dc.contributor
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Òptica i Optometria
dc.contributor.author
Alonso Matarín, Silvia
dc.date.accessioned
2025-01-08T13:26:30Z
dc.date.available
2025-01-08T13:26:30Z
dc.date.issued
2024-06-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693276
dc.description.abstract
(English) Introduction: Non-compliance in the use and care of contact lenses (CLs) and their accessories is a major clinical problem, and although there have been notable scientific advances in the designs and materials of CLs, in the maintenance solutions and accessories of the CLs, user non-compliance persists, and is associated with potentially serious ocular complications and abandonment of CL. A preliminary bibliographic search showed that there is no published research on compliance in the use and care of CLs in Spain. Therefore, the study which originates this doctoral thesis sought to analyze different factors related to the compliance of CL users in Spain and the guidelines established by vision professionals and CL manufacturers.
Areas of investigation: This doctoral thesis is based on different areas of research, all of them related to compliance in the use and handling of CLs and accessories. After an exhaustive literature search, several questionnaires were designed: three of them were aimed at CL users, where the habits of use and care of the CLs, the lens case and maintenance solutions, and the factors that influence these habits, were identified and the subjective perception, risk awareness and knowledge of CL users were explored; An additional questionnaire was addressed to optometrists (O-O), to identify areas in which information provided to CL users was insufficient or incomplete.
The study on compliance of CL users during COVID-19 showed a diversity of non-compliance practices during confinement, such as incorrect hand washing and drying, extension of CL use and maintenance solutions, cleaning and incorrect replacement of the lens case and improper use of CLs at night. Research devoted to analyze lens case hygiene and replacement documented limited compliance with cleaning and replacement procedures: 68.6% of users indicated that they brought the cases into contact with tap water during insertion or removal of CLs, for example; or 59.1% revealed that, when cleaning the case, it was not dried in the open air, without the lid and upside down. In the study on hand cleaning during handling of CLs and their accessories, it was found that 17.8% of users did not perform hand hygiene, either due to forgetfulness (80%), laziness, haste or thinking that it was not necessary. Likewise, the communication and information provided by the O-O to the CL user was investigated, finding an insufficiency of information in the fields of hygiene and replacement of the CL and the lens case. At the same time, little use of informed consent was documented by the surveyed Spanish O-Os, unlike their English counterparts.
Finally, different smartphone applications and free educational videos aimed at CL users were analysed and significant shortcomings and limitations were detected, so an ideal App prototype was designed. In the future, its effectiveness as a compliance improvement tool will be investigated.
Conclusions: The results obtained in this thesis show that there are certain areas of the use and care of CL and accessories with marked non-compliance, often related to ignorance or lack of detailed information. Optometrists are recommended to improve communication and implement informative reminders for CL users, effectively using follow-up visits and different instant messaging tools. Likewise, the widespread implementation of informed consent in all CL adaptations can be interpreted as a formal contract between O-O and users and have a positive impact on compliance.
ca
dc.description.abstract
(Català) Introducció: L'incompliment en l'ús i la cura de les lents de contacte (LC) i els seus accessoris és un problema clínic important. Encara que hi ha hagut avenços científics notables en els dissenys i materials de les LC, en les solucions de manteniment i els accessoris de les mateixes, l'incompliment per part de l'usuari persisteix i s'associa a complicacions oculars potencialment greus i a l'abandonament de les LC. Una cerca bibliogràfica preliminar va evidenciar que no hi ha cap investigació realitzada a Espanya sobre el compliment en l'ús i la cura de les LC. Per tant, l'estudi que integra aquesta tesi doctoral va pretendre analitzar diferents factors relacionats amb el compliment dels usuaris de LC a Espanya i les pautes establertes pels professionals de la visió i els fabricants de LC.
Treball realitzat: Aquesta tesi doctoral es basa en diferents àrees de recerca, totes relacionades amb el compliment en l'ús i la manipulació de LC i accessoris. Després d'una recerca bibliogràfica exhaustiva, es van dissenyar diversos qüestionaris: tres es van dirigir a usuaris de LC, on es van identificar els hàbits d'ús i cura de les LC, de l'estoig portalents i de les solucions de manteniment, els factors que influencien aquests hàbits i la percepció subjectiva, la consciència de riscos i el coneixement dels usuaris de LC; un qüestionari addicional es va destinar als òptics optometristes (O-O), per identificar les àrees on la informació proporcionada als usuaris de LC era més deficient o incompleta. L'estudi sobre el compliment en usuaris de LC durant el COVID-19 va evidenciar una diversitat de pràctiques d'incompliment durant el confinament, com ara incorrecte rentat i assecat de mans, extensió de l'ús les LC i les solucions de manteniment, neteja i reemplaçament erroni del estoig portalents i l’ús inadequat de les LC a la nit. La investigació per analitzar la higiene i el reemplaçament de l'estoig portalents va documentar un compliment limitat en els procediments de neteja i reemplaçament: un 68,6% dels usuaris van indicar que posaven en contacte els estoigs amb aigua de l'aixeta durant la inserció o extracció de les LC, per exemple; o un 59,1% va revelar que, durant la neteja de l'estoig, aquest no es va assecar a l'aire lliure, sense tapa i cap per avall. A l'estudi sobre la neteja de mans durant la manipulació de les LC i els seus accessoris es va trobar que el 17,8% dels usuaris no realitzaven higiene de mans, ja sigui per oblit (80%), mandra, presses o pensar que no era necessari. Així mateix, es va investigar la comunicació i la informació proporcionada per l'O-O a l'usuari de LC, i es va trobar una insuficiència d'informació als camps d'higiene i reemplaçament de les LC i de l'estoig portalents. Alhora, es va documentar un escàs ús del consentiment informat per part dels O-O espanyols enquestats, a diferència dels professionals anglesos. Finalment, es van analitzar diferents aplicacions mòbils i vídeos educatius gratuïts destinats a usuaris de LC i es van detectar mancances i limitacions significatives, per la qual cosa es va dissenyar un prototip d'App ideal. En un futur se n'investigarà l'eficàcia com a eina de millora del compliment.
Conclusions: Els resultats obtinguts en aquesta tesi posen de manifest que hi ha certes àrees de l'ús i la cura de LC i accessoris amb un marcat incompliment, moltes vegades relacionat amb un desconeixement o manca d'informació detallada. Es recomana als O-O la millora en la comunicació i la implementació de recordatoris informatius destinats als usuaris de LC, emprant de manera efectiva les visites de seguiment i les diferents eines de comunicació instantànies. Així mateix, la implementació generalitzada del consentiment informat a totes les adaptacions de LC pot interpretar-se com un contracte formal entre O-O i usuari i incidir positivament en el compliment.
ca
dc.description.abstract
(Español) Introducción: El incumplimiento en el uso y cuidado de las lentes de contacto (LC) y sus accesorios es un problema clínico importante. Aunque ha habido avances científicos notables en los diseños y materiales de las LC, en las soluciones de mantenimiento y los accesorios de las mismas, el incumplimiento por parte del usuario persiste y se asocia a complicaciones oculares potencialmente graves y al abandono de las LC. Una búsqueda bibliográfica preliminar evidenció que no existe ninguna investigación realizada en España sobre el cumplimiento en el uso y cuidado de las LC. Por consiguiente, el estudio que integra esta tesis doctoral pretendió analizar distintos factores relacionados con el cumplimiento de los usuarios de LC en España y las pautas establecidas por los profesionales de la visión y los fabricantes de LC.
Trabajo realizado: Esta tesis doctoral se basa en distintas áreas de investigación, todas ellas relacionadas con el cumplimiento en el uso y manipulación de LC y accesorios. Tras una búsqueda bibliográfica exhaustiva, se diseñaron varios cuestionarios: tres de ellos se dirigieron a usuarios de LC, donde se identificaron los hábitos de uso y cuidado de las LC, del estuche portalentes y de las soluciones de mantenimiento, los factores que influencian estos hábitos y la percepción subjetiva, la conciencia de riesgos y el conocimiento de los usuarios de LC; un cuestionario adicional se destinó a los ópticos optometristas (O-O), para identificar las áreas en las que la información proporcionada a los usuarios de LC era más deficiente o incompleta.
El estudio sobre el cumplimiento en usuarios de LC durante el COVID-19 evidenció una diversidad de prácticas de incumplimiento durante el confinamiento, tales como incorrecto lavado y secado de manos, extensión del uso las LC y las soluciones de mantenimiento, limpieza y reemplazo erróneo del estuche portalentes y el uso inadecuado de las LC por la noche. La investigación para analizar la higiene y el reemplazo del estuche portalentes documentó un cumplimiento limitado en los procedimientos de limpieza y reemplazo: un 68,6% de los usuarios indicó que ponían en contacto los estuches con agua del grifo durante la inserción o extracción de las LC, por ejemplo; o un 59,1% reveló que, durante la limpieza del estuche, este no se secó al aire libre, sin tapa y boca abajo. En el estudio sobre la limpieza de manos durante la manipulación de las LC y sus accesorios se halló que el 17,8% de los usuarios no realizaban higiene de manos, ya sea por olvido (80%), pereza, prisas o pensar que no era necesario. Asimismo, se investigó la comunicación e información proporcionada por el O-O al usuario de LC, hallándose una insuficiencia de información en los campos de higiene y reemplazo de las LC y del estuche portalentes. A su vez, se documentó un escaso uso del consentimiento informado por parte de los O-O españoles encuestados, a diferencia de los profesionales ingleses.
Por último, se analizaron distintas aplicaciones móviles y vídeos educativos gratuitos destinados a usuarios de LC y se detectaron carencias y limitaciones significativas, por lo que se procedió al diseño de un prototipo de App ideal. En un futuro se investigará su eficacia como herramienta de mejora del cumplimiento.
Conclusiones: Los resultados obtenidos en esta tesis ponen de manifiesto que existen ciertas áreas del uso y cuidado de LC y accesorios con un marcado incumplimiento, muchas veces relacionado con un desconocimiento o falta de información detallada. Se recomienda a los O-O la mejora en la comunicación y la implementación de recordatorios informativos destinados a los usuarios de LC, empleando de forma efectiva las visitas de seguimiento y las distintas herramientas de comunicación instantáneas. Asimismo, la implementación generalizada del consentimiento informado en todas las adaptaciones de LC puede interpretarse como un contrato formal entre O-O y usuario e incidir positivamente en el cumplimiento.
ca
dc.format.extent
187 p.
ca
dc.publisher
Universitat Politècnica de Catalunya
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject.other
Àrees temàtiques de la UPC::Ciències de la visió
ca
dc.title
Cumplimiento en el uso y mantenimiento de lentes de contacto y accesorios
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Cardona Torradeflot, Genís
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
DOCTORAT EN ENGINYERIA ÒPTICA (Pla 2013)