Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
Aquest projecte de recerca examina la intervenció pública en l'economia durant l'emergència pandèmica, centrant-se en la contractació pública com a context per analitzar la relació entre els sectors públic i privat des d'una perspectiva interdisciplinària. El treball parteix de l'evolució històrica del paper de l'Estat italià en el mercat, des de l'empresari fins al regulador de la competència, i repassa les eines d'intervenció pública com la planificació econòmica, les ajudes estatals i la contractació pública. S'explora la connexió entre la protecció de la competència i el paper de l'organisme públic en els concursos públics, amb una anàlisi normativa que reuneix la "constitució econòmica" italiana amb l'europea, caracteritzada per la disciplina de la competència i la prohibició de les ajudes d'estat. . L'estudi aprofundeix en la normativa d'emergència vinculada a la pandèmia de la Covid-19, examinant les intervencions del mercat públic, les reformes en ajudes estatals, les polítiques d'incentius empresarials i la suspensió de les restriccions pressupostàries de la UE. S'analitzen les intervencions en la contractació pública, des de la regulació precrisi, passant per les mesures pandèmiques i els seus efectes en el codi de contractació, fins a la legislació postcrisi i la recerca d'una possible estabilització dels canvis d'emergència. El projecte també esmenta les mesures d'emergència desenvolupades durant la crisi del conflicte rus-ucraïnès, destacant les continuïtats normatives. La part final subratlla el nou paper de l'actor públic en situacions d'emergència, destacant la seva renovada presència al mercat i la intervenció pública destinada a protegir interessos primaris com la salut pública, en línia amb la vocació de la constitució econòmica italiana. La qüestió del paper de l'Estat en l'economia requereix identificar les millors maneres de redefinir innovadorament el paper de l'Estat en l'economia, prestant més atenció a la justícia social, la protecció del dret al treball i l'ocupació i al medi ambient, aspectes que han estat menys considerats en els darrers trenta anys.
Este proyecto de investigación examina la intervención pública en la economía durante la emergencia pandémica, centrándose en la contratación pública como marco para analizar la relación entre los sectores público y privado desde una perspectiva interdisciplinar. El trabajo parte de la evolución histórica del papel del Estado italiano en el mercado, de empresario a regulador de la competencia, y repasa los instrumentos de intervención pública como la planificación económica, las ayudas estatales y la contratación pública. Se explora la conexión entre la protección de la competencia y el papel del ente público en las licitaciones públicas, con un análisis normativo en el que se pone en consonancia la "constitución económica" italiana con la europea, caracterizada por la disciplina de la competencia y la prohibición de las ayudas estatales. El estudio profundiza en la disciplina de emergencia relacionada con la pandemia de Covid-19, examinando las intervenciones en el mercado público, las reformas de las ayudas estatales, las políticas de incentivos a las empresas y la suspensión de las restricciones presupuestarias de la UE. Se analizan las intervenciones en la contratación pública, partiendo de la disciplina anterior a la crisis, pasando por las medidas pandémicas y sus efectos en el código de contratación, hasta la regulación posterior a la crisis y la búsqueda de una posible estabilización de los cambios de emergencia. También menciona las medidas de emergencia desarrolladas durante la crisis del conflicto ruso-ucraniano, destacando las continuidades normativas. La última parte hace hincapié en el nuevo papel del actor público en las emergencias, destacando su renovada presencia en el mercado y la intervención pública dirigida a proteger intereses primarios como la salud pública, en línea con la vocación de la constitución económica italiana. La cuestión del papel del Estado en la economía exige identificar las mejores maneras de redefinir su papel de forma innovadora, prestando mayor atención a la justicia social, la protección del derecho al trabajo y al empleo, y el medio ambiente, aspectos que se han tenido menos en cuenta en los últimos treinta años.
This research project examines public intervention in the economy during the pandemic emergency, focusing on public procurement as a framework for analysing the relationship between the public and private sectors from an interdisciplinary perspective. The work starts from the historical evolution of the role of the Italian state in the market, from entrepreneur to regulator of competition, and reviews the instruments of public intervention such as economic planning, state aid and public procurement. The connection between the protection of competition and the role of the public body in public tenders is explored, with a regulatory analysis in which the Italian "economic constitution" is brought into line with the European one, characterised by the discipline on competition and the prohibition of State aid. The study delves into the emergency discipline related to the Covid-19 pandemic, examining public market interventions, state aid reforms, business incentive policies and the suspension of EU budget constraints. Interventions in public procurement are analysed, starting from the pre-crisis discipline, through the pandemic measures and their effects on the procurement code, to the post-crisis regulation and the search for a possible stabilisation of the emergency changes. It also mentions the emergency measures developed during the crisis of the Russian-Ukrainian conflict, highlighting regulatory continuities. The final part emphasises the new role of the public actor in emergencies, highlighting its renewed presence in the market and public intervention aimed at protecting primary interests such as public health, in line with the vocation of the Italian economic constitution. The issue of the role of the state in the economy requires identifying the best ways to redefine its role in an innovative way, paying greater attention to social justice, the protection of the right to work and employment, and the environment, aspects that have been less considered in the last thirty years.
economía; Administración pública; covid 19; economic
338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Tourism. Prices; 346 - Economic law; 349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.