Estudio de caso: Diseño, desarrollo y evaluación de un programa de competencias emocionales en una escuela pública del Uruguay como medida preventiva y de desarrollo integral

Author

Sanz Rodríguez, Carmen Albana

Director

Civís Zaragoza, Mireia

Tutor

Civís Zaragoza, Mireia

Date of defense

2024-11-11

Pages

341 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna

Abstract

La present investigació doctoral se centra en el desenvolupament de competències emocionals entre els estudiants, amb la finalitat de millorar el seu benestar emocional a l'Escola Pública 350 del Barri Unitat Casavalle, a Montevideo, Uruguai. Per assolir aquest objectiu, es proposa la implementació d'un Programa d'Activitats d'Educació Emocional (PAEE), dirigit als estudiants de quart, cinquè i sisè grau d'educació primària. El fonament d'aquesta investigació es troba en la creixent importància de l'Educació Emocional, així com en la preocupant situació educativa a Uruguai i l'interès per implementar aquesta disciplina a nivell nacional, recolzat també per experiències personals significatives. L'enfocament metodològic adoptat es basa en l'estudi de cas, recolzat per l'experiència del Grup Bambú de la Universitat de Montevideo en l'àmbit de l'Educació Emocional a Uruguai. Es plantegen objectius específics per a la investigació, com la identificació de les necessitats escolars i l'avaluació de les competències emocionals dels alumnes abans i després de la implementació del PAEE. Aquest estudi també destaca la importància de la formació docent i contextualitza la realitat educativa uruguaiana mitjançant informes que analitzen la situació actual del sistema educatiu al país. Es ressalta l'impacte positiu de les iniciatives desenvolupades pel Grup Bambú i l'avanç significatiu en la promoció de l'Educació Emocional a Uruguai, el qual es reflecteix, entre altres accions, en la presentació d'un Anteproyecto de Llei d'Educació Emocional. Les principals conclusions derivades de la investigació recolzen l'efectivitat del programa Bambú en el compliment dels seus objectius, evidenciat en les tres fases d'avaluació. Aquest programa ha demostrat coherència en la seva estructura i contingut, contribuint positivament a la prevenció de conductes de risc i al desenvolupament de competències socioemocionals en els alumnes. Aquestes conclusions suggereixen la continuació i expansió del programa, així com la promoció d'estratègies similars en altres institucions educatives per millorar el benestar i el desenvolupament integral dels estudiants.


La presente investigación doctoral se enfoca en el desarrollo de competencias emocionales entre los estudiantes, con el propósito de mejorar su bienestar emocional en la Escuela Pública 350 del Barrio Unidad Casavalle, en Montevideo, Uruguay. Para alcanzar este objetivo, se propone la implementación de un Programa de Actividades de Educación Emocional (PAEE), dirigido a estudiantes de cuarto, quinto y sexto grado de educación primaria. El fundamento de esta investigación se encuentra en la creciente importancia de la Educación Emocional, así como en la situación educativa preocupante en Uruguay y el interés por implementar esta disciplina a nivel nacional, respaldado además por experiencias personales significativas.El enfoque metodológico adoptado se basa en el estudio de caso, apoyado por la experiencia del Grupo Bambú de la Universidad de Montevideo en el ámbito de la Educación Emocional en Uruguay. Se establecen objetivos específicos para la investigación, como la identificación de las necesidades escolares y la evaluación de las competencias emocionales de los alumnos antes y después de la implementación del PAEE. Este estudio también enfatiza la importancia de la formación docente y contextualiza la realidad educativa uruguaya mediante informes que analizan la situación actual del sistema educativo en el país. Se destaca el impacto positivo de las iniciativas desarrolladas por el Grupo Bambú y el avance significativo en la promoción de la Educación Emocional en Uruguay, lo cual se refleja, entre otras acciones, en la presentación de un Anteproyecto de Ley de Educación Emocional. Las principales conclusiones derivadas de la investigación respaldan la efectividad del programa Bambú en el cumplimiento de sus objetivos, evidenciado en las tres fases de evaluación. Este programa ha demostrado coherencia en su estructura y contenido, contribuyendo positivamente a la prevención de conductas de riesgo y al desarrollo de habilidades socioemocionales en los alumnos. Estas conclusiones sugieren la continuación y expansión del programa, así como la promoción de estrategias similares en otras instituciones educativas para mejorar el bienestar y el desarrollo integral de los estudiantes.


The present doctoral research focuses on the development of emotional competencies among students, aiming to improve their emotional well-being at Public School 350 in the Barrio Unidad Casavalle, Montevideo, Uruguay. To achieve this goal, the implementation of an Emotional Education Activities Program (PAEE) is proposed, targeting students in fourth, fifth, and sixth grades of primary education. The foundation of this research lies in the increasing importance of Emotional Education, as well as in the concerning educational situation in Uruguay and the interest in implementing this discipline at a national level, further supported by significant personal experiences.The methodological approach adopted is based on the case study method, supported by the experience of the Bambú Group at the University of Montevideo in the field of Emotional Education in Uruguay. Specific objectives are established for the research, such as identifying school needs and evaluating students' emotional competencies before and after the implementation of the PAEE. This study also emphasizes the importance of teacher training and contextualizes the Uruguayan educational reality through reports analyzing the current situation of the educational system in the country.The positive impact of the initiatives developed by the Bambú Group and the significant progress in promoting Emotional Education in Uruguay are highlighted, reflected, among other actions, in the presentation of a Preliminary Bill on Emotional Education. The main conclusions derived from the research support the effectiveness of the Bambú program in achieving its objectives, evidenced in the three evaluation phases. This program has demonstrated coherence in its structure and content, positively contributing to the prevention of risky behaviors and the development of socio-emotional skills in students. These conclusions suggest the continuation and expansion of the program, as well as the promotion of similar strategies in other educational institutions to improve the well-being and integral development of students.

Keywords

Educación Emocional; Uruguay; Programa de Actividades de Educación Emocional; Programa Bambú; Competencias emocionales; Maestras comunitarias; Inteligencia Emocional; Plan Ceibal; Habilidades socio emocionales

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_CarmenAlbana_Sanz.pdf

3.724Mb

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)