Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació Estratègica, Publicitat i Relacions Públiques
L'objectiu d'aquesta recerca és identificar l'existència o no de publicitat intercultural inclusiva a l'Equador i com pot generar aquest procés diàleg i debat per a la construcció de peces audiovisuals. La publicitat és una eina d'inclusió i canvi social? Hi ha veritables pràctiques de publicitat intercultural inclusiva? És necessari generar i normalitzar aquest tipus de publicitat a la societat? Aquestes són algunes de les inquietuds que es contestaran durant aquesta investigació. Aquest projecte, que empra metodologia qualitativa des de l'abordatge multimodal, té com a objectiu, a més de donar una resposta a les interrogants plantejades, convertir-se en un espai de debat i discussió sobre el rol que hauria de complir la publicitat per a la inclusivitat intercultural a l'Equador i, per què no, a Llatinoamèrica. A més, com una proposta des del procés de recerca-acció es presentarà, a manera d'apunts, elements que brindin pautes per a l'elaboració d'una publicitat intercultural inclusiva que estigui vinculada als canvis i concepcions constants actuals i que permeti realitzar una desconstrucció de certes normes i estereotips que regeixen actualment a la publicitat. L'ideal plantejat de l'existència de publicitat intercultural inclusiva llastimosament no s'aplica a l'Equador, ja que la publicitat que es genera, majoritàriament, no és intercultural inclusiva; més aviat manté i perpetua models i característiques allunyades de la diversitat real. Per això, aquest tipus de publicitat és essencial en el context actual de globalització i diversitat cultural, ja que en el moment en què ens trobem, on les barreres i fronteres geogràfiques i culturals semblaren no existir, cal que les campanyes publicitàries reflecteixin i celebrin la diversitat i inclusió.
El objetivo de esta investigación es identificar la existencia o no de publicidad intercultural inclusiva en el Ecuador y cómo este proceso puede generar diálogo y debate para la construcción de piezas audiovisuales. ¿La publicidad es una herramienta de inclusión y cambio social?, ¿existen verdaderas prácticas de publicidad intercultural inclusiva?, ¿es necesario generar y normalizar este tipo de publicidad en la sociedad? Estas son algunas de las inquietudes que se contestarán a lo largo de esta investigación. Este proyecto, que emplea metodología cuali-cuantitativa desde el abordaje multimodal, tiene como objetivo, además de dar una respuesta a las interrogantes planteadas, convertirse en un espacio de debate y discusión acerca del rol que debería cumplir la publicidad para la inclusividad intercultural en Ecuador y, por qué no, en Latinoamérica. Además, como una propuesta desde el proceso de investigación-acción se presentará, a manera de apuntes, elementos que brinden pautas para la elaboración de una publicidad intercultural inclusiva que esté vinculada a los constantes cambios y concepciones actuales y que permita realizar una deconstrucción de ciertas normas y estereotipos que rigen actualmente a la publicidad. El ideal planteado de la existencia de publicidad intercultural inclusiva lastimosamente no se aplica en Ecuador, ya que la publicidad que se genera, en su mayoría, no es intercultural inclusiva; más bien mantiene y perpetúa modelos y características alejadas de la diversidad real. Por esto, este tipo de publicidad es esencial en el contexto actual de globalización y diversidad cultural, ya que en el momento en el que nos encontramos, en donde las barreras y fronteras geográficas y culturales parecieran no existir, es necesario que las campañas publicitarias reflejen y celebren la diversidad e inclusión.
The objective of this research is to identify the existence, or not, of inclusive intercultural advertising in Ecuador and how this process can generate dialogue and debate for the construction of audiovisual pieces. Is advertising a tool for inclusion and social change? Are there true inclusive intercultural advertising practices? Is it necessary to generate and normalize this type of advertising in society? These are some of the concerns that will be answered throughout this investigation. This project, which uses qualitative-quantitative methodology from a multimodal approach, aims, in addition to provide an answer to the questions raised, to become a space for debate and discussion about the role of advertising should play for intercultural inclusivity in Ecuador and, why not, in Latin America. Furthermore, as a proposal from the research process, we will present some elements that could provide guidelines for the development of inclusive intercultural advertising. The proposed ideal of the existence of inclusive intercultural advertising, unfortunately, does not apply in Ecuador because advertising, mainly, is not intercultural inclusive; rather it maintains and perpetuates models and characteristics far away from real diversity. For this reason, this type of advertising is essential in the current context of globalization and cultural diversity because since at the moment in which we find ourselves, where geographical and cultural barriers and borders, at a globalized world, seem not to exist. It is necessary that advertising campaigns reflect and celebrate diversity and inclusion.
Publicitat; Advertising; Publicidad; Inclusió; Inclusion; Inclusión; Intercultural
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities
Ciències Socials