Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de la Ciència
Aquest projecte va començar com un estudi de cultura material i arxivística, basat en el manuscrit sobre pesca de 1722 escrit per Joan Salvador i Riera (1683-1726), així com en els materials marins trobats al gabinet de la seva família. La documentació localitzada ha dirigit la investigació per diferents camins, de vegades allunyats de la historiografia de la història natural en temps premoderns i, de vegades, apropant-se a altres disciplines com els estudis literaris, la història ambiental o la història de l'oceanografia, malgrat dels lapses espaciotemporals i conceptuals entre el que postula una i una altra. Tot i això, continua sent un estudi d'edició de manuscrits, història de col·leccions i arxius, que apunta cap a altres lectures i convida a reinterpretar els materials combinant diferents perspectives per obtenir una imatge més propera de com complex, canviant i múltiple era, i continua sent, el coneixement i la percepció del mar i les seves criatures. La tesi inclou una transcripció del manuscrit sobre pesca a la costa catalana del 1722, escrita per Joan Salvador i Riera, i la seva traducció a l'espanyol i al català, proporcionant nous elements d'anàlisi sobre producció i circulació. El context reconstruït revela la singularitat del document, amb referència a la història de la família Salvador i el seu significat en el desenvolupament de les pràctiques científiques, i també per la seva peculiaritat per al projecte francès que va generar, catalitzar i acollir la informació. Donada l'evidència documental proporcionada en aquesta tesi, es pot determinar que la visió i infraestructura mobilitzades per François Le Masson du Parc tenien un abast més gran del que generalment es coneix, desenvolupant un projecte altament complex que anava més enllà dels interessos vinculats a una projecció professional a la Marina i que apuntava a abastar una visió global de la pesca. Tot això contribueix a ampliar la percepció i desenvolupament de la història natural marina durant les primeres dècades del segle XVIII, que culminaria en l'expansió de les ciències aplicades durant la segona meitat del segle. En un espectre més ampli, l'estudi mapeja el parador de la documentació localitzada amb l'objectiu de contribuir a respondre preguntes més epistemològiques sobre com es construeix el coneixement del mar i proporcionar evidència per visibilitzar dinàmiques, sovint considerades perifèriques, però que estan demostrant ser essencials a la xarxa de relacions, activitats i persones que van fer possible l'obtenció d'aquests materials i informació, així com la seva circulació.
Este proyecto comenzó como un estudio de la cultura material y archivística, basado en el manuscrito sobre pesca de 1722 escrito por Joan Salvador i Riera (1683-1726), así como en los materiales marinos encontrados en el gabinete de su familia. La documentación localizada ha dirigido la investigación por diferentes caminos, a veces alejados de la historiografía de la historia natural en tiempos premodernos y, en ocasiones, acercándose a otras disciplinas como los estudios literarios, la historia ambiental o la historia de la oceanografía, a pesar de los lapsos espaciotemporales y conceptuales entre lo que postula una y otra. A pesar de esto, sigue siendo un estudio de edición de manuscritos, historia de colecciones y archivos, que apunta hacia otras lecturas e invita a reinterpretar los materiales combinando diferentes perspectivas para obtener una imagen más cercana de cuán complejo, cambiante y múltiple era, y sigue siendo, el conocimiento y la percepción del mar y sus criaturas. La tesis incluye una transcripción del manuscrito sobre pesca en la costa catalana de 1722, escrita por Joan Salvador i Riera, y su traducción al español y al catalán, proporcionando nuevos elementos de análisis sobre producción y circulación. El contexto reconstruido revela la singularidad del documento, con referencia a la historia de la familia Salvador y su significado en el desarrollo de las prácticas científicas, y también debido a su peculiaridad para el proyecto francés que generó, catalizó y acogió la información. Dada la evidencia documental proporcionada en esta tesis, se puede determinar que la visión e infraestructura movilizadas por François Le Masson du Parc tenían un alcance mayor de lo que generalmente se conoce, desarrollando un proyecto altamente complejo que iba más allá de los intereses vinculados a una proyección profesional en la Marina y que apuntaba a abarcar una visión global de la pesca. Todo esto contribuye a ampliar la percepción y el desarrollo de la historia natural marina durante las primeras décadas del siglo XVIII, que culminaría en la expansión de las ciencias aplicadas durante la segunda mitad del siglo. En un espectro más amplio, el estudio mapea el paradero de la documentación localizada con el objetivo de contribuir a responder preguntas más epistemológicas sobre cómo se construye el conocimiento del mar y proporcionar evidencia para visibilizar dinámicas, a menudo consideradas periféricas, pero que están demostrando ser esenciales en la red de relaciones, actividades y personas que hicieron posible la obtención de estos materiales e información, así como su circulación.
ABSTRACT This project began as a study of material and archival culture, based on the 1722 manuscript on fishing written by Joan Salvador i Riera (1683-1726), as well as the marine materials found in his family's cabinet. The documentation located has led the research along different paths, sometimes far removed from the historiography of natural history in pre-modern times and sometimes taking forms close to other disciplines such as literary studies, environmental history or the history of oceanography, despite the spatio-temporal and conceptual lapses between what one postulates and the other. Despite this, it is still a study of manuscript editing, collection and archive history, which points towards other readings and invites us to reinterpret the materials by combining different perspectives to obtain a closer image of how complex, changing and multiple the knowledge and perception of the sea and its creatures was, and still is. The thesis includes a transcription from French and a translation into Spanish and Catalan of the manuscript on fishing on the Catalan coast, written in 1722 by Joan Salvador i Riera, providing new elements of analysis on production and circulation. The context reconstructed reveals the uniqueness of the document, with reference to the history of the Salvador family and its significance in the development of scientific practices, and also due to its peculiarity for the French project that generated, catalysed and welcomed the information. Given the documentary evidence provided in this thesis, it can be determined that the vision and infrastructure mobilized by François Le Masson du Parc had a greater scope than what is usually known, developing a highly complex project that went beyond the interests linked to a professional projection in the Navy and aimed to encompass a global vision of fishing. All this contributing to broaden the perception and development of marine natural history during the first decades of the XVIII century, that would culminate in the expansion of the applied sciences during the second half of the century. On a broader spectrum, the study maps the whereabouts of the located documentation aiming to contribute to answering more epistemological questions about how knowledge of the sea is constructed and to provide evidence to make visible Dynamics, often considered peripheral, but which are increasingly proving to be essential in the web of relationships, activities and people that made it possible to obtain these materials and information, as well as their circulation.
Història de la ciència; History of science; Historia de la ciencia; Història natural marina; Marine natural history; Historia natural marina; Gabinet Salvador; The Salvador's cabinet; Gabinete Salvador
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities
Ciències Humanes