Comiendo cosas de no comer.Tentativas antropológicas en torno a la Pica

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
dc.contributor.author
Lamora Giral, Òscar
dc.date.accessioned
2024-11-14T08:30:50Z
dc.date.issued
2024-07-22
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692527
dc.description.abstract
El presente estudio propone un abordaje antropológico del consumo humano de sustancias caracterizadas culturalmente como no-comestibles, o alotriofagia, y de la Pica como su forma de sanción médica. Para ello, hemos realizado una revisión sobre esta práctica alimentaria a partir del análisis de los documentos históricos y la literatura científica disponible, así como una aproximación etnográfica que ha tenido en cuenta a profesionales de la salud y a personas que llevan a cabo este tipo de consumos; centrándonos principalmente en el perfil social de los agentes involucrados, el tipo de sustancias consumidas, su categorización y las formas de sanción cultural. A lo largo de nuestra investigación hemos podido comprobar la escasez de estudios antropológicos centrados en esta materia, al igual que la gran disparidad de argumentos científicos producidos en cuanto a su abordaje y definición. Uno de los descubrimientos más significativos ha sido constatar la escasez de pacientes diagnosticados por los sistemas de atención sanitaria. Consideramos que el estudio de esta categoría nosológica, en tanto que "anomalía" alimentaria, puede proporcionarnos claves acerca de las lógicas que determinan nuestras prácticas alimentarias.
ca
dc.description.abstract
El present estudi propasa un abordatge antropológic del consum huma de substancies caracteritzades culturalment com a no comestibles, o alotriofagia, i de la pica com la seva forma de sanció médica. Per a aixó, hem realitzat una revisió sobre aquesta practica alimentaria a partir de l'analisi deis documents histories i la literatura científica disponible, així com una aproximació etnografica que ha tingut en compte professionals de la salut i persones que duen a terme aquest tipus de consums; centrant-nos principalment en el perfil social deis agents involucrats, el tipus de substancies consumides, la seva categorització i les formes de sanció cultural. Al llarg de la nostra investigació hem pogut comprovar l'escassetat d'estudis antropológics centrats en aquesta materia, així com la gran disparitat d'arguments científics produ'its pel que fa al seu abordatge i definició. Un deis descobriments més significatius ha estat constatar l'escassetat de pacients diagnosticats pels sistemes d'atenció sanitaria. Considerem que l'estudi d'aquesta categoría nosológica, en tant que "anomalía" alimentaria, pot proporcionar-nos claus sobre les lógiques que determinen les nostres practiques alimenta.ríes.
ca
dc.description.abstract
The present study propases an anthropological approach to the human consumption of substances culturally characterized as non-edible, or allotriophagy, and of Pica as its form of medical sanction. To this end, we have conducted a review of this dietary practice based on the analysis of historical documents and available scientific literature, as well as an ethnographic approach that has taken into account health professionals and individuals who engage in this type of consumption; focusing mainly on the social profile of the agents involved, the type of substances consumed, their categorization, and the forms of cultural sanction. Throughout our research, we have been able to observe the scarcity of anthropological studies focused on this subject, as well as the great disparity of scientific arguments produced regarding its approach and definition. One of the most significan! findings has been the scarcity of patients diagnosed by healthcare systems. We believe that the study of this nosological category, as a load "anomaly," can provide us with insights into the logics that determine our dietary practices
ca
dc.format.extent
298 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pica
ca
dc.subject
Antropologia d'alimentació
ca
dc.subject
Salut mental
ca
dc.subject
Pica Disorder
ca
dc.subject
Food Anthropology
ca
dc.subject
Mental Health
ca
dc.subject.other
Ciències socials i jurídiques
ca
dc.title
Comiendo cosas de no comer.Tentativas antropológicas en torno a la Pica
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
ca
dc.subject.udc
572
ca
dc.subject.udc
616.89
ca
dc.contributor.director
Gracia Arnaiz, Maria Isabel
dc.embargo.terms
6 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-01-18T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documents

This document contains embargoed files until 2025-01-18

This item appears in the following Collection(s)