceptuales de la IA como herramienta en el diseño arquitectónico. Estos estudios buscan reducir la brecha entre la investigación teórica y la aplicación práctica, proporcionando nuevas perspectivas y datos empíricos para el campo del diseño arquitectónico.
El estudio concluye con una reflexión sobre las metodologías utilizadas y sus implicaciones más amplias para la práctica del diseño arquitectónico. Ofrece estrategias específicas para arquitectos y diseñadores, destinadas a crear espacios que resuenen emocionalmente y añadan un valor sustancial a las experiencias humanas. Al priorizar los factores emocionales en el proceso de diseño, esta investigación busca mejorar la calidad general de vida y promover el bienestar en espacios arquitectónicos diseñados cuidadosamente.
ca
dc.format.extent
188 p.
ca
dc.publisher
Universitat Politècnica de Catalunya
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject.other
Àrees temàtiques de la UPC::Arquitectura
ca
dc.title
Linking architecture and emotions: sensory dynamics and methodological innovations
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Fort Mir, Josep Maria
dc.contributor.codirector
Giménez Mateu, Lluís
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
DOCTORAT EN PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, CIVIL, URBANÍSTIC I REHABILITACIÓ DE CONSTRUCCIONS EXISTENTS (Pla 2014)