Intersecciones, giros y alteridades en la producción documental feminista española contemporánea

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació
dc.contributor.author
Fonoll Tassier, Anna
dc.date.accessioned
2024-10-17T12:45:53Z
dc.date.available
2024-10-17T12:45:53Z
dc.date.issued
2024-07-30
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692337
dc.description.abstract
En el marco de dicho proyecto, el objetivo de la presente tesis es el de estudiar la diversificación de estilos, prácticas y narrativas auspiciadas por el giro epistemológico que supone la inclusión de las perspectivas postmodernas en el documental feminista español. Especialmente en la última década, en el cine feminista se advierte una preocupación por visibilizar sujetos que además de la opresión patriarcal son discriminados por otros factores, y una incidencia en la transmisión del pasado colonial y sus consecuencias en el presente. A través de la exploración del trabajo de una serie de directoras 'triplemente periféricas', por razón de género, y por encontrarse en un sector y una industria cinematográfica un tanto precarizadas, esta investigación identifica, analiza y expone las estrategias de representación y discursivas, además de los modos de producción detectados en el cine de no-ficción feminista interseccional español, con especial atención a aquel de corte postcolonial. Partiendo de una revisión bibliográfica, que trata reducir distancias entre la teoría documental, la teoría fílmica feminista y la teoría postcolonial, además del examen filmográfico de un corpus de filmes producidos entre 2008 y 2022 -secundado, en menor medida, por otras herramientas cualitativas-, se han identificado algunas de las intersecciones, giros y alteridades, así como las sucesivas reclamaciones de la agenda feminista ibérica que las cineastas seleccionadas transfieren o cuestionan en los procesos de representación de la realidad propias de la producción documental española.
ca
dc.description.abstract
En el marc d'aquest projecte, l'objectiu de la present tesi és el d'estudiar la diversificació d'estils, practiques i narratives afavorides pel gir epistemológic que suposa l'adopció de les perspectives postmodernes al documental feminista espanyol. Especialment durant l'última década, al cinema feminista s'hi adverteix una preocupació per visibilitzar subjectes que, a més de l'opressió patriarcal, són discriminats per altres factors, així com una incidencia en la transmissió del passat colonial i les seves conseqüéncies presents. A través de l'exploració de la tasca d'una série de directores 'triplement perifériques', per raó de génere, i per trabar-se dins d'un sector i d'una indústria cinematografica més aviat precaritzades, aquesta recerca identifica, analitza i exposa les estratégies de representació i discursives, a més deis modes de producció detectats al cinema de no-ficció feminista interseccional espanyol, amb especial atenció a aquell de caire postcolonial. Partint d'una revisió bibliografica, que mira de reduir distancies entre la teoría documental, la teoría fílmica feminista i la teoría postcolonial, a més de l'examen filmografic d'un corpus de films produ"its entre el 2008 i el 2022 -recolzat, en grau més baix, per altres eines qualitatives-, s'han identifica! algunes de les interseccions, girs i alteritats, així com les successives reclamacions de l'agenda feminista ibérica que les cineastes seleccionades transfereixen o qüestionen en els processos de representació de la realitat própies de la producció documental espanyola.
ca
dc.description.abstract
The documentary macro-genre represents a significant space within the film sector where the presence of women professionals, and other marginalized groups, has experienced a substantial increase on a local and global scale. This growth has made the documentary field a rich area for innovations, and conducive to scholarly analysis. In the Spanish context, academic research addressing the intersection of documentary and feminism remains relatively nascent. The R&D project 'Articulaciones del género en el documental español contemporáneo: una perspectiva interseccional' stands as one of the pioneering efforts in this domain. Within the framework of this project, this thesis aims to investigate the diversification of styles, practices, and narratives that have emerged due to the epistemological shift resulting from the incorporation of postmodern perspectives in Spanish feminist documentary filmmaking. Particularly over the past decade, feminist cinema has focused on making visible subjects who face multiple forms of discrimination beyond patriarchal oppression, including factors related to colonial history and its contemporary repercussions. This research identifies, analyses, and exposes the work of several female directors who are 'triply peripheral', due to their gender, and the precarious nature of their film sector and industry.
ca
dc.format.extent
252 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
documental
ca
dc.subject
feminisme
ca
dc.subject
interseccional
ca
dc.subject
feminismo
ca
dc.subject
documentary
ca
dc.subject
feminism
ca
dc.subject
intersectional
ca
dc.subject.other
Arts i humanitats
ca
dc.title
Intersecciones, giros y alteridades en la producción documental feminista española contemporánea
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.subject.udc
3
ca
dc.subject.udc
316
ca
dc.subject.udc
77
ca
dc.contributor.authoremail
anna.fonoll@urv.cat
ca
dc.contributor.director
Araüna Baro, Nuria
dc.contributor.director
Quílez Esteve, Laia
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Anna Fonoll Tassier.pdf

3.682Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)