dc.contributor.author
Castro Prieto, Paula Andrea
dc.date.accessioned
2024-07-09T10:05:37Z
dc.date.available
2024-07-09T10:05:37Z
dc.date.issued
2024-04-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/691746
dc.description.abstract
La següent tesi doctoral consisteix en quatre assaigs que exploren els determinants sociodemogràfics i geogràfics associats amb l'obesitat d'adults a Colòmbia. Tradicionalment, aquest problema de salut pública ha estat examinat a Colòmbia predominantment des d'una perspectiva mèdica, amb només unes poques aproximacions fetes des dels camps de la nutrició i l'epidemiologia. Per tant, aquesta tesi doctoral aporta a aquest buit de coneixement sobre l'obesitat i els seus determinants mitjançant tècniques rigoroses qualitatives i quantitatives provinents de la demografia, epidemiologia i salut pública.
El primer assaig és una revisió bibliogràfica que identifica i descriu les dimensions sociodemogràfiques i de salut pública de l'obesitat d'adults a Colòmbia, d'acord amb les guies proposades per "Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA)" i la seva extensió considerant la revisió sistemàtica exploratòria. El segon assaig mostra una anàlisi de quasicohorts que captura les tendències d'edat i cohort en l'IMC entre diferents segments socials i etnoracials de la població, mitjançant l'Enquesta de Situació Nutricional de Colòmbia (ENSIN) 2005-2015. Aquesta anàlisi representa una aproximació inicial d'aquesta investigació en aquest context.
El tercer assaig presenta una anàlisi agrupada de la prevalença i els determinants sociodemogràfics associats amb el sobrepès i l'obesitat entre adults a Colòmbia, a través de l'ENSIN 2010 i 2015. Els determinants inclosos en l'anàlisi van ser grup d'edat, sexe, grup etnoracial, nivell educatiu, activitat econòmica, regió i lloc de residència. Basats en els descobriments consistents en el component etnoracial al llarg dels tres assaigs, sorgeix la necessitat de profunditzar en el fenomen de l'obesitat mitjançant una anàlisi qualitativa. Per tant, el quart assaig examina les influències culturals, socials i biològiques relacionades amb l'aparició i persistència de l'obesitat en adults afrocolombians i indígens en Quibdó, Colòmbia.
En general, els resultats confirmen una alta prevalença de l'obesitat en dones, un risc incrementat i altes xifres d'obesitat entre afrocolombians i indígens, una alta prevalença de sobrepès i obesitat en generacions joves i un risc incrementat de patir sobrepès i obesitat en adults majors. Addicionalment, les influències socials com les condicions d'habitatge, veïnat, inseguretat, desplaçament forçat; i creences culturals són identificades com a factors que contribueixen a l'aparició de l'obesitat.
Els quatre assaigs constitueixen el centre de la tesi doctoral, la qual es va dur a terme en tres anys dins del programa de Demografia (començant a gener de 2021 fins al present). La tesi doctoral va rebre finançament de la Fundació Santa Fe de Bogotà el 2021 i de la beca DEMOS entre gener de 2022 i abril de 2024. La beca DEMOS és part del projecte R&D "Salud de las personas de edad avanzada el análisis de la comorbilidad las múltiples causas de muerte y las desigualdades de género y socioeconómicas en la salud (COMORHEALTHSES PID2020-113934RB-I00)" finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, liderat per l'investigador principal Jeroen Spijker.
dc.description.abstract
La siguiente tesis doctoral consiste de cuatro ensayos que exploran los determinantes sociodemográficos y geográficos asociados con la obesidad de adultos en Colombia. Tradicionalmente, este problema de salud pública ha sido examinado en Colombia predominantemente desde una perspectiva médica, con solo unas pequeñas aproximaciones hechas a través de los campos de la nutrición y la epidemiología. Por lo tanto, esta tesis doctoral aporta a esta brecha de conocimiento en obesidad y sus determinantes mediante rigurosas técnicas cualitativas y cuantitativas provenientes de la demografía, epidemiologia y salud pública.
El primer ensayo es una revisión de alcance de estudios que identifican y describen las dimensiones sociodemográficas y de salud publica de la obesidad de adultos en Colombia, de acuerdo con las guías propuestas por "Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA)" y su extensión para revisiones de alcance. El segundo ensayo muestra un análisis de cuasi-cohortes que captura las tendencias de edad y cohorte en el IMC entre diferentes segmentos sociales y racial-étnicos de la población, mediante la Encuesta de Situación Nutricional de Colombia (ENSIN) 2005-2015. Este análisis representa una inicial aproximación de este análisis en este contexto.
El tercer ensayo presenta un análisis agrupado de la prevalencia y los determinantes sociodemográficos asociados con el sobrepeso y la obesidad entre adultos en Colombia, a través de la ENSIN 2010 y 2015. Los determinantes incluidos en el análisis fueron grupo de edad, sexo, grupo étnico-racial, nivel educativo, actividad económica, región y sitio de residencia. Basados en los hallazgos consistentes en el componente étnico-racial a lo largo de los tres ensayos, surge la necesidad de profundizar en el fenómeno de la obesidad por medio de un análisis cualitativo. Por lo tanto, el cuarto ensayo examina las influencias culturales, sociales y biológicas relacionadas con la aparición y persistencia de la obesidad en adultos afrocolombianos e indígenas en Quibdó, Colombia.
En general, los resultados confirman una alta prevalencia de la obesidad en mujeres, un riesgo incrementado y altas cifras de obesidad entre afrocolombianos e indígenas, una alta prevalencia de sobrepeso y obesidad en generaciones jóvenes y un riesgo incrementado de padecer sobrepeso y obesidad en adultos mayores, Adicionalmente, las influencias sociales como las condiciones de vivienda, vecindario, inseguridad, desplazamiento forzado; y creencias culturales son identificadas como factores que contribuyen en la aparición de la obesidad.
Los cuatro ensayos constituyen el centro de la tesis doctoral, la cual se condujo en tres años dentro del programa de Demografía (empezando en enero de 2021 hasta el presente). La tesis doctoral recibió financiamiento de la Fundación Santa Fe de Bogotá en 2021 y de la beca DEMOS entre enero de 2022 y abril de 2024. La beca DEMOS es parte del proyecto R&D "Salud de las personas de edad avanzada el análisis de la comorbilidad las múltiples causas de muerte y las desigualdades de género y socioeconómicas en la salud (COMORHEALTHSES PID2020-113934RB-I00)" financiado por el Ministerio de Ciencia e Innovación, liderado por el investigador principal Jeroen Spijker.
dc.description.abstract
The following doctoral dissertation consists of four essays exploring sociodemographic and geographic determinants associated with adult obesity in Colombia. Traditionally, this public health problem has been examined in Colombia predominantly from a medical perspective, with only a few approximations made through epidemiological and nutritional avenues. Therefore, this PhD thesis aims to fill the research gap on obesity trends and determinants based on rigorous quantitative and qualitative techniques from demography, epidemiology, and public health.
The first essay is a scoping review of studies that identified and described sociodemographic and public health dimensions of adult obesity in Colombia, according to the guidelines proposed by Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) extension for scoping reviews. The second essay demonstrates a quasi-cohort analysis to capture age and cohort trends in BMI across various social and race-ethnic population segments using data from the National Survey of the Nutritional Situation in Colombia (ENSIN) 2005-2015, which represents the initial attempt at conducting this type of analysis within this context.
The third essay presents a pooled analysis of prevalence and sociodemographic determinants associated with overweight and obesity among adults in Colombia through ENSIN 2010 and 2015. Age group, sex, race-ethnic group, educational attainment, economic activity, region, and place of the settlement are examples of determinants included in the analysis. Based on the consistent findings concerning the racial-ethnic component across the first three essays, there is a necessity to delve into the obesity phenomenon through qualitative analysis. Consequently, the fourth essay examines the cultural, social and biological influences of the onset and persistence of obesity in Afro-Colombians and Indigenous populations in Quibdó, Colombia.
In general, the results confirm a higher prevalence of obesity among women, increased risk and higher rates of obesity within the Afro-Colombian and indigenous population, rising overweight and obesity figures among young generations, and a higher probability of overweight and obesity in older age groups. Additionally, social influences such as living conditions, neighbourhood environment, insecurity, forced displacement, and cultural beliefs are identified as fundamental contributors to the onset of obesity.
The four essays forming the core of this doctoral dissertation were conducted over three years within the doctoral program in Demography (starting in January 2021 and continuing until the present day). This dissertation received support from Fundación Santa Fe de Bogotá in 2021 and the DEMOS fellowship between January 2022 and April 2024. The DEMOS fellowship was part of the R&D Project "Salud de las personas de edad avanzada el análisis de la comorbilidad las múltiples causas de muerte y las desigualdades de género y socioeconómicas en la salud" (COMORHEALTHSES PID2020-113934RB-I00) funded by the Spanish Ministry of Science and Innovation, with Principal Investigator Jeroen Spijker.
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Determinants socials
dc.subject
Social determinants
dc.subject
Determinantes sociales
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Sociodemographic and geographic determinants associated with adult obesity in Colombia
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-07-09T10:05:37Z
dc.contributor.director
Spijker , Jeroen Johannes Anthonius
dc.contributor.director
Recaño Valverde, Joaquín
dc.contributor.tutor
Recaño Valverde, Joaquín
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Demografia