De máxima complejidad a máxima oportunidad: conectando la práctica escolar con el entorno comunitario

dc.contributor.author
Marin Suazo, Carolayn
dc.date.accessioned
2024-08-13T08:50:50Z
dc.date.available
2024-08-13T08:50:50Z
dc.date.issued
2024-06-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692030
dc.description.abstract
Una escola segregada s'enfronta a un punt d'inflexió en ser transformada en Institut-escola, aquesta conjuntura empeny el centre educatiu a fer esforços d'innovació per ampliar les possibilitats d'aprenentatge que tenen els estudiants malgrat el seu entorn de vulnerabilitat social, a través de la connexió entre lescola i les institucions del barri. Aquest estudi va registrar el treball col·laboratiu entre l'equip directiu de l'Institut-Escola i les institucions locals del barri Bon Pastor a Barcelona (Catalunya). Els resultats d'aquest trànsit són analitzats quant a les pràctiques, els rols i els significats dels agents educatius involucrats i en base als cinc principis de la teoria de l'activitat d'Engeström (2001): sistemes d'activitat, historicitat, multiveus, contradiccions i aprenentatge expansiu. Els primers resultats d'aquest projecte de renovació educativa evidencien un augment de la matrícula, una baixa en els nivells d'absentisme i deserció escolar.
dc.description.abstract
Una escuela segregada se enfrenta a un punto de inflexión al ser transformada en Instituto-escuela, esta coyuntura empuja al centro educativo a realizar esfuerzos de innovación para ampliar las posibilidades de aprendizaje que tienen sus estudiantes pese a su entorno de vulnerabilidad social, a través de la conexión entre la escuela y las instituciones del barrio. Este estudio de caso registró el trabajo colaborativo entre el equipo directivo del Instituto-Escuela y las instituciones locales del barrio Bon Pastor en Barcelona (Cataluña). Los resultados de este tránsito son analizados en cuanto a las prácticas, roles y significados de los agentes educativos involucrados y en base a los cinco principios de la teoría de la actividad de Engeström (2001): sistemas de actividad, historicidad, multivoces, contradicciones y aprendizaje expansivo. Los primeros resultados de este proyecto de renovación educativa evidencian un aumento de la matrícula, una baja en los niveles de absentismo y deserción escolar.
dc.description.abstract
A segregated school faces a turning point when it is transformed into an Institute-school. This situation pushes the educational center to make innovation efforts to expand the learning possibilities that its students have despite their environment of social vulnerability, through the connection between the school and the neighborhood institutions. This case study recorded the collaborative work between the management team of the Institute-School and the local institutions of the Bon Pastor neighborhood in Barcelona (Catalonia). The results of this transition are analyzed in terms of the practices, roles and meanings of the educational agents involved and based on the five principles of Engeström's activity theory (2001): activity systems, historicity, multivoices, contradictions and expansive learning. The first results of this educational renewal project show an increase in enrollment, a decrease in absenteeism and school dropout levels.
dc.format.extent
252 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Segregació escolar
dc.subject
School segregation
dc.subject
Segregación escolar
dc.subject
Institut-escola
dc.subject
Oportunidades de aprendizaje
dc.subject
Instituto-escuela
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
De máxima complejidad a máxima oportunidad: conectando la práctica escolar con el entorno comunitario
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-13T08:50:50Z
dc.subject.udc
37
dc.contributor.director
Lalueza Sazatornil, José Luis
dc.contributor.tutor
Lalueza Sazatornil, José Luis
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia de l'Educació


Documentos

cams1de1.pdf

2.034Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)