disseny i desenvolupament d'un programa d'exercicis de realitat virtual en l'àmbit geriàtric

Author

Perez Mesquida, Maria Engracia

Director

Pleguezuelos Cobo, Eulogio

Minguell Monyart, Joan

Tutor

Minguell Monyart, Joan

Date of defense

2024-07-19

Pages

175 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques

Abstract

La Realitat Virtual (RV) té la capacitat de crear un entorn estàndard, reproduïble i controlat que permet adaptar-la en l'àmbit de la rehabilitació (RHB). L'atenció sociosanitària (ASS) integra el conjunt de cures amb acció simultània dels serveis sanitaris i socials per a atenció integral, multidisciplinària i geriàtrica. Els programes d'exercici físic en l'àmbit geriàtric són efectius per millorar la morbi-mortalitat del síndrome d'immobilitat (SI). Els objectius de l'estudi són: 1) dissenyar un programa d'exercici físic de RV per a persones grans, 2) fer-ne una prova pilot, 3) valorar la seva eficàcia i efectivitat en persones amb SI, 4) comparar els resultats de les proves funcionals amb un grup de tractament de RHB convencional. MATERIAL I MÈTODE SUBPROJECTE I: disseny d'un programa d'exercicis de RV que inclou escalfament, exercicis de potenciació, coordinació, equilibri i dissociació. SUBPROJECTE II: assaig clínic, aleatoritzat, no cec, comparant l'evolució de les variables de força, equilibri, dolor i funcionalitat entre el grup de RV (GRV) i un grup control (GC) que farà exercicis de RHB convencional. RESULTATS SUBPROJECTE I: Es dissenya un programa d'exercicis d'acord a les característiques definides per l'equip transdisciplinar. En la prova pilot a les 4 setmanes totes les persones puntuen 100 en l'Index de Barthel (IB), la mitja del Test de Mobilitat de Tinetti (TMT) es de 25,75 i a l'escala numèrica del dolor (NRS) de 1,75, sense que es produeixin caigudes ni dessaturacions. SUBPROJECTE II: s'inclouen 50 persones en el GRV i 46 en el GC . El 80.2 % son dones, la mitja d'edat és de 75 anys. Previ a l'ingrés el 78% són independents segons l'IB. Les variables estudiades milloren en el GRV a les 4 setmanes sense complicacions greus, retornant a domicili totes les persones amb un IB >90 en el 77.1% i sense diferències entre eles resultats del GRV i el GC. CONCLUSIONS SUBPROJECTE I: El programa de RV integra les característiques definides pel seu disseny, i la prova pilot es supera d'acord amb els objectius plantejats. SUBPROJECTE II: El programa de RV es eficaç i efectiu per la millora de tots els paràmetres de força, equilibri, dolor i funcionalitat i el retorn a domicili, sense diferències estadísticament significatives en les variables mesurades entre el GRV i el GC excepte en el TUG.


La Realidad Virtual (RV) tiene la capacidad de crear un entorno estándar, reproducible y controlado que puede adaptarse en el campo de la rehabilitación (RHB). La integración del conjunto asistencial con la actuación simultánea de los servicios sanitarios y sociales para una atención integral, multidisciplinar y geriátrica se produce en los centros sociosanitarios (SS). Los programas de ejercicio físico en el ámbito geriátrico son eficaces para mejorar la morbilidad y mortalidad del deterioro funcional agudo (PFA). Los objetivos del estudio son: 1) diseñar un programa de ejercicio físico en realidad virtual para personas mayores, 2) realizar una prueba piloto, 3) evaluar su eficacia y efectividad en personas con PFA, 4) comparar fuerza, equilibrio, dolor. y resultados de pruebas funcionales con un grupo de tratamiento convencional con RHB. METODOLOGÍA SUBPROYECTO I: diseño de un programa de ejercicios VR. SUBPROYECTO II: ensayo clínico aleatorizado, no ciego, que compara la evolución de los resultados de fuerza, equilibrio, dolor y funcionalidad entre el grupo VR (GRV) y un grupo control (GC) que realizó ejercicios RHB convencionales. RESULTADOS SUBPROYECTO I: Se diseña un programa de ejercicios de acuerdo a las características definidas por el equipo transdisciplinario. En la prueba piloto después de 4 semanas, todas las personas obtienen una puntuación de 100 en el Índice de Barthel (IB), la media del Test de Movilidad de Tinetti (TMT) es de 25,75 y la escala numérica del dolor (NRS) de 1,75, sin descensos. o desaturaciones. SUBPROYECTO II: Se incluyen 50 personas en el GRV y 46 en el GC. El 80,2% son mujeres, la edad promedio es de 75 años. Antes de la admisión, el 78% son independientes según el IB. Las variables estudiadas mejoran en el GRV a las 4 semanas sin complicaciones graves, todas las personas regresaron a casa con un IB >90 en un 77,1% y no se encontraron diferencias entre los resultados del GRV y el GC. CONCLUSIONES SUBPROYECTO I: El programa VR integra las características definidas por su diseño, y se supera la prueba piloto de acuerdo con los objetivos marcados. SUBPROYECTO II: El programa RV es eficaz y eficiente para la mejora de todos los parámetros de fuerza, equilibrio, dolor y funcionalidad y el regreso a casa, sin diferencias estadísticamente significativas en las variables medidas entre el GRV y el GC excepto en el Test Up y Ir (TUG).


Virtual Reality (RV) has he ability to create a standard, reproducible and controlled environament that can be adapted in the field of rehabilitation (RHB). The integration of the set of care with simultaneous action of health and social services for comprehensive, multidisciplinary and geriatric care takes place in social-health centers (SS). Physical exercise programs in the geriatric field are effective in improving the morbidity and mortality of acute functional decline (PFA). The objectives of the study are: 1) to design a VR physical exercise program for older people, 2) to conduct a pilot test, 3) to asses its efficacy and effectiveness in people with PFA, 4) to compare strength, balance, pain and functional tests results with a conventional RHB treatment group. METHODOLOGY SUBPROJECT I: design of a VR exercise program. SUBPROJECT II: randomized clinical trial, not blinded, comparing the evolution of strength, balance, pain and functionality outcomes between the VR group (GRV) and a control group (GC)wich performed conventional RHB exercises. RESULTS SUBPROJECT I: An exercise program is designed according to the characteristics defined by the transdisciplinary team. In the pilot test after 4 weeks, all people score 100 on the Barthel Index (IB), the average of the Tinetti Mobility Test (TMT) is 25,75 and the numerical pain scale (NRS) of 1,75, without any drops or desaturations. SUBPROJECT II: 50 people are included in the GRV and 46 in the GC. 80.2% are women, the average age is 75 years. Before admission, 78% are independent according to the IB. The studied variables improve in the GRV at 4 weeks without serious complications, all the people returned home with a IB >90 in 77.1% and no differences between the results of the GRV and the GC were found. CONCLUSIONS SUBPROJECT I: The VR program integrates the characteristics defined by its design, and the pilot test is passed in accordance with the set objectives. SUBPROJECT II: The RV program is effective and efficient for the improvement of all parameters of strength, balance, pain and functionality and the return to home, without statistically significant differences in the variables measured between the GRV and the GC except in the Test Up and Go (TUG).

Keywords

Realitat virtual; Geriàtrics; Pérdida funcional aguda

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

mepm1de1.pdf

2.723Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)