Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani
DESCRIPCIÓ DE L'ESTUDI Aquesta recerca es proposa explorar les narratives de les persones que exerceixen el treball sexual autònom, i com aquestes es contraresten amb els imaginaris socials i els postulats acadèmics construïts al voltant dels qui ho exerceixen. Així mateix, cerca identificar els processos de construcció de les experiències subjectives de les persones que es dediquen al treball sexual autònom, aportant altres òptiques menys victimizants que llancin llum sobre un tema altament manipulat pels mitjans de comunicació i pel discurs dominant de la censura i la criminalització del treball sexual. En aquesta recerca, volem contribuir al coneixement acadèmic sobre les persones que exerceixen el treball sexual i com, socialment, construïm l'estigma com una marca o senyal que les separa de la resta de la societat. S'analitza l'estigma com una forma de violència simbòlica i s'indaga en el seu impacte subjectiu, social i polític en les treballadores sexuals autònomes de Barcelona, reconeixent les seves capacitats d'agència, que tan sovint se'ls nega el reconeixement com a subjectes polítics. Aquests plantejaments rígids permeten qüestionar-nos sobre les seves capacitats de decisió, analitzant els factors d'interseccionalitat que les travessen i ressaltant les seves capacitats de resiliència per a sobreviure en un món normatiu quant a la sexualitat, la identitat i les conductes transgressores del sistema de gènere colonial. Aquest estudi també pretén reescriure la història de les dones dins del treball sexual autònom i visibilitzar-les per l'alt valor social que té la seva labor tant per a la resta de les dones com per a la societat en el seu conjunt, destacant la construcció de sabers des dels feminismes subalterns.
DESCRIPCIÓN DEL ESTUDIO Esta investigación se propone explorar las narrativas de las personas que ejercen el trabajo sexual autónomo y cómo estas se contrarrestan con los imaginarios sociales y los postulados académicos construidos alrededor de quienes lo ejercen. Asimismo, busca identificar los procesos de construcción de las experiencias subjetivas de las personas que se dedican al trabajo sexual autónomo, aportando otras ópticas menos victimizantes que arrojen luz sobre un tema altamente manipulado por los medios de comunicación y por el discurso dominante de la censura y la criminalización del trabajo sexual. En esta investigación, queremos contribuir al conocimiento académico sobre las personas que ejercen el trabajo sexual y cómo, socialmente, construimos el estigma como una marca o señal que las separa del resto de la sociedad. Se analiza el estigma como una forma de violencia simbólica y se indaga en su impacto subjetivo, social y político en las trabajadoras sexuales autónomas de Barcelona, reconociendo sus capacidades de agencia, que tan a menudo se les niega el reconocimiento como sujetos políticos. Estos planteamientos rígidos permiten cuestionarnos sobre sus capacidades de decisión, analizando los factores de interseccionalidad que las atraviesan y resaltando sus capacidades de resiliencia para sobrevivir en un mundo normativo en cuanto a la sexualidad, la identidad y las conductas transgresoras del sistema de género colonial. Este estudio también pretende reescribir la historia de las mujeres dentro del trabajo sexual autónomo y visibilizarlas por el alto valor social que tiene su labor tanto para el resto de las mujeres como para la sociedad en su conjunto, destacando la construcción de saberes desde los feminismos subalternos.
Study Description: This research aims to explore the narratives of people engaged in autonomous sex work and how these narratives counteract social imaginaries and academic discourses constructed around those who perform this work. It also seeks to identify the processes through which the subjective experiences of people in autonomous sex work are built, offering less victimizing perspectives that shed light on a topic highly manipulated by the media and the dominant discourse of censorship and criminalization of sex work. In this research, we aim to contribute to academic knowledge about people engaged in sex work and how, as a society, we construct stigma as a mark or sign that separates them from the rest of society. Stigma is analyzed as a form of symbolic violence, and its subjective, social, and political impact on autonomous sex workers in Barcelona is explored, recognizing their agency while they are often denied recognition as political subjects. These rigid frameworks allow us to question their decision-making capacities, analyzing the intersectional factors that affect them and highlighting their resilience in navigating a normative world of sexuality, identity, and transgressive behaviors within the colonial gender system. This study also aims to rewrite the history of women in autonomous sex work and make them visible for the significant social value their work holds, both for other women and for society as a whole, emphasizing the construction of knowledge from subaltern feminisms.
Treball Sexual Autònom; Sex Work; Trabajo Sexual Autónomo
159.9 - Psychology
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.