"Universitat Rovira i Virgili. Programa de Doctorat en Quaternari i Prehistòria"
Les dents presenten el nivell més alt de mineralització del cos de la majoria dels vertebrats, fet que permet una millor conservació que els ossos en contextos arqueològics i paleontològics. Alhora, la seva estructura química estable possibilita la utilització de mètodes i tècniques que proporcionen informació ecològica, biològica, cronològica i cultural de gran rellevància per a la reconstrucció dels modes de vida de les societats del passat. No obstant això, els estudis i anàlisis tafonòmiques en dents són limitats, malgrat l'existència de modificacions comunament presents en aquest tipus de restes en el registre arqueològic. En aquest context, la investigació desenvolupada en aquesta Tesi té com a objectiu principal comprendre i caracteritzar l'impacte dels processos i agents tafonòmics sobre les dents amb la finalitat de: 1) millorar la validesa dels mètodes basats en el microdesgast dental, permetent així reconstruccions dietètiques més precises i fiables; 2) identificar les alteracions tafonòmiques produïdes per diferents processos (trampling, pressió de sediments, termoalteració) i agents (d’origen humà: marques d'ús) en el registre arqueològic; i 3) aportar noves perspectives a les discussions sobre els comportaments culturals dels grups del Paleolític mitjà i superior.
Los dientes exhiben el nivel más alto de mineralización en el cuerpo de la mayoría de los vertebrados, permitiendo una mejor conservación que los huesos en contextos arqueológicos y paleontológicos. A su vez, su estructura química estable permite llevar a cabo métodos y técnicas que aportan información ecológica, biológica, cronológica y cultural de vital importancia para reconstruir los modos de vida de las sociedades del pasado. No obstante, los análisis y estudios tafonómicos en dientes son escasos, a pesar de la presencia de modificaciones comúnmente presentes sobre este tipo de piezas en el registro arqueológico. En este contexto, la investigación desarrollada en esta Tesis tiene como objetivo principal comprender y caracterizar el impacto de los procesos y agentes tafonómicos sobre los dientes para: 1) mejorar la validez de los métodos basados en microdesgaste dental, llevando a cabo así reconstrucciones dietéticas más precisas y fiables; 2) identificar las alteraciones tafonómicas producidas por distintos procesos (trampling, presión de sedimentos, termoalteración) y agentes (humano: huellas de uso) en el registro arqueológico, y; 3) aportar nuevas perspectivas en las discusiones sobre los comportamientos culturales de los grupos del Paleolítico medio y superior.
Teeth have the highest level of mineralization in the body of most vertebrates, allowing for better preservation than bones in archaeological and paleontological contexts. Additionally, their stable chemical structure enables the use of methods and techniques that provide essential ecological, biological, chronological, and cultural information, which is vital for reconstructing the lifestyles of past societies. However, taphonomic analyses and studies on teeth are scarce, despite the presence of commonly observed modifications on these types of remains in the archaeological record. In this context, the main objective of the research conducted in this thesis is to understand and characterise the impact of taphonomic processes and agents on teeth to: 1) improve the validity of methods based on dental microwear, therefore enabling more accurate and reliable dietary reconstructions; 2) identify taphonomic alterations produced by various processes (trampling, sediment pressure, thermal alteration) and agents (human: use-wear traces) in the archaeological record; and 3) offer new perspectives about discussions on the cultural behaviours of Middle and Upper Palaeolithic groups.
Microdesgast Dental; Tafonomia; Arqueologia Experimental; Microdesgaste Dental; Dental Microwear; Taphonomy; Experimental Archaeology
572 - Anthropology; 9 - Geography. History; 90 - Archaeology. Prehistory
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.