dc.contributor.author
Salmerón Menendez, Paula
dc.date.accessioned
2024-07-08T16:00:46Z
dc.date.available
2024-07-08T16:00:46Z
dc.date.issued
2024-03-22
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691674
dc.description.abstract
La infecció gonocòccica és la segona infecció de transmissió sexual d'etiologia bacteriana més prevalent a nivell mundial, representant un problema important per a la salut pública. En els últims anys, la resistència als antimicrobians en el gonococ ha augmentat ràpidament i ha reduït les opcions terapèutiques. De fet, la primera soca de N. gonorrhoeae amb resistència a ceftriaxona i alt nivell de resistència a azitromicina (HL-AziR) es va descriure al Regne Unit el 2018. D'altra banda, la vigilància genòmica mitjançant seqüenciació del genoma complet, juntament amb dades epidemiològiques i de resistència als antimicrobians, és essencial per caracteritzar els llinatges circulants de N. gonorrhoeae i la seva associació amb grups de població (definits per factors demogràfics i epidemiològics). No obstant això, hi ha escassa informació sobre la sensibilitat antimicrobiana i la dinàmica poblacional de N. gonorrhoeae al territori espanyol.
Aquesta tesi proporciona nous coneixements sobre la sensibilitat antimicrobiana i l'epidemiologia molecular de N. gonorrhoeae tant a Barcelona com a nivell estatal. Els estudis sobre sensibilitat antimicrobiana (anys 2013-2017 a Barcelona i anys 2018-2019 estudi multicèntric) mostren que la sensibilitat de N. gonorrhoeae a cefalosporines de tercera generació, darrera opció terapèutica empírica per al tractament d'aquesta infecció, es manté alta i estable al llarg dels anys. Contràriament, la taxa de resistència a azitromicina a Barcelona va augmentar durant el període d'estudi, detectant-se els primers aïllats amb HL-AziR entre el 2016 i el 2018, sent, a més, els primers casos descrits a Espanya. La taxa global de resistència a azitromicina a Espanya va ser del 12,1% i es van observar diferències significatives entre regions. En aquest sentit, es va observar una alta taxa de resistència a les quinolones, sent més de la meitat dels aïllats resistents a aquesta família d'antimicrobians.
D'altra banda, gràcies a la seqüenciació de genoma complet de les soques de l'estudi multicèntric, es conclou que la població de N. gonorrhoeae a Espanya és força heterogènia. No obstant això, es van observar dues subpoblacions independents presentant cadascuna un perfil de resistència i una localització geogràfica determinats, cosa que suggereix xarxes de transmissió de gonococ en àrees concretes del territori espanyol.
dc.description.abstract
La infección gonocócica es la segunda infección de transmisión sexual de etiología bacteriana más prevalente a nivel mundial, representando un importante problema para la salud pública. En los últimos años, la resistencia a los antimicrobianos en el gonococo ha aumentado rápidamente y ha reducido las opciones terapéuticas. De hecho, la primera cepa de N. gonorrhoeae con resistencia a ceftriaxona y alto nivel de resistencia a azitromicina (HL-AziR) fue detectada en Reino Unido en 2018. Por otro lado, la vigilancia genómica mediante secuenciación del genoma completo junto con datos epidemiológicos y de resistencia a los antimicrobianos son esenciales para caracterizar los linajes de N. gonorrhoeae circulantes y su asociación con grupos de población (definidos por factores demográficos y epidemiológicos). Sin embargo, existe escasa información sobre la sensibilidad antimicrobiana y la dinámica poblacional de N. gonorrhoeae en el territorio español.
Esta tesis proporciona nuevos conocimientos sobre la sensibilidad antimicrobiana y la epidemiología molecular de N. gonorrhoeae tanto en Barcelona como a nivel estatal. Los estudios sobre sensibilidad antimicrobiana (años 2013-2017 en Barcelona y años 2018-2019 estudio multicéntrico) muestran que la sensibilidad de N. gonorrhoeae a cefalosporinas de tercera generación, última opción terapéutica empírica para el tratamiento de esta infección, permanece alta y estable a lo largo de los años. Por el contrario, la tasa de resistencia a azitromicina en Barcelona aumentó durante el período de estudio, detectándose los primeros aislados con HL-AziR entre 2016 y 2018, que fueron los primeros casos descritos en España. La tasa global de resistencia a azitromicina en España fue del 12,1% y se observaron diferencias significativas entre regiones. En este sentido, se observó una alta tasa de resistencia a las quinolonas, siendo más de la mitad de los aislados resistentes a esta familia de antimicrobianos.
Por otro lado, gracias a la secuenciación de genoma completo de las cepas del estudio multicéntrico, se concluye que la población de N. gonorrhoeae en España es bastante heterogénea. Sin embargo, se observaron dos subpoblaciones independientes presentando cada una de ellas un perfil de resistencia y una localización geográfica determinados, lo que sugiere redes de transmisión de gonococo en áreas concretas del territorio español.
dc.description.abstract
Gonorrhoea is the second most commonly reported bacterial sexually transmitted infection worldwide, representing a major public health problem. In recent years, increasing rates of antimicrobial resistance in N. gonorrhoeae have reduced therapeutic options. In fact, the first strain of N. gonorrhoeae with combined ceftriaxone resistance and high-level azithromycin resistance (HL-AziR) was detected in the United Kingdom in 2018. On the other hand, genomic surveillance, based on whole genome sequencing, combined with epidemiological data and antimicrobial resistance are essential to characterize circulating N. gonorrhoeae lineages and their association with population groups (defined by demographic and epidemiological factors). However, there is scarce information on the antimicrobial susceptibility and population dynamics of N. gonorrhoeae in Spain.
This study provides further knowledge about the antimicrobial susceptibility and molecular epidemiology of N. gonorrhoeae both in Barcelona and Spain. The results of antimicrobial susceptibility (2013-2017 in Barcelona and 2018-2019 multicentre study) show that the third-generation cephalosporins susceptibility, the last empirical therapeutic option for the treatment of this infection, remains high and stable over the years. However, azithromycin resistance increased in Barcelona during the study period, with the first isolates with HL-AziR being detected between 2016 and 2018, which were also the first cases described in Spain. The overall rate of azithromycin resistance in Spain was 12.1%, with significant differences between regions. In addition, more than half of the isolates were resistant to ciprofloxacin.
On the other hand, whole genome sequencing of the strains from the multicentre study showed that the population of N. gonorrhoeae is quite heterogeneous in Spain. However, we detected the circulation of two gonococcal subpopulations with a specific resistance profile and sequence type in a certain geographic area, which suggests gonococcus transmission networks in specific areas of Spain.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Neisseria gonorrhoeae
dc.subject
Neisseria gonorrhoeae
dc.subject
Neisseria gonorrhoeae
dc.subject
Sensibilitat antimicrobiana
dc.subject
Antimicrobial susceptilibity
dc.subject
Sensibilidad antimicrobiana
dc.subject
Dinàmica poblacional
dc.subject
Population dynamics
dc.subject
Dinámica poblacional
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Estudio sobre la infección por Neisseria gonorrhoeae en España: sensibilidad antibiótica y dinámica poblacional
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-08T16:00:46Z
dc.contributor.director
Serra Pladevall, Judit
dc.contributor.tutor
González, Juan José (González López)
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Microbiologia