"Universitat Rovira i Virgili. Programa de Doctorat en Treball Social"
Els avenços tecnològics i les crisis recents han accelerat la transformació digital en diversos sectors, obligant-los a adaptar-se a les noves realitats i demandes d'una societat cada vegada més digitalitzada. Aquesta transformació no només ofereix noves oportunitats i millora el benestar ciutadà, sinó que també planteja reptes relacionats amb la bretxa digital i la possible exclusió social de les persones que utilitzen Serveis Socials Bàsics (SSB). En aquest context, és necessari que els SSB responguin a aquesta nova realitat mitjançant una transformació digital de la intervenció social i una revisió de les pràctiques de gestió i acompanyament. La tesi doctoral analitza les necessitats de transformació digital en la intervenció social i els reptes que això suposa per a diversos actors, incloent-hi treballadors socials, equips professionals, usuaris, administratius i entitats socials i comunitàries del territori. La recerca se centra en el concepte de necessitat, la transformació digital, la digitalització i la intervenció social, amb l'objectiu de destacar el paper dels treballadors socials dels SSB com a agents de canvi en aquesta nova era d'intervenció social. En definitiva, la transformació digital es presenta com una aliada clau per a la millora dels serveis socials i la recuperació del protagonisme dels professionals en aquest àmbit.
Los avances tecnológicos y las recientes crisis han acelerado la transformación digital en diversos sectores, obligándoles a adaptarse a las nuevas realidades y demandas de una sociedad cada vez más digitalizada. Esta transformación no sólo ofrece nuevas oportunidades y mejora el bienestar ciudadano, sino que plantea retos relacionados con la brecha digital y la posible exclusión social de las personas que utilizan Servicios Sociales Básicos (SSB). En este contexto, es necesario que los SSB respondan a esta nueva realidad mediante una transformación digital de la intervención social y una revisión de las prácticas de gestión y acompañamiento. La tesis doctoral analiza las necesidades de transformación digital en la intervención social y los retos que esto supone para varios actores, incluyendo a trabajadores sociales, equipos profesionales, usuarios, administrativos y entidades sociales y comunitarias del territorio La investigación se centra en el concepto de necesidad, transformación digital, digitalización e intervención social, con el objetivo de destacar el papel de los trabajadores sociales de los SSB como agentes de cambio en esta nueva era de intervención social. En definitiva, la transformación digital se presenta como aliada clave para la mejora de los servicios sociales y la recuperación del protagonismo de los profesionales en este ámbito.
Technological advances and recent crises have accelerated the digital transformation in various sectors, forcing them to adapt to the new realities and demands of an increasingly digitized society. This transformation not only offers new opportunities and improves citizen well-being, but also raises challenges related to the digital divide and the possible social exclusion of people who use Basic Social Services (SSB). In this context, it is necessary for SSBs to respond to this new reality through a digital transformation of social intervention and a review of management and support practices. The doctoral thesis analyzes the needs of digital transformation in social intervention and the challenges this poses for various actors, including social workers, professional teams, users, administrative and social and community organizations of the territory. The research focuses on the concept of need, digital transformation, digitization and social intervention, with the aim of highlighting the role of SSB social workers as agents of change in this new era of social intervention. In short, the digital transformation is presented as a key ally for the improvement of social services and the recovery of the role of professionals in this field.
Transformació Digital; Innovació Digital; Serveis Socials; Transformación Digital; Innovación Digital; Servicios Sociales; Digital Transformation; Digital Innovation; Social Services
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.