Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global
Aquesta tesi, des d'un enfocament transversal i multidisciplinari, analitza l'ús de les unitats canines en la Seguretat Humana per a oferir a juristes una base informativa que contribueixi a una futura regulació fonamentada. Abasta la seguretat integral i l'aplicació de les capacitats canines entrenades en tasques específiques. Inclou una revisió històrica sobre la utilització dels gossos per part de la humanitat i l'evolució de l'ensinistrament caní, revelant el profund vincle que ha perdurat fins avui. Introdueix el concepte de “One Security”, que ressalta la connexió entre la seguretat humana, la seguretat integral i el benestar de les unitats canines, considerant aquests elements com a interdependents per a una gestió ètica i efectiva, segons funcions, entorns de treball i condicions específiques. La recerca identifica buits en el coneixement, en les pràctiques actuals i en la falta de regulació, suggerint condicions necessàries per al desenvolupament i la implementació de les unitats canines de manera ètica i eficaç mitjançant criteris de gestió que inclouen la selecció dels gossos, el seu ensinistrament específic i la cura integral de tots els membres de la unitat, des d'una perspectiva en la qual el benestar animal dels individus i l'eficàcia operativa s'alineïn en benefici de la seguretat humana.
Esta tesis, desde un enfoque transversal y multidisciplinar, analiza el uso de las unidades caninas en la seguridad humana para ofrecer a juristas una base informativa que contribuya a una futura regulación fundamentada. Abarca la seguridad integral y la aplicación de las capacidades caninas entrenadas en tareas específicas. Incluye una revisión histórica sobre la utilización de las capacidades caninas por parte de la humanidad y la evolución del adiestramiento canino, revelando el profundo vínculo que ha perdurado hasta hoy. Introduce el concepto de “One Security,” que resalta la conexión entre la seguridad humana, la seguridad integral y el bienestar de las unidades caninas, considerando estos elementos como interdependientes para una gestión ética y efectiva, según funciones, entornos de trabajo y condiciones específicas. La investigación identifica vacíos en el conocimiento, en las prácticas actuales y en la falta de regulación, sugiriendo condiciones necesarias para el desarrollo y la implementación de las unidades caninas de forma ética y eficaz mediante criterios de gestión que incluyen la selección de los perros, su adiestramiento específico y el cuidado integral de todos los miembros de la unidad, desde una perspectiva en la que el bienestar animal de los individuos y la eficacia operativa se alineen en beneficio de la Seguridad Humana.
This thesis, from a transversal and multidisciplinary approach, analyzes the use of canine units in human safety to offer jurists an informative base that contributes to a future informed regulation. It encompasses integral security and the application of canine skills trained in specific tasks. It includes a historical review of humanity's use of dogs and the evolution of dog training, revealing the deep bond that has endured to this day. It introduces the concept of "One Security," which highlights the connection between human security, integral security, and the well-being of canine units, considering these elements as interdependent for ethical and effective management, according to specific functions, work environments, and conditions. The research identifies gaps in knowledge, current practices and lack of regulation, suggesting necessary conditions for the development and implementation of canine units in an ethical and effective way through management criteria that include the selection of dogs, their specific training and the comprehensive care of all members of the unit. from a perspective where individual animal welfare and operational effectiveness align for the benefit of Human Security.
Gossos; Dogs; Perros
34 - Law. Jurisprudence
Ciències Socials