Obrint les portes de casa: Experiències i resistències de joves LGBT+ del Bages a l’espai domèstic

Author

Pascual Bordas, Júlia

Director

Rodó de Zárate, Maria, 1986-

Baylina Ferré, Mireia

Tutor

Villarroya Planas, Ana

Date of defense

2024-06-19

Pages

274 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Economia

Abstract

[cat] La concepció de la casa com a espai segur s’ha problematitzat des de perspectives feministes i LGBTIA+. Aquestes aproximacions han posat en relleu com la casa pot ser un espai de conflicte, lluita i negociació, que pot generar a dones i persones LGBTIA+ tensions entre sentiments de pertinença i aïllament, intimitat i violència, desig i por. Des de les ciències socials, la recerca s’ha centrat prioritàriament en l’estudi de l’espai públic, deixant l’espai privat en un segon pla, especialment en el cas del col·lectiu LGBTIA+. No obstant això, l’esfera privada i, concretament, la casa és un espai rellevant, ja que és un lloc quotidià on es manifesten, (re)produeixen i transformen dinàmiques de poder importants d'analitzar per la comprensió de les desigualtats socials. La present tesi doctoral planteja posar el focus en la casa com a espai central per indagar sobre com persones joves LGBTIA+ experimenten discriminacions i generen resistències transformadores en el seu dia a dia. A través d’una metodologia qualitativa s'analitza el benestar/malestar, les vivències i les emocions de trenta-set joves LGBT+ en diferents espais de la casa familiar i la casa pròpia. La recerca se situa a la comarca del Bages, fora de l’àmbit metropolità de Barcelona, per tal de respondre a la falta d’estudis en ciutats petites, mitjanes i zones rurals, ampliant així el coneixement sobre les realitats LGBT+ en diferents contextos. En aquesta recerca s'utilitza la intersecció de tres categories (l'edat, el gènere i l'orientació sexual) per conèixer com aquestes es combinen resultant en dinàmiques de poder i estratègies d'afrontament en diferents espais de casa. Els resultats posen de manifest com l'adultisme i la cisheteronorma operen als espais quotidians configurant les experiències de les joves LGBT+. Davant d’un context cisheteronormatiu, les joves amb identitat sexual i de gènere no normativa responen desenvolupant estratègies de resistència i transformació. La tesi mostra la importància de posar el focus en la llar per comprendre com operen les normes socials i ofereix una visió complexa de l’espai privat, com un espai conflictiu amb negociacions, (in)comoditats, poder i emocions contradictòries que permet una comprensió més profunda de com operen les normes socials en els espais domèstics.

Keywords

Estudis de gènere; Estudios de género; Gender studies; Joventut; Juventud; Youth; Orientació sexual; Orientación sexual; Sexual orientation; Llar; Hogar; Home; Grups d'edat; Grupos de edad; Age groups

Subjects

30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques

Documents

This document contains embargoed files until 2024-12-19

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)