Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
L' envelliment poblacional i el canvi demogràfic afecten tots els sectors de la societat actual. Des del punt de vista sanitari, la demanda d'atenció d'aquesta població és cada vegada més gran en l'atenció primària, en l'àmbit hospitalari, i també en els Serveis d'Urgències Hospitalaris (SUH), que és el marc en què se centra aquesta tesi. Els adults grans tenen altes necessitats sanitàries, però també característiques particulars, que s'han de contemplar per subministrar una atenció urgent de qualitat. Aquest treball s' ha elaborat a partir de dues publicacions, que constitueixen la base d'aquesta tesi, i en els annexos s' inclouen altres treballs realitzats en els darrers 6 anys, en la mateixa línia de recerca. Dels dos articles que constitueixen aquesta tesi, el primer d' ells descriu un canvi organitzatiu en un SUH respecte de l'atenció urgent del pacient gran. S'explica com es va dissenyar el canvi, les eines utilitzades, els nous protocols instaurats, la creació d'espais nous per a atenció adaptada, la formació dels professionals i la creació d'una xarxa col·laborativa amb altres dispositius assistencials. Els resultats mostren que és possible un canvi conceptual en l'assistència de l'adult gran i com aquest canvi comporta una disminució progressiva de la taxa d'ingrés hospitalari des del SUH en els últims 10 anys, després de la instauració d'un Programa de Fragilitat. Íntimament lligada als SUH, existeixen les Unitats d' Estada Curta (UEC), en les quals ha influït també de forma significativa el canvi demogràfic. En el segon treball d'aquesta tesi, es van estudiar 302 pacients de la UEC durant un període de 2 mesos, als quals es va realitzar l'escala de fragilitat Fràgil-VIG. Es va analitzar la mortalitat en funció del grau de fragilitat, obtenint-se una intensa correlació entre fragilitat i risc de mort; es va observar que l'aplicació d'aquesta escala a la UEC és factible i és útil per discriminar una població de risc i delimitar les seves necessitats clíniques, socials i funcionals. Permet, potencialment, individualitzar l' assistència. Ambdós treballs obren línies de futurs projectes relacionats amb l'atenció urgent al pacient ancià, la identificació de riscos a l'ingrés, i de les necessitats dels pacients, la seva fragilitat i la seva repercussió, tant per al mateix pacient com per al sistema sanitari.
El envejecimiento poblacional y el cambio demográfico afectan a todos los sectores de la sociedad actual. Desde el punto de vista sanitario, la demanda de atención de esta población es cada vez mayor en la atención primaria, en el ámbito hospitalario, y también en los Servicios de Urgencias Hospitalarios (SUH), que es el marco en el que se centra esta tesis. Los adultos mayores tienen altas necesidades sanitarias, pero también características particulares, que deben contemplarse para suministrar una atención urgente de calidad. Este trabajo se ha elaborado a partir de dos publicaciones, que constituyen la base de esta tesis, y en los anexos se incluyen otros trabajos realizados en los últimos 6 años, en la misma línea de investigación. De los dos artículos que constituyen esta tesis, el primero de ellos describe un cambio organizativo en un SUH respecto de la atención urgente del paciente mayor. Se explica cómo se diseñó el cambio, las herramientas utilizadas, los nuevos protocolos instaura-dos, la creación de espacios nuevos para atención adaptada, la formación de los profe-sionales y la creación de una red colaborativa con otros dispositivos asistenciales. Los resultados muestran que es posible un cambio conceptual en la asistencia del adulto mayor y cómo ese cambio comporta una disminución progresiva de la tasa de ingreso hospitalario desde el SUH en los últimos 10 años, tras la instauración de un Programa de Fragilidad. Íntimamente ligada a los SUH, existen las Unidades de Estancia Corta, en las que ha influido también de forma significativa el cambio demográfico. En el segundo trabajo de esta tesis, se estudiaron 302 pacientes de la Unidad de Estancia Corta (UEC) durante un periodo de 2 meses, a los que se realizó la escala de fragilidad Frágil-VIG. Se anali-zó la mortalidad en función del grado de fragilidad, obteniéndose una intensa correla-ción entre fragilidad y riesgo de muerte; se observó que la aplicación de esta escala en la UEC es factible y es útil para discriminar una población de riesgo y delimitar sus ne-cesidades clínicas, sociales y funcionales. Permite, potencialmente, individualizar la asistencia. Ambos trabajos abren líneas de futuros proyectos relacionados con la atención urgente al paciente anciano, la identificación de riesgos al ingreso y de las necesidades de los pacientes, su fragilidad y su repercusión, tanto para el propio paciente como para el sistema sanitario.
Population aging and demographic change have impacted on all sectors of today's so-ciety. The population is aging rapidly and the demand for care of this population is in-creasing in the hospital setting, specifically in the Emergency Department (ED). This is a population with specific characteristics and high demands, whose assistance has a great effect on the health system. This work has been prepared from two publications, which constitute the basis of this thesis and the annexes include other works carried out over the last 6 years, in the same line of research. Of the two articles that make up this thesis, the first describes an organizational change in an ED regarding the urgent care of elderly patients. Herein is explained the tools used, the new protocols established, the creation of improved spaces for adapted care, professional training and a collaborative network with the support of other technical aids. The results of this work show a conceptual change in the care of the elderly and a pro-gressive decrease in the rate of hospital admission from the ED. Closely linked to EDs, there are Short Stay Units, which have also been significantly influenced by demographic change. In the second work of this thesis, over a period of 2 months, 302 patients from the Short Stay Unit (SSU), on whom the Frail-VIG frailty scale was performed, were studied. Mortality was analyzed based on the degree of frailty, obtaining an intense correlation between frailty and risk of death; It was observed that the application of this scale in the SSU is feasible and is useful to identify a popula-tion at risk and determine their clinical, social and functional needs. It, therefore, also potentially allows assistance to be individualized. Both works open lines of future projects related to urgent care for elderly patients, the identification of risks upon admission, the identification of patient's needs and the im-pact, both for the patient themselves and for the health system.
Urgències; Emergency; Urgencias
61 - Medical sciences
Ciències de la Salut